Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nem szülhet a magyar nő úgy, ahogy szeretne

Szeged - Kevés magyar intézményben dönthet szülésének körülményeiről a kismama, pedig a WHO ajánlása 100 százalékos önrendelkezésről szól. Túl sok a császármetszés is hazánkban – ezek derültek ki egy összeállításból. A szegedi klinika professzora szerint nem szabad csupán a számokat nézni, a körülményeket is figyelembe kell venni.
Távol van a magyar szülési gyakorlat a WHO ajánlásától – ez derül ki a babaszoba.hu összeállításából, amelyet Az év szülészete 2013 szavazás kapcsán készítettek. Külön vizsgálták a szülés helyét, módját, azt, hogy ki lehet jelen a szülőszobában, és hogy mennyi időt tölthet a kórházban az anya újszülöttjével. A nemzetközi ajánlás mindenben 100 százalékos arányt ír elő, vagyis teljes önrendelkezést ebben a kérdésben. A császármetszések arányát pedig 15 százalékban maximálja.

Aki találkozott már a hazai gyakorlattal, tudja, hogy meglehetősen távol vagyunk ezektől az ajánlásoktól. Az otthon szülés még gyerekcipőben jár: alig pár tucat gyermek született így az elmúlt másfél évben, amióta ezt engedélyezik. A szigorú feltételeknek ugyanis kevesen felelnek meg. Maradnak tehát az intézmények, ahol viszont sok a szabály. A kórházak 17 százalékában az anya még szülésznőt sem választhat, 27 százalékában pedig olyan pozícióban kell világra hoznia gyermekét, amit mondanak neki – felhúzott lábbal, fekve. Az intézmények 35 százaléka nem teszi lehetővé szülés után a baba és a mama korlátlan együttlétét, sőt 4 százalékban meg sem kapja a kicsit az édesanya, miután világra hozta.

Terhestorna a szegedi szülészeti klinikán. Fotó: Schmidt Andrea
Terhestorna a szegedi szülészeti klinikán.
Fotó: Schmidt Andrea

– Fontos leszögezni, hogy a WHO ajánlása Svédországtól Kenyáig mindenkire érvényes, vagyis nem lehet csak európai szemmel nézni – fogalmazta meg a felméréssel kapcsolatos véleményét Pál Attila, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának intézetvezető professzora. Hozzátette: a körülményeket is muszáj figyelembe venni, számokkal ugyanis nem lehet egy szülés módját szabályozni. Legjobb példa erre a császármetszések aránya. A WHO által megszabott értéknek az országban mindössze egy kórház felel meg. Magyarországon minden harmadik baba így jön világra, de van olyan hazai kórház, ahol az 50 százalékot is meghaladja a mesterséges úton befejezett szülések száma.

Másfél hétig lehet még szavazni

Augusztus 18-án zárul Az év szülészete szavazás, ahol szülőszobai ellátás, gyermekágyi és újszülöttellátás, illetve felszereltség és környezet alapján lehet rangsorolni az intézményeket. A kismamák a www.azevszuleszete.hu oldalon adhatják le voksaikat. A szavazásban minden állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészet részt vesz. Az összesített verseny nyertese mellett három kategóriagyőztest is hirdetnek a szervezők.

– A szegedi klinikán a császármetszések aránya 32 százalék, de a szám mögött ott a tény is: minden rizikós eset ide kerül a régióból. Nincs az az orvos, aki egy súlyos cukorbeteg anya, egy ikerterhesség vagy egy nehezen, mesterséges megtermékenyítéssel megfogant baba esetében kockáztatna, de azt gondolom, ez így is van rendjén – véli a professzor.

Szegeden ésszerű határokon belül bárki jelen lehet a szülésnél, vajúdás alatt pedig az édesanya bármit csinálhat, ami jólesik neki. – A kitolási szakban valóban mi is a kőmetsző pozíciót alkalmazzuk, mert így a legkönnyebb az orvosnak beavatkoznia. De ez ellen az anyák nem is szoktak tiltakozni – mondta el Pál professzor. Szülés után pedig mindenki megválaszthatja, mennyi időt szeretne a babával együtt tölteni.

Szentesen az anya megválaszthatja a szülési pozíciót, a szülésznőt és dúlát is, igény szerint pedig akár 24 órát is együtt lehet gyermekével. Hódmezővásárhelyen kevert, részleges módon lehetnek együtt az anyukák újszülöttjeikkel, szülésnél pedig az intézmény a hagyományos testhelyzetet támogatja.

Olvasóink írták

 • 20. Tatter 2013. augusztus 11. 15:36
  „16 Linka 11-nek
  Nagyon köszönöm,hogy válaszoltál a hozzá szólásomhoz!
  Nem szerettelek volna megsérteni,de nekem ez a véleményem,közeli ismerősöm is meg járta vele.
  Több oda figyeléssel kiküszöbőlhették volna a bajt,vagy túl sokat vállalt.
  Maradok tisztelettel!!!”
 • 19. SecondLife 2013. augusztus 11. 12:36
  „Mundus vult decipi ergo decipiatur............valamint "és boldok a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa" (Máté, V. fejezet, 3. vers.
  Angolában pl. az otthonszülési arány 70% feletti (egyes vidékeken), ennek megfelelő halálozási arányokkal. A CMI felmérés szerint a "felhasználók" 10%-a szerint az ellátás nemhogy csak átlagos, de kiváló az országban.
  http://www.cmi.no/publications/publication/?4319=health-services-in-angola

  Nyugat- és Észak-Európában a nemzeti császármetszési arány 25%, pedig a németek, angolok, franciák együtt kb. 220 millióan vannak és követelőzően igényesek (ha akar, "fejen állva" is szülhet bárki) Az is igaz, hogy az arány a magánkórházakban 45% ott is). Ja, teljes körű epidurállal, olyan gyermekgyógyász és aneszteziológus háttérrel, olyan (másfajta) jogi háttérrel könnyű, mondhatná bárki. Ja, és ott tilos megnyomni a szülőnő hasát, hogy hatékonyabb legyen a tolófájás. Hozzá sem szabad/lehet érni. Nos? Mit lépünk? Nekünk ilyen jutott, mi ezt szeretjük, örüljünk ennek is. Örülünk.”
 • 18. .suhym. 2013. augusztus 11. 10:51
  „16. Linka11 2013.08.11. 09:12

  Lazán lépjünk át az egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége felett?

  Igazad van, valóban "balul sikerült" szülések!:((

  Gondolom, ha veled történik, akkor is így vélekednél, ugye?”
 • 17. M.Aurelius 2013. augusztus 11. 10:27
  „15. ancsa76 2013.08.11. 08:47 ---> köszönöm a választ.
  A hetvenes évek elején volt pályakezdő a nejem is itt, és ez társaság (Pál A., Thurzó, Apró és többen) volt akkor a
  Szontágh vezette klinika gyakorló társasága. Ezek közül csak az Apró dr. volt, aki elnyerhette a köztársasági elnök által adományozott Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae kitüntető címet, (Köztársaság címerével ékesített aranygyűrűt) mert valamennyi jegye ötös volt a gimitől a diplomáig. Ez ritka, úgy 20 évente van egy ilyen hallgató. Kár, hogy nem maradt a klinikán.”
 • 16. Linka11 2013. augusztus 11. 09:12
  „Kedves Tatter !
  Azt a néhány balul sikerült szülést leszámítva ami miatt a doktórnőt egy életre meghurcolták,több százan áldják a tevékenységét.- De nem tisztem megvédeni, de úgy gondolom akinek csak fél vagy negyed információi vannak az ne törjön pálcát senki fölött ! - Mellesleg , ha a klinikákon elkövetett tévedések és hibák tetteseit bíróság elé állítanák, tele lenne valameik közepes börtön a szüléssel foglalkozó szakemberekkel. Csak a szakmai véd és dacszövetség nem állt ki, az akkoriban merőben újj felfogás mellett./ Ezt is csak azért írtam le,mert meglettem szólítva !/”
 • 15. ancsa76 2013. augusztus 11. 08:47
  „14. hozzászólónak:

  Apró doktor úr Vásárhelyen vezeti a szülészet-nőgyógyászat osztályt.”
 • 14. M.Aurelius 2013. augusztus 11. 08:17
  „Szontágh prof. forog a sírjában, ha tudna olvasni odafent az égieknél, mire vitték egykori tanítványai
  a szakmát. Ja, és sajnálná, hogy a legnagyobb utód ígéret nincs a klinikán, vajon hol van a "kis" Apró Gyurka, aki
  egyedül végzett akkoriban Köztársasági Aranygyűrűvel????”
 • 13. tol 2013. augusztus 10. 21:39
  „most mire jó ez a negativ hangulatkeltö cikk!? A legeslegnagyobb baj az, hogy drámaian lecsökkent a szülések száma és ez nem szülési pozíció kérdése. Én egyébként nagyon jól ismerem mind a klinikai, mind a kórházi viszonyokat még Vásárhelyen is és bátran mondhatom, hogy mindhárom intézményben kitünö körülmények vannak a szüléshez. Alappvetöen az Ancsa76 polgártársnönek van igaza, az a kevés asszony pedig aki a kákán is csomót keres, majd megjön a maga kenyerén, ha ott az idö...”
 • 12. IVY 2013. augusztus 10. 14:31
  „Hölgyeim! A Szülészeti Klinikák nem egyenlőek egy 5*-os wellness szállodával! Kéretik ezt tudomásul venni!”
 • 11. ancsa76 2013. augusztus 10. 13:41
  „Neszemetelj, a hozzászólásodból nem derült ki számomra, hogy szültél-e már. Ha igen, gratula az elszántságodhoz. Ha nem, akkor engedj meg egy személyes élményt. A szülés csodálatos, de rendkívül fájdalmas dolog. Aki ezt nem így látja, az téved és mellébeszél. Azokban az órákban, hidd el nem igazán törödsz mással csak legyen kint egészségesen a baba. A doki csak a kitolási szakban avatkozik közbe vagy ha valami komoly probléma veszélyezteti akár a te akár a babád egészségét. Ha valaki akkor is ragaszkodik a természetes szüléshez és/vagy különféle poziciókhoz szíve joga. DE szerintem egészséges baba és egészséges anya a legfontosabb!!!!!!!!!!!!!!!! Több órás vajúdás és kettészakadás után már minden mindegy csak a kezedben tarthasd.”
 • 10. Neszemetelj! 2013. augusztus 10. 12:47
  „Szegeden nincs bababarát kórház, sem pedig klinika! Ez nagyon szégyenletes egy ekkora városban!
  Az biztos, hogy ha a fene fenét eszik is, én soha nem fogok kőmetsző pozícióban szülni!!! Guggolva a legtermészetesebb vagy behajlított térddel , és ha van rá lehetőség akkor vízben!
  Majd ha valami komplikáció akad, akkor beavatkozhat a doki, addig biztosan nem engedem, elvégre én szülök, vajúdok és nem Ő!”
 • 9. Tatter 2013. augusztus 09. 22:15
  „Tisztelettel a Linka 11-nek.
  Az a nő nem élharcos,ha nem egy felelőtlen ember aki játszik az ember élettel!
  Igazat megvalva több választási lehetőségre lenne szükség egy szülő nőnek de nincs.
  Mi szegeden lakunk párommal 2 gyerekünket a 2-es kórházban, 2-öt a női klinikán szülte.
  A két hely között is nagy különbség volt,a klinikán olyan görcsösnek tapasztaltuk.
  Az volt a szerencsénk,hogy az orvos és a szülésznő ugyan az volt mind a két helyen.”
 • 8. lepkehalo 2013. augusztus 09. 17:49
  „"A kitolási szakban valóban mi is a kőmetsző pozíciót alkalmazzuk, mert így a legkönnyebb az orvosnak beavatkoznia. De ez ellen az anyák nem is szoktak tiltakozni - mondta el Pál professzor."
  Kicsit cinikus hozzáállás. Aki szült már, az tudja, hogy ilyenkor az ember görcsöktől gyötörten nem fog az orvossal vitatkozni, hogy milyen pozíciót szeretne ő (és nem az orvos), hanem tűri, amit csinálnak vele. És tényleg nem tiltakozik.”
 • 7. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 16:46
  „PRASZOLVENCIA A KULCSSZÓ))))”
 • 6. Linka11 2013. augusztus 09. 16:27
  „Ennek a jognak az élharcosát börtönbe csukták ! Mert nem csak a hierarchia megnyírbálása a pénz veszteség is kiverte a biztosítékot a szakmai elitnél.”
 • 5. TELSTAR 2013. augusztus 09. 16:13
  „Mit ordibálsz, senki nem süket, sem vak!”
 • 4. acidrain 2013. augusztus 09. 16:11
  „A romák szülhetnek :)”
 • 3. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 16:00
  „<moderálva>”
 • 2. ancsa76 2013. augusztus 09. 14:50
  „Én szegediként Vásárhelyen szültem mindkét gyermekemet. Ennek oka a választott orvosom volt, aki átment pár évvel ezelőtt az Erzsébet kórházba. Nem bántam meg a döntésemet. Nyugodt, családias a szülészeti osztály. A dolgozók kedvesek, segtőkészek. Az orvosok, függetlenül attól hogy van-e választott vagy ki a választott orvos, emberségesek és odafigyelnek a kismamákra. Szülésznőt igaz nem lehet választani, de szerintem erre nincs is szükség. Kevés szülésznő van és a vizsgálatok alkalmával szinte mindegyikkel lehet találkozni, meg lehet velük "ismerkedni". Az pedig, hogy az újszülöttem nem lehetett 24/24 órában velem én nem bántam. A szülés után arra a kis nyugalomra és pihenésre mindenkinek szüksége van. Babázni pedig otthon egy életen át lehet, pihenni évekig szinte lehetetlen...”
 • 1. muci 2013. augusztus 09. 14:50
  „A kisfiam a klinikán született 2008-ban..én elégedett voltam mindennel, segítőkészek voltak, kedvesek.
  Akkor vehettem kézbe a kisbabámat, amikor csak akartam, csak pár métert kellett sétálnom a kórteremtől az osztályig.
  Akkor sem szóltak rám, ha épp előtte vitték vissza a kicsiket. A hiba nyilván bennem van, de én örültem, ha volt egy órám pihenni,és megnyugtatott, hogy akkor is figyelik, ha én alszom. Háton fekve szültem, mert azt találtam a legjobbnak az adott pillanatban. De nem hiszem, hogy nem engednék meg egy kismamának, hogy guggoljon, vagy térdeljen, ha éppen úgy alakul. Persze tök jó lenne, ha lenne kád, meg matrac, meg mittudoménmi...csakhogy a kórházak állami pénzből tartják fent magukat - de ez már politika lenne...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisokos tanévkezdésre

Tájékoztatót készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tanévkezdésről azzal a céllal, hogy megismerjék az érintettek a változásokat. Tovább olvasom