Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nem több jog, csak papírmunka: köztestület lesz a polgárőrség

Csongrád megye - Több adminisztrációt és szigorúbb pénzügyi elszámolást jelent a polgárőr-egyesületeknek, hogy az Országos Polgárőr Szövetség köztestületként működik tovább. A civil járőrök jogköre nem változott, továbbra sem igazoltathatnak. 2013-tól azonban formaruhában, kitűzött igazolvánnyal teljesíthetnek csak szolgálatot.
Köztestületként működik tovább az Országos polgárőrszövetség. A szervezeti forma megváltoztatását a február elsejével hatályba lépett polgárőrtörvény tette lehetővé. Milyen változásokat hoz az átalakulás? – kérdeztük Batiz Istvántól.

A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta: a köztestületi minősítés után a közrenddel, közbiztonsággal hivatalból foglalkozó állami szervek, szervezetek munkájához ezentúl hivatalosan nyújtanak segítséget. Beszámolhatnak majd az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottsága előtt. A változás jóval több adminisztratív feladatot ró a polgárőr-egyesületekre. Szigorodott a pénzügyi elszámolási rendszer, de ezentúl például szolgálati naplót is vezetniük kell.

Eredményeik

Csongrád megyében 61 polgárőr-egyesület működik. A 2185 civil járőr tavaly 225 ezer órát teljesített társadalmi munkában. Illegális migránsokat 210 esetben tartóztattak fel, 129-szer érték tetten az elkövetőket bűncselekmény közben. Huszonegy eltűnt személy után kutattak, és 458-szor nyújtottak segítséget különböző esetekben.

Az új törvény a jogkörükön annyiban változtatott, hogy ha valakit bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetése közben tetten érnek, felszólíthatják, hogy hagyja abba, vagy megakadályozhatják az elkövetésben. A tulajdon elleni szabálysértést elkövető személyt pedig visszatarthatták a hatóság kiérkezéséig, de továbbra sem igazoltathatnak. Újdonság a panaszjog bevezetése: ha a polgárőr szolgálati vagy etikai szabályszegést követ el, a lakosság panasszal élhet.

A civil járőrök autóikon figyelmeztető jelzést adó készüléket működtethetnek. Ha balesetet észlelnek, bekapcsolhatják a villogót, és a rendőrség megérkezéséig biztosíthatják a helyszínt. Egységes formaruhát, valamint igazolványt is kapnak. Utóbbit jól látható helyen kitűzve kell majd viselniük. – Az egyesületi tagok 80 százaléka jelenleg is formaruhában járőrözik. Az újak beszerzése országosan 5 milliárd forintba kerül. Egyelőre az új tagok kapnak egy garnitúrát és igazolványt, majd szépen lassan a régiekét is lecseréljük – magyarázta Batiz István, aki a polgárőrszervezetek finanszírozásával kapcsolatban elmondta: az átalakulással nem vár változást. Tavaly egyesületenként átlagosan 250 ezer forintot kaptak az államtól. Anyagi forrásaikat stratégiai partnerként az önkormányzatok egészítették ki. De az önkormányzatok is egyre kevesebb pénzzel gazdálkodhatnak, az innen érkező támogatás is egyre kevesebb.

Tóth Attila, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese bizakodóbb a kérdésben. A Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta az átalakulást kimondó közgyűlés után, hogy némiképp megváltozhat a finanszírozási forma. Tavaly mintegy 700 millió forintból gazdálkodtak. Figyelembe véve, hogy a 83 ezer polgárőr 2011-ben 8,1 millió szolgálati órát teljesített, kimondottan költséghatékony szervezet. A jövőben elsősorban nem plusztámogatást várnak az államtól, hanem a cégautószabályok megváltoztatását, amivel a járőrözés jelentősen kevesebbe kerülne.

Olvasóink írták

  • 1. Q88 2012. március 08. 16:28
    „Sok hűhó semmiért! Csendőrséget akarunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Litván, török vendégek a puszamérgesi középiskolában

Nemzetközi diákcsoportokat fogadott öt napra a Pusztamérgesi Középiskola az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjában. Tovább olvasom