Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem tartanak létszámhiánytól

Minden harmadik hazai börtönparancsnok adta be nyugdíjazási kérelmét a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjrendszerének várható átalakítása miatt, valamint több bv-dolgozó is nyugdíjazása előtti utolsó munkanapjait tölti az intézményekben. A szegedi börtön vezetését jövő évtől is Csapó József látja el.
Csapó József parancsnok marad. Fotó: Schmidt Andrea
A fegyveres és rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjrendszerének várható átalakítása miatt minden harmadik hazai börtön parancsnoka adta be nyugállományba vonulási kérelmét az év végétől. Mellettük több bv-dolgozó is úgy döntött, kihasználja a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. A hatályos jogszabályok szerint a hivatásos állományba tartozók akkor kérhetik nyugdíjazásukat, ha elmúltak ötven évesek és emellett huszonöt év szolgálati idővel is rendelkeznek. Esetükben eddig az utolsó év összkeresete és a jutalmak alapján számították ki havi járandóságukat – az új tervezet szerint már az utolsó öt év átlagát vennék figyelembe, ráadásul jutalmak nélkül.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint a két Csongrád megyei bv-intézetből az év végéig összesen tizenhatan kérték nyugállományba vonulásukat. A Szegedi Fegyház és Börtönből tizenhárman, a Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből hárman mennek nyugdíjba. Csapó József dandártábornok elmondta, egy tiszt és tizenkét tiszthelyettes kérte nyugdíjazását a szegedi fegyházból, ami az elmúlt évek adatait figyelembe véve teljesen átlagos számnak minősül, így nem kell létszámhiánytól tartaniuk. Ahogy fogalmazott: „a fiatalok sorban állnak, hogy nálunk dolgozhassanak". Csapó egyébként tizenegy éve áll a szegedi bv-intézet élén, s bár már ő is jogosult lenne a kedvezményes nyugdíjra, elmondta: „amit vállalt, azt a továbbiakban is folytatni szeretné".

A Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetőjével nem tudtunk beszélni. A másik megyei bv-intézet életére lehet-e befolyással a három dolgozó nyugdíjba vonulása? – kérdeztük volna, de Törzsök Tibor parancsnok szabadságát tölti, távollétében helyettese nem nyilatkozhatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szinten, szinte minden változik

Szeged érdeke, hogy az élet sok területén változtassunk. Ezt akkor is meg fogom tenni, ha tudom,… Tovább olvasom