Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Nem tetszik a Fidesznek a Belvedere

Szeged - Nagyon nem tetszik a megyei Fidesz-frakciónak a szegedi Belvedere-palota, ám a közgyűlés elnöke szerint mégiscsak oda tudnak költözni. Az épületben találtunk salétromos falat - viszont olyasmit is, ami a költözés ellenzői szerint ott nincs: megfelelő tanácstermet.
Csütörtökön már harmadszor veselkedik neki a megyei közgyűlés a költözésnek. A szegedi megyeházáról legkésőbb június 8-áig el kell hurcolkodnia, munkaszervezetével együtt, mert az egész ház kell a kormányhivatalnak. A vezetés által kiszemelt új hely, a Tisza Lajos körúti Belvedere-palota azonban a Fidesz-frakció több tagjának nem tetszik.

Más javaslatuk nincs. Így az utóbbi két ülésen nem sikerült eldönteni, hová megy a megye. A költözés egyik ellenzője, Magyar Anna alelnök a május 8-i, rendkívüli ülésen kiosztatott mindenkinek egy A4-es lapot. Ezen azt foglalja össze, mit veszítenek a megyeházával, mit nyújt a Belvedere-palota. „Nem is értem, miért egy alelnöknek kell elkészítenie egy ilyen összevetést" – pirított rá Kakas Béla elnökre Gémes László frakcióvezető.

Az alelnök asszony úgy érvel, hogy ugyan a megyeházát még 15,57 százalékban birtokolja a megyei önkormányzat, a Belvedere-palotában pedig az államtól 32,36 százalékot kapna, ez mégsem jó csere.

Ellenérvek

Mert míg a megyeházán most 37 irodát, tárgyalót birtokolnak, 1300 négyzetméter alapterülettel, a Tisza-parti épületben 13 földszinti és 9 emeleti, plusz 2 másik szárnybeli helyiséget kapnának, és ha még vesznek is hozzá, az akkor is 750 négyzetméter lehet. A Belvedere-palotában jó közgyűlési terem, raktár, garázs nincs, „a ház körüli parkolás egyáltalán nincs megoldva".

A fő ellenérv: „Az épület műszaki állapota kritikán aluli, főleg a földszinten (salétromos)... A mentesítés csak a teljes épületre oldható meg, ami a többi tulajdonos együttműködése nélkül lehetetlen", és Magyar Anna szerint a költsége horribilis.

Nem új a ház, viszont patinás. Fotó: Frank Yvette
Nem új a ház, viszont patinás. Fotó: Frank Yvette

Bár ezt így nem mondják ki, a Belvedere-palotában a salétromnál jobban zavarhatja a fideszeseket, hogy ott az MSZP is tulajdonos az állam mellett. A párt felajánlotta, szívesen eladja a részét. Értékbecslés készül.

Parkolót és tanácstermet találtunk

A Belvedere jó kilátásokat jelent, a palotát a szegedi magyar királyi pénzügyi igazgatóság székházának építették 1882-ben. A táblák szerint a házban a szocialisták mellett többek közt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a tiszai vízirendészeti rendőrőrs működik. Az udvaron csak hivatali autók állhatnak, a ház előtt péntek délben a 12 parkolóhelyből 7 szabad volt. Tényleg messzebb, mint a megyeházánál, de azért lehet parkolni, a Novotel mögött vagy lenn, a Tisza-parton. Magas vízállásnál ez nyilván nem aktuális.

A palota kívülről kicsit tényleg ütött-kopott. Belül nemzetbiztonsági okokból nem szabad fotókat készíteni, és a földszinti üres irodák zárva vannak, a portásnak pedig nincs kulcsa hozzájuk. A WC azonban nyitva, és ott tényleg lehet látni felhólyagosodott, hulló vakolatot. Ilyen probléma az emeleten nincs. Sőt, ott, az MSZP-nél van egy olyan terem, ahol negyven ember simán elfér, vagyis a húszfős közgyűlés és a munkaszervezet nagy része is együtt tanácskozhatna. A szocialistáktól tudjuk, hogy a földszinti irodákat egykor egy nagyobb ülésteremből alakították ki: a válaszfalakat el lehet távolítani.

Szigetelni lehet

A salétromosodás tényleg feladhatja a leckét. Egy erre szakosodott cég képviselője azt mondja, Szegeden az évszázados épületekkel ez előfordul, a földszint ablakpárkányának magasságáig. Régen az ilyen hólyagzó falat belül lambériával fedték. Ma már vannak jó technológiák, és bár lehet helyiségenként is javítani, jobb, ha az egész épületet kezelik: szigeteléssel, vakolatcserével.

A költség épületenként változó lehet. Két éve egy 150 négyzetméteres alapterületű Tisza Lajos körúti háznál 5-6 millió forintos ajánlatot adtak ilyen munkára. A legutóbbi ülésen elhangzott, az állam 40 milliót ad a megyének az átköltözés költségeire.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már költöznek a kisteleki bérlakásokba

Lezárult a ˝Szociális célú városrehabilitációs fejlesztések a leghátrányosabb helyzetű kistérségben Kisteleken˝ című projekt. Tovább olvasom