Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Nem tandíjra költik a hitelt a hallgatók

Öt éve létezik a diákhitel, ami az anyagi gondokkal küzdő hallgatókat segíti. Szegeden tavaly hét és fél ezren kértek és kaptak – amivel folyamatosan eladósodnak. A legtöbb szegedi diák nem költségtérítéses képzésre, hanem megélhetésre fordítja a hitelt. A jövőre általánossá váló tandíjat ebből sokan biztosan nem tudják majd kifizetni.
Megélhetésre kell a hitel. Fotó: Schmidt Andrea
Az előző tanévben a szegedieknél csak a pécsi hallgatók közül igényeltek többen diákhitelt. A szegedi diákoknak tavaly közel 1 milliárd 750 millió forintot fizetett ki a Diákhitel Központ. A hitelező adatai szerint a 7500 szegedi diákadós közül a legtöbben a maximumot kérik és kapják meg. A diplomaszerzés után pedig milliós adóssággal kezdik az életüket.

Eladósodott az SZTE Bölcsészettudományi Karának aulájában tegnap beszélgető Kátai Valter is, aki jövőre fejezi be az egyetemet, de már elsőévesként diákhitelre szorult. Szülei anyagi segítségére nem számíthat, ugyanis négy testvérét kell eltartaniuk. Az állami finanszírozású képzésben jelenleg felvehető maximumot kérte mindig, most százötvenezret kap egy összegben félévente. A viszonylag nagy összeg nem csábítja el, mert ha fedett helyen akar lakni, muszáj beosztania. Mivel jól tanul, ösztöndíjaiból húszezer forint jöhet össze havonta, és „szerencsés esetben" szociális és lakhatási támogatást is kap – ez együtt úgy tízezret jelenthet. Valter tehát a minimálbérnél kevesebből, havi hatvanezerből tartja fenn magát.

– Nem járok szórakozni, nem iszom, nem dohányzom. Helyette tanulok, hogy egy jó átlaggal megkapjam az ösztöndíjakat – árulta el, hogyan képes a kisnyugdíjasoknak sem egyszerű trükkre.

Csak az öccse miatt fáj a feje, aki jövőre végez a középiskolában, és szintén egyetemre készül. Neki viszont már a tandíjjal is számolnia kell. A visszafizetés miatt azért nem aggódik, mert két szakmát is kitanult. Ha diplomájával nem kap állást, nemzetközi kamionsofőrként vagy CNC-esztergályosként is elhelyezkedhet.

Részlet, törlesztés, kamat

Havonta 15, 21, 25 vagy 30 ezer forintot igényelhetnek az állami finanszírozású képzésben tanuló hallgatók, a költségtérítésesek 40 ezret is kérhetnek, egy összegben 150 és 200 felvételére van lehetőségük. Őri András, a Diákhitel Központ Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a diákoknak a végzés után kell elkezdeniük a törlesztést, ami az előző év október 31-én hatályos minimálbér hat százaléka az első két évben. Később az egykori hiteligénylő két évvel korábbi adózott átlagjövedelmének hat százalékát kell befizetni, ha ez kevesebb, mint a minimálbér, akkor ismét a legkisebb kereset hat százalékát. A hitel kamata jelenleg 9,5 százalék.

Az Auditorium Maximum előtt órájára váró Bányai Réka is harmincezret kért és kap immár második éve. A magyar–német szakos hallgató azonban ezt nem megélhetésre költi. Alaptőkét szeretne gyűjteni az egyetem utáni elinduláshoz, abban ugyanis nemigen bízik, hogy hitelt kapna bármelyik banktól is egy friss bölcsészdiplomás. Mint mondja, ha tandíjat kellene fizetnie, kétszer is meggondolná, hogy fölvegye a diákhitelt, amiből nem tudna megtakarítani. Így ugyanis egy papírral a kezében, lenullázott bankszámlával és milliós adóssággal kezdené az életét.

A spanyol szakos Apostagi Dóra és Béres Szandra is több éve diákhitel-igénylő. Ők is a legmagasabb összeget kérik havonta. Mint mondták, ez nagyjából az albérletükre elég, talán ha pár ezresük marad ennek kifizetése után. Az egyetemi „szoctámból" úgy öt-, az ösztöndíjból tízezer jön össze. Kevés szülői segítséggel nagyjából ötvenezerből élnek Szegeden. Azt mondják, ez itt épp elég a létfenntartáshoz, de Pesten ennyiből éhen halnának. Szerintük már csak ezért is jobb vidéki város egyetemistájának lenni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom