Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem tetszik, hibás: karácsony utáni cserebere

Szeged - Hamar megrohamozták a szegedi Árkád üzleteit azok a vásárlók, illetve megajándékozottak, akik ki akarták cseréltetni az ajándékba kapott termékeket. Műszaki cikkekkel, ruhákkal, parfümökkel is reklamálnak karácsony után. Ha megvan a blokk és a csomagolás, a kereskedők cserélnek.
A karácsony utáni első napon, csütörtökön máris igen sokan keresték fel az üzleteket, hogy visszavigyék a nem tetsző, esetleg hibásnak ítélt ajándékokat. Ezt tapasztaltuk az Árkádban, ahová nemcsak reklamálni, vásárolni is sokan mentek közvetlenül az ünnep után.

– Sokféle okból jöhetnek a vevők, lehet, hogy amit otthon kaptak, nem az, amire gondoltak, vagy nem olyan színű, amilyenre vágytak, és persze az is előfordulhat, hogy hibás a termék – sorolta a miértekre a választ Sánta Károly, a Media Markt Szeged Kft. ügyvezető igazgatója.

Ha nem jó a méret vagy a szín, az inget is kicserélik. Fotó: Frank Yvette
Ha nem jó a méret vagy a szín, az inget is kicserélik. Fotó: Frank Yvette

– A legeslegtöbb visszavétel kis háztartási gépekből és számítástechnikai kellékekből van, ilyen például a fejhallgató, az egér és a billentyűzet. Hoznak még CD-t, szoftvert, televíziót, notebookot, tabletet is. A nap végére biztos, hogy több száz lesz a becserélt termékünk. Soknak tűnik, de több tíz- vagy százezret adunk el ebben az időszakban, ehhez képest arányaiban nem sok – szögezte le Sánta Károly. Azt mondja, a jogszabály egyértelmű: csak a hibás termékeket köteles a kereskedő visszavenni. – Mi jóval rugalmasabbak vagyunk, mert óhatatlan, hogy az ember mellélő vásárláskor. A két fő dolog, hogy legyen meg a számla, illetve hogy a termék bontatlan legyen. CD-t, DVD-t, szoftvereket akkor veszünk vissza, ha nincs felbontva. Televíziónál ez nem feltétel, csak ne legyen rajta sérülés, és az eredeti dobozával hozzák – hangsúlyozta.

Kivételek: online vásárlás, csomagküldés

A kereskedőket semmiféle jogszabály nem kötelezi az ajándékba kapott áru kicserélésére, de szívesen megteszik ezt – közölte a Magyar Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtökön az MTI-vel. A kereskedők közül sokan úgy gondolják, hogy jobb az ünnepek után cserélni, mint elveszteni egy vásárlót, aki legközelebb inkább oda megy, ahol ünnepek után is szívesen fogadják – és már előre meg is ígérik a cserelehetőséget. Az online vagy csomagküldő vásárlás kivétel ez alól, ott viszont jogszabály írja elő a 8 napos „meggondoltam magam" lehetőségét, azaz a vásárlástól való elállást. Ha nincs már az adott áruból, akkor a leggyakoribb kereskedői ajánlat az, hogy a nyugta értéke levásárolható – áll az OKSZ közleményében.

Folyamatosan jöttek a vevőszolgálati pulthoz: Mokánszky János például egy fényképezőgépet hozott vissza, amellyel pórul járt a megajándékozott. Volt, akinek a kávéfőzője vagy a robotgépe makacsolta meg magát. Kasza Balázs is a pultnál várakozott, és nem panaszkodott az ügyintézés gyorsaságára. – Budapesten teljesen másképp működik egy vevőszolgálat. Embertelen, ami ott van, és nem csak karácsonykor – vélekedett.

– Nem megfelelő a méret, a szín, vagy nem tetszik a ruhadarab – ezek a fő okok, amiért a vásárlók visszajönnek. Cserére vagy a visszahozott áru értékének levásárlására mindenképpen van lehetőség, pénzt visszaadni nem áll módunkban. Nálunk, ahogyan kiírtuk, január 15-éig tart a cserelehetőség, amely a karácsonyra, ajándékba vett termékekre igaz – magyarázta Orosz Szabolcs, a Classic férfidivat üzletvezetője.

– Legfőképpen a karácsony előtt vásárolt illatokkal érkeznek hozzánk, azzal a szándékkal, hogy megnézzék magát az illatot, tetszik vagy nem. Ha nem, akkor kicseréljük egy másikra. Az ajándékutalványokat is sokan levásárolják ilyenkor. Készpénzt csak minőségi reklamáció esetén tudunk visszaadni – mondta Horváthné Bánóczki Anikó, a Douglas parfüméria üzletvezetője. Úgy látja, nagyobb a forgalom az ünnepek után, mint egy átlagos napon.

Olvasóink írták

 • 2. SP 2012. december 30. 15:51
  „""hibás: karácsony utáni cserebere""

  a kép is hibás, kellene a cserebere

  Fotó: Frank Yvette
  Lenne igény a nem torzított képekre.”
 • 1. kmesze 2012. december 28. 11:00
  „Nagyon kellemes csalódásban volt részem, amikor karácsony után az egyik multinacionális vállalat nemhogy kicserélte a nálunk MÁS VÁROSBAN vásárolt működő, csak épp nem megfelelő terméket, de pénzvisszafizetésre is hajlandó volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pár-bajok öt színben

Pindroch Csaba a feleségével, Verebes Lindával közös vállalkozásban létrehozott bulvárprodukció, a Mr. és Mrs. főszerepét játssza Szegeden. Tovább olvasom