Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem tart ki végig a fizetés

A megszorító csomag első nyomait októberi fizetésükön már érezhették az emberek, de sokan csak ezekben a napokban kezdtek el számolni, miért is csökkent nettó keresetük. Nem figyeltek fel ugyanis arra, hogy szeptember 1-jétől megemelkedtek a járulékterhek.
Az adózás új szabályainak többsége már szeptember 1-jétől életbe lépett, de aki nem számolt még utána bankbetéte kamatának, nem íratott át autót, és még a konvektorát sem gyújtotta be a jó idő miatt, eddig föl sem figyelt a változásokra. Hacsak nem kezdte el nézegetni fizetési kimutatását.

Zsebből kihúzott forintok

Szeptembertől a kedvezményes áfakulcs emelése kapcsán számos termék és szolgáltatás áfája emelkedett 15-ről 20 százalékra. Bevezették a 20 százalékos kamatadót a betétekre, az eva kulcsa 15-ről 25 százalékra nőtt. Emelkedett a gáz és a villamos energia ára, a cigaretta jövedéki adója, az autók átírási illetéke is.

Lapunk munkatársaitól többen megkérdezték az elmúlt napokban, mi az oka annak, hogy októberben kisebb nettó jövedelmet utaltak folyószámlájukra, mint egy hónappal korábban. Pár ezer forintos eltérésekről van szó mindössze, de ezek sok család számára az utolsó októberi napok konyhapénzét jelentenék.

A nettó fizetések csökkenését az okozta, hogy szeptember 1-jétől a munkavállaló által fizetett korábbi 4 százalékos egészségbiztosítási járulék mértéke 6 százalékra emelkedett. Egy 150 ezer forintos havi bruttóból az eddigi 6 ezer forint helyett 9 ezret vontak le. Emellett nőtt a munkavállalói járulék is, 1 százalékról 1,5-re emelkedett, vagyis 150 ezer forintból a korábbi 1500 forint helyett 2250-et vettek el. A nettó fizetés a két járulékváltozás miatt 3750 forinttal csökkent. 2007. január 1-jétől ráadásul az egészségbiztosítási járulék mértéke 7 százalék lesz, ami 150 ezer forintos bruttónál újabb 1500 forintos mínuszt jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetések, gyűlések Párizstól Belgrádig

A zavargásokba fulladt október 23-i budapesti tüntetés adta az alkalmat, hogy kitekintsünk a… Tovább olvasom