Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Nem termel a felszámolás alatt álló Mórakert

Mórahalom - A csődtörvény menetrendje szerint zajlik a Mórakert tész felszámolása: a szövetkezetben nincs termelés, az alkalmazottakat elbocsátották, a létesítményeket őrzik. Több mint 4 milliárd forintra tartanak igényt a hitelezők.
A Mórakert a felszámolás alatt nem működik, mivel nincs forgótőkéje, munkavállalói távoztak, illetve az utolsó 10-nek felmondtak – foglalta össze a január óta történteket egy mondatban Kaszó Éva felszámolóbiztos. A CMB Holding Tanácsadó Kft. ügyvezetője további kérdésekre válaszolva elmondta: a szövetkezet már a felszámolás előtt leállt. Időközben lejárt a hitelezői igények bejelentésének határideje, ezek összege több mint 4 milliárd forint. Ennél pontosabb számot azért nem tudott mondani, mert az igényekkel kapcsolatban még vannak vitás kérdések.

A tész legnagyobb hitelezői a bankok, a Mórakert valamennyi ingatlana az ő jelzálogjogukkal terhelt. A beszállítói követelés elenyésző, mivel a termelők ügyét még a felszámolás előtt rendezték. Azzal kapcsolatban, mi lesz az ingatlanokkal, Kaszó Éva elmondta: a csődtörvény értelmében a vagyont értékesíteni kell. Először a kisebb vagyontárgyakra írnak ki pályázatot, majd a működőképes részeket – azokat lehetőleg egyben tartva – adják el. Az uniós támogatásból épült raktárakat, továbbfeldolgozó üzemeket – a csődtörvény betűi szerint – szintén hitelezői igényként kell kezelni.

Régi szép idők... Archív fotó: Frank Yvette
Régi szép idők...
Archív fotó: Frank Yvette

Megírtuk: a Csongrád Megyei Bíróság idén januárban rendelte el a Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet felszámolását. A sokáig mintának tekintett, 142,7 millió forint jegyzett tőkéjű tész árbevétele a 2007-es 5,2 milliárd forintról 2009-re 2 milliárdra csökkent, saját tőkéje pedig már 2008-ban negatívba fordult. Az adósság tavaly márciusra elérte a 3,6 milliárd forintot, vagyona jelzáloggal terhelt, az utolsó hónapokban gyakorlatilag nem végzett érdemi tevékenységet. A beszállító termelőknek 1,1 milliárd forinttal tartozott. Ennek 50 százalékát a Magyar Követeléskezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és egy többségi állami tulajdonú tész, a Datész közreműködésével az ősszel kifizették, illetve a fennmaradó tartozás részletekben való törlesztését ígérték azoknak, akik hajlandók voltak további ötéves szállítási kötelezettséget vállalni a Datésznek.

Olvasóink írták

 • 18. Csonka László 2011. április 02. 10:16
  „????????? Nem a "komcsi" kormánynak volt az érdeke, hogy az ellenzék is szó-hoz (+pénz-hez) jutott! Nógrádi úrral prezentálták az "együttműködést"! Ja, belebuktak, ebbe is, +itt a csatorna botrány is, Szegeden! Katona Gyula akkorában tejhatalmú, "csatornás" volt! Most + nyögdíjban, még a városőrségi "seriff" kocsiját sem látjuk! Pedig a választási bukása után ígérte, az "őrsége" marad! Ugyebár nem folyik a pénz, számolatlanul !!!!!!!!”
 • 17. Nagyapo 2011. április 01. 23:28
  „A Zushlag hozzajuk kepest egy kezdo kiflitolvaj,ezek az igazi szervezett lenyulok.”
 • 16. vassmazsola 2011. április 01. 21:49
  „jaj nógrádi úr valami nem jött össze???? Azt is megkérdezném-tudom,hogy ennek a pletykának semmi alapja-mi került abba a borházba 120 millió forintba,mármint a felújitás állitólag ennyibe került.....ebből a pénzből egy kisebb lakóparkot is össze lehet hozni ugye?.......”
 • 15. balihoho 2011. április 01. 18:05
  „Négy milliárd? Mi történt ezzel a mintagazdasággal? Az igazság majd csak kormányváltás után derülhet ki.”
 • 14. Jozsoci 2011. április 01. 17:51
  „Azokat az igazi termelőket sajnálom, akik ingyen dolgoztak azok zsebére, akik kilopták a pénzt a cégből. Nekik kellene forszírozni a büntetőügyi vizsgálatot. De fideszes Széllel szemben fütyülni........”
 • 13. Hammada_Fleet 2011. április 01. 15:41
  „Úgy látom, nem sikerült a Nógrádi-féle varázslat. Nem baj, az a fontos, hogy jó néhányan kivették a részüket a Mórakertből, akinek meg nem volt elég esze, annak úgy kell, oszt jónapot.”
 • 12. gereben 2011. április 01. 14:39
  „a Bajnai kormány többszáz millával próbált rajtuk közpénzből segiteni. Azzal mi lett?? Nógrádi Zolcsi akkor benne volt....Budai úr mikor kezdi az elszámoltatást itt is?? Lenne mit.....Miért csak a szociknál vizsgálódik és feljelent mindig??? Hogy is van ez fidesz?”
 • 11. N.P. 2011. április 01. 14:34
  „Naca 2011.04.01. 08:47
  JungHeinrich 2011.04.01. 09:28

  No azért álljon meg a menet!
  Azért mert valami magyar nem feltétlenül jó minőségű! Ugye emlékeztek még az téglaporos paprikára, a balkáni körülmények között működő "húsfeldolgozókra", a kannás borokra...stb. Ezeket a kiváló termékeket is a nagyszerű magyar élelmiszeripar állította elő!”
 • 10. Nagyapo 2011. április 01. 14:13
  „Mintha a jelenlegi Kormanypart azt momndta volna: mindenkit aki sulyos milliokat lopott,el fognak szamoltatni es bortonbe fognak csukni!!!!! Itt tobb milliardrol van szo,nem nehany tizmilliorol es ugy tunik az elszamoltatas a Fideszesekre nem vonatkozik! MUTYI part mint azt az Mszp-rol orditottak,tehat mindegy ki van hatalmon,egy a cel: minel tobbet lopni! Ez ma Magyarorszag!”
 • 9. gavallér 2011. április 01. 10:52
  „Elmehetnek a fürdőbe egyet fürdeni.
  Apropó adják nekik a fürdőt! Ezzel egál is lenne, vagy mégse?”
 • 8. szatyi 2011. április 01. 10:34
  „Budai úr! Itt nem akar vizsgálódni?”
 • 7. kispont 2011. április 01. 09:52
  „Azt se felejtsük el hogy egyes beszállítók olyan szemetet hordtak be vagon számra ami egyenest ment a szemétbe de az átvevőnek át kellett venni. Akit érdekel az többet olvashat a homoki gazda régebbi számaiban www.homokigazda.com szerencsére én nem vittem semmit a mórakerhez.”
 • 6. frakk 2011. április 01. 09:38
  „Dolgozott ott olyan vezető aki totál szétlopta a céget, mire rájöttek a magánakciókra és elküldték, jócskán ráfizetéses lett minden. Majd jött szintén egy két nem egészen hozzáértő ügyvezető, és máris adott volt a mostani helyzet.
  Addig míg alkalmas embereket nem tudnak vezetői posztokra választani, minden csoda egy két napig tart.”
 • 5. JungHeinrich 2011. április 01. 09:28
  „3.Teljesen egyet ertek a hsz-eddel azonban kiegeszitenem,hogy azt a jobb minoseget meg is kell fizetni.Szal nagyon fontos a vasarloi kornyezet is! Figyeljuk csak meg micsoda felhaborodas volt mikor an Sole-s Friss termekeket kivontak a forgalombol.Olcsobb volt es pont ugy nezett ki mint ha tej lett volna ,de nem volt az...kemikalia.Meg nem keso es tudatos vasarlassal sok minden megvaltoztathato.No persze a forumon sokan eskudoznek a minosegre es arra mi a helyes modi , a valosag azonban teljesen mast mutat.Kozvetlen kornyezetem is mutatja a mennyiseg csokkentesevel milyen minosegi novekedest lehet elerni, ha akar.De nem akar meer ha eddig igy vot jo ezutan is igy lossz jo.”
 • 4. Csonka László 2011. április 01. 09:13
  „2. Nyomozo 2011.04.01. 08:43 Ha-ha-ha! Nógrádi Z. időben kiszállt! Akkor még csak ingott a vár alapja! Ezek után még csak +választották a Móraiak! Széll Kálmán majd segít! (elfújja a szél.......)”
 • 3. Naca 2011. április 01. 08:47
  „Nyilvánvalóan a helyzet idáig fajulása nem mentes az emberi hibáktól. De...vajon minden körülmény, szabály és gazdasági környezet alkalmas volt-e arra, hogy egy ilyen jellegű vállalkozás talpon maradjon? Megkaptak-e minden lehetőséget az árui, a jó minőségű magyar termék, hogy egyenlő elbírálás alá essen a bizonytalan eredetű, osztályos és gyenge minőségű külföldi termékkel? Vajon miért a magyar termelők szorulnak ki a piacról? Bizton elmondható, hogy most is igaz a mondás, olcsó húsnak híg a leve. A külföldi igaz, hogy sokkal tetszetősebb, de belsőleg negyedannyit sem nyújt mint a kevésbé szép magyar termék. Ezen el kellene gondolkozni.”
 • 2. Nyomozo 2011. április 01. 08:43
  „Holmarad az elszámoltatás és a vizsgálat? Talán mert Nógrádinak is felelni kellene a történtekért? Felelősöket megtalálnák ha akarnák!”
 • 1. frakk 2011. április 01. 08:34
  „Talán az ügyvezető igazgató és tulajdonosi kört felelőssé kellene tenni. Mint minden ilyen rossz gazdálkodás után, nem is lenne kérdés, hogy ezen egyének a köz ellen rosszul végezték a munkájukat.
  A rossz gazdasági környezetre és egyéb külső dolgokra hivatkozni laikusság, elterelés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyet még nem látott! Sokkoló galéria!

Ilyet még nem látott! Nézegessen sokkoló képet, és döbbenjen meg! Tovább olvasom