Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Nem tudják, az újszülött fiú-e vagy lány

Szeged - Egyelőre tisztázatlan, hogy hím vagy nőstény hiénák születtek a Szegedi Vadasparkban. Nem meglepő, még a kifejlett példányok nemét is nehéz megállapítani. Tapír Dezső azonban biztos, hogy „fiú". Rajtuk kívül még hárman: egy törpe selyemmajom ikerpár és egy Liszt-majmocska született a közelmúltban a vadasparkban.
Még szerencse, hogy a gondozók gyakorlatot szerezhettek az állatkölykök pesztrálásában tavaly, amikor bébiboomról számoltunk be a Szegedi Vadasparkban, mert idén is számos ritkaság látta meg a napvilágot a Sancer-tavak szomszédságában. Csak az elmúlt hónapban egy hiéna és egy törpe selyemmajom ikerpár, egy tapír és egy Liszt-majmocska született.

„Megjöttünk" rovatunk első helyén a foltoshiéna-kölykök állnak. Május 23-án nem házukban, hanem kifutójuk külső részén jöttek a világra. Hogy „fiúk" vagy „lányok", az egyelőre tisztázatlan. Nem meglepő, hiszen ezt még a felnőtt hiénákról is nehéz megállapítani, ugyanis nemi szerveik külsőre teljesen egyformák. A kicsik nemcsak azért számítanak zoológiai szenzációnak, mert Magyarországon még nem született foltos hiéna, hanem azért is, mert Európa állatkertjeiben is nagyon kevés példány él ennek a fajnak a tagjaiból, akiket az Oroszlánkirály című mesében butácska, gyáva állatoknak állítottak be. A valóságban azonban nagyon értelmes, bátor lények. Az afrikai szavannákon sokszor kerülnek összetűzésbe az oroszláncsapatokkal. Még szerencse, hogy a vadasparkban drótkerítések választják el a hiénákat a mellettük lakó oroszlánoktól – így megmaradhat a jószomszédi viszony.

Akiket legutóbb hozott a gólya a Szegedi Vadasparkba: hiénák. Fotó: Szegedi Vadaspark
Akiket legutóbb hozott a gólya a Szegedi Vadasparkba: ők a hiénák.
Fotó: Szegedi Vadaspark

A hiénáknál csak egy nappal fiatalabb Dezső, a tapír, aki jövőre, május 24-én tartja majd első szülinapi buliját. Sajnos akkor testvére, tapír Tibor már csak telefonon tudja felköszönteni öcsikéjét, őt ugyanis hamarosan egy oroszországi állatkertnek adják. Az itteni bölcsődében marad viszont a törpe selyemmajom ikerpár és a pöttöm Liszt-majmocska. Utóbbi nem fehérsége okán kapta a nevét, hanem mert a híres zeneszerző, Liszt Ferenc időskori frizurájára emlékeztet a fejszőrzete.

Szavazzanak a legszebb állatra

A kecskeszerű alpakát, a vastag bundás bambuszmakit vagy inkább a fehérarcú gibbont találja jópofának? Lapunk internetes oldalán, a delmagyar.hu-n szavazhat a Szegedi Vadaspark legszebb lakójára. A voksolók közül tízen gyermekbelépőt nyernek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve fújja a szegedi tehetség

Szeged - Hároméves korában találta ki, hogy harsonás lesz a most 13 éves Dobi János Mátyás. Tovább olvasom