Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Nem szülhet a magyar nő úgy, ahogy szeretne

Kevés magyar intézményben dönthet szülésének körülményeiről a kismama, pedig a WHO ajánlása 100 százalékos önrendelkezésről szól.
Túl sok a császármetszés is hazánkban – ezek derültek ki egy összeállításból. A szegedi klinika professzora szerint nem szabad csupán a számokat nézni, a körülményeket is figyelembe kell venni.

Részletek a Délmagyarországban és a Délvilágban.

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 6. Bóca88 2013. augusztus 08. 14:53
  „Kedves Mindenki!

  Tátott szájjal, döbbenten olvastam az előttem szólók írásait (tisztelet a kivételnek): "elszenvedett szülés; szülni, amikor ráérünk; megrendelni a császármetszést a gyerek csillagjegye miatt; az intelligencia növekedése miatt növekvő fejkörméret, ami miatt alkalmatlan lesz a női test a szülésre; spontán javallott császármetszés". Úristen...ez komoly?
  Úgy gondolom, hogy a mai orvosi modell teljesen elszakadt a valódi szüléstől, ami részben az orvosi hatalom, részben a magukat megvezetni hagyó nők hibája. Pedig nem kellene túl sokat utánaolvasnunk és utánagondolnunk a dolgoknak ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy mit jelent a szülés valójában (és hogy milyen fantasztikus élmény lehetne!!!), és hogy ehhez képest mit művelnek ma, és miért. Az ősidők óta meglévő, mára már rendszerezett, dokumentált, szervezetten oktatott bábasági tudást kombinálva a mai kor technológiai lehetőségeivel, tekintetbe véve a nagyanyáink korabelihez képest fejlett higiéniai és jóléti helyzetünket átélhetnénk a tökéletes szülést. Az sem volt jó, ami régen volt, de az legalább olyan rossz, ami ma van! Régen a higiénia, a jólét, a rendszerezett és oktatott bábai szaktudás, az indokolt esetben szükséges beavatkozási lehetőségek hiányoztak. Aztán mire ezek szépen kiépültek, addigra elborította a világot az orvos -és gyógyszeripari láz, ami a szülészetbe is beékelte magát és átvette a hatalmat, minden addigi tudást eltiporva. A nőkkel pedig elhitették, hogy ez a jó, ez a modern, a civilizált, a fejlett, sőt, ma már azt sem tudják a nők, hogy egyáltalán lehetne ezt másképp is. Ne gondoljátok egy percig se, hogy az irányított szülés jó! Annak semmi köze ahhoz, mint amit egy nő átélhetne, ha úgy szülhetne, ahogyan azt a természet megalkotta. Minden egyes fölösleges beavatkozás megbosszulja önmagát, a legtöbbször ott azonnal, néha csak később!
  Úgy gondolom, hogy valójában semmi sem változott meg a szülést illetően. Ugyanúgy zajlik, mint régen. És nem, nem lett működésképtelen a női test! Ugyanúgy tud szülni, mint régen. Ha egy nő arra méltó módon készülne a szülésre testileg-lelkileg a 9 hónap előtt és alatt, valamint a helyes módon történne a szülés, akkor minden gond nélkül, akár repedés nélkül is szülhetne, boldogan, biztonságérzettel teli, ahogy erre számtalan példa olvasható-hallható (na nem a megszokott kórházi szülések esetében!). Nem a növekvő fejméret (ha ez egyáltalán igaz) miatt szakadnak a nők, hanem az előbb elmondottak miatt. Szóval a szülés képessége, folyamata nem változott. Csupán az változott, ahogyan mi értelmezzük, ahogyan mi viszonyulunk hozzá, ahogyan bánunk vele. Megtalálhatnánk már végre a valóban fejlettnek nevezhető utat! Hölgyeim, ébresztő, olvassatok!!! Anélkül nem fog menni a változás.
  Engedjétek meg, hogy felsoroljak néhány könyvet, ami tényleg a szülésről szól. Ha minden nő elolvasná ezeket, illetve, anyáról lányára szállna az e könyvekben fellelhető tudás, akkor éhen halnának a mai vaskalapos szülésznők és szülész-nőgyógyászok:
  Ingeborg Stadelmann - A bába válaszol
  Marsden Wagner - Amerikából jöttem, mesterségem címere szülész-nőgyógyász
  Frédérick Leboyer - A gyöngéd születés, Szülés gyöngéden
  Ina May Gaskin - Spirituális bábaság, Útmutató szüléshez, Útmutató szoptatáshoz
  Penny Armstrong és Sheryl Feldman - A születés művészete
  Michel Odent - Császármetszés, A szeretet tudományosítása

  Nőtársaim, kérlek, olvassatok, gondolkozzatok!”
 • 5. macs 2013. augusztus 08. 14:07
  „1. ikszy,
  a középkorban a lányok 14-15 éves korukban férjhez mentek és 20 éves korukban már több gyermekes anyukák voltak. Szerinted manapság hányan értenének egyet ezzel a szokással? Ahogy nő az átlagéletkor úgy tolódnak egyre későbbre bizonyos dolgok, így a gyermekvállalás is.
  Hát, lehet, hogy a császárt sokan azért forszírozzák, hogy szép kerek legyen a baba feje, de emlékszel még az anyukára, akinek ikerbabái közül az egyik meghalt szülés közben?”
 • 4. Laura82 2013. augusztus 08. 08:34
  „Én inkább úgy fogalmaznék, nem is akkor szülhet, amikor szeretne... válság van, egy gyerek felneveléshez meg nem kevés pénz kell manapság, és nem mindenkinek van támogató családi bázis a háta mögött... vajon mért születik egyre kevesebb gyerek?”
 • 3. nobody13 2013. augusztus 08. 07:31
  „Egy tudományos cikkben olvastam kb. fél éve (nem magyar volt, hanem nyugati, sőt volt erről egy dokumentumfilm is History Chanellen), hogy a mai csecsemők koponyamérete jóval nagyobb, mint pl. 200 éve. Ez az intelligencia fejlődésével van arányban. A nők vaginája azonban nem lett tágabb, nem alkalmazkodott, ezért a császármetszés ma nem luxus, hanem humánus beavatkozás. Amit a szakértők levontak: még ötven év, és a nők képtelenek lesznek hagyományos úton szülni, mert a gyerek feje vagy szétszaggatja őket, vagy hatalmasat kell vágni a gáton. Tehát az intelligencia fejlődésének megvan a maga ára. Normális jogállamban minden nőnek joga lenne a császármetszéshez, ha azt választja, sőt, az orvosoknak kötelező lenne ajánlani, mint lehetőséget, anyagiaktól függetlenül.”
 • 2. _csutak_ 2013. augusztus 07. 18:54
  „Az emberek egy része kiharcolta magának azt a jogot, hogy csak náluk születhessen és csak náluk halhasson meg az ember.
  Ez hatalmas baklövés, aminek a levét az utódok isszák meg :(”
 • 1. ikszy 2013. augusztus 07. 16:28
  „Még, hogy nem dönthet? Ha jó adag pénzt rak a szülész zsebébe, akkor lesz császár. Szép kerek lesz a gyerek feje. Anyuka sem szenved órákig, mint anyáink, nagyanyáink. A gyermekvállalás jócskán kitolódott. A hölgyek mostanában nem 18-20 évesen szülnek először. Ha az első szülés 30-35 évesen következik be a szövődmények, komplikációk esélye is megsokszorozódik. A "normális" szülésnek a veszélyei szintén többszörösek lesznek. Császár esetén akkor lesz a szülés, amikor mindenki ráér. Az anyukák egy részének számít az, hogy a gyermek milyen csillagjeggyel születik. Az orvos sem lesz felzavarva valami "alkalmatlan" időben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyol fiatalok a volt jegyzői lakásban

Szeptembertől önkéntesek házaként működik tovább a Petőfi utcai önkormányzati ingatlan főépülete. Tovább olvasom