Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Nem támogatja az NKA a THEALTER-t

Szeged - A legjelentősebb függetlenszínházi fesztivált, a THEALTER-t nem tartotta támogatásra méltónak az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, amely a Szent Gellért Fesztiválra 12, a vásárhelyi Szent István király fesztiválra 15 millió forintot adott.
 Ahogy a színikritikus látja

– Amikor az NKA nulla forintot ítél meg egy huszonnégy éve létező, következetesen építkező, jól körvonalazható művészi profillal rendelkező színházi fesztiválnak, az a hazai kulturális élet központi direktívára történő letarolásának újabb bizonyítéka. De hát mit várunk egy olyan grémiumtól, amelynek nagyhatalmú megmondó embere a végleges döntési listával a kezében érkezik a kollégium ülésére? Ne legyenek illúzióink: a nemzetközi színházi térképre Szeged városát nem a ma már egyaránt szinte kizárólag kommerszben utazó Szegedi Nemzeti Színház vagy a Szegedi Szabadtéri Játékok helyezte, hanem a minden júliusban megrendezett THEALTER Fesztivál – hangsúlyozza Jászay Tamás színikritikus, aki azt is hozzáteszi: – Miközben a döntéslista nagylelkűen kistafírozza a haknifesztiválok egész sorát, nemet mond a kontinens minden pontjáról, sőt a tengerentúlról Szegedre érkező rangos csapatokra, cinikusan legyint a legnevesebb hazai és határon túli magyar független műhelyek munkájára, nem utolsósorban pedig beint az elmúlt huszonhárom év százezer THEALTER-nézőjének és több mint háromezer fellépőjének. Erkölcsi kötelességünk mentőövet dobni a THEALTER-nek: például a tao-támogatás stadionépítés helyett kultúrára is fordítható. Bízom benne, hogy akad néhány magánszponzor, aki távolabbra lát a döntéshozó percemberkéknél.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiuma nemrégiben határozott a hazai fesztiválok idei támogatására fordítható 100 millió forintos keretösszeg felosztásáról. A Kálomista Gábor vezette kollégium a legjelentősebb függetlenszínházi fesztiválnak, az 1991-
ben indult szegedi THEALTER-nek egyetlen fillért sem ítélt oda, miközben a Szeged–csanádi Egyházmegye VII. Szent Gellért Fesztiváljának 12 milliót, a Szegedi Ifjúsági Háznak pedig a Szegedi Ifjúsági Napokra 6 millió forintot adott.

Hódmezővásárhely két rendezvénye is a kedvezményezettek között van: a Szent István király tiszteletére rendezett fesztivált 15 millió forinttal, a II. Szent Iván napi mulatságokat pedig 4 millióval támogatják. A könnyed, szórakoztató jellegű színházi produkciókat bemutató fesztiválok közül 4 milliót adott az NKA az egri Agria Nyári Játékoknak, 5 milliót a Békéscsabai Jókai Színház Városházi Estéinek, 15 milliót a Pécsi Nyári Színháznak, 4 milliót a Tihanyi Szabadtéri Játékoknak.

– Tavaly 3 millió forintot kaptunk az NKA-tól, ami a fesztivál körülbelül 20 millió forintos büdzséjéhez képest nem annyira jelentős összeg, mégis fontos volt, és szakmai renomét jelentett. Idén is számítottunk a támogatásra, annál is inkább, mert a jelenleg zajló THEALTER U21 kisfesztiválunkat ugyanez a kollégium 1 millió forinttal támogatja – mondja Martinkovics Katalin.

A THEALTER Fesztivált rendező MASZK Egyesület alelnöke és gazdasági vezetője azt is hozzáteszi: a tavalyi THEALTER közel 60 programjából 20 volt belépőjegyes, ezekre 2420 néző váltott jegyet. 9 nap alatt 11 helyszínen 7 ország 25 alkotócsoportja mutatkozott be. A teljes nézőszám – utcaszínházakkal, koncerttel, tréningprogramokkal együtt – közel ötezer fő lehetett. Ha az NKA tavalyi 3 millióját elosztjuk ötezerrel, azt kapjuk, hogy a lottóbevételekből átlagosan 600 forinttal járultak hozzá egy-egy néző szórakozásához.

Jelenet a tavalyi fesztivál egyik nagy sikeréből, a Forte Társulat – Szkéné Színház A nagy füzet című produkciójából.
Jelenet a tavalyi fesztivál egyik nagy sikeréből, a Forte Társulat – Szkéné Színház A nagy füzet című produkciójából.

– A THEALTER nem egy tömegfesztivál, a régi zsinagógában a produkciók többsége 80-100 néző előtt játszott stúdió-előadás, legfeljebb néhány darabot viszünk át a kisszínházba. Még a kiemelt helyáras produkcióink belépői sem kerülnek 1500 forintnál többe. Ezt nem lehet összehasonlítani az olyan szponzorképesebb tömegrendezvényekkel, mint a Szegedi Ifjúsági Napok. Az idei fesztiválig 8 hetünk maradt, más források felkutatására, szponzorok bevonására kevés már az esélyünk, és a jegyárainkat sem szeretnénk drasztikusan emelni, ezért igyekszünk „áttervezni" a programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a trolik és a buszok útvonala

Szombaton és vasárnap a hídi vásár miatt az 5-ös, 9-es és 19-es trolik módosított útvonalon járnak. Tovább olvasom