Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Nem tudnak megegyezni a röszkei pihenő vételáráról

Szeged - A röszkei pihenő nélkül adták át az M5-ös sztráda utolsó 15 kilométeres szakaszát Szeged és az országhatár között tavaly március 11-én. Az állam és a kiszemelt terület magántulajdonosa ugyanis évek óta pereskedik. Hiába hozott a múlt héten a Legfelsőbb Bíróság olyan ítéletet, hogy jogos volt a kisajátítás, a vételárral kapcsolatban megint a tárgyalóteremben találkoznak majd a felek.
Röszke az unió schengeni határa lesz az év végétől, itt biztosan meg kell állniuk az autósoknak, akár kifelé tartanak az országból, akár befelé jönnek. Kezet azonban csak a határállomáson moshatnak, az M5-ös sztráda két oldalán ugyanis mindeddig nem épült meg a két autópálya-pihenő azok kereskedelmi létesítményeivel, valamint a benzinkutakkal együtt. Az okokról már beszámoltunk lapunkban: a mintegy nyolchektárnyi terület tulajdonosa, Tanács Imre, a röszkei mezőgazdasági szövetkezet elnöke perben és haragban áll az állammal a terület kisajátítása miatt.

Szeged és Röszke között egyelőre a kamionosok sem pihenhetnek. Fotó: Karnok Csaba

Mennyi az annyi?

A röszkei szövetkezet tulajdonában is volt egy kisebb terület, amelynek négyzetméteréért mindössze 340 forintot fizetett az állam – információink szerint. Ehhez képest magasnak tűnik a magántulajdonosnak felajánlott 1600-1800 forint. Hallani azonban 7-8 ezer forintos négyzetméterárakról is autópálya melletti szántó esetében, vagyis akár 500-600 milliót érhet az ominózus nyolc hektár. Ha azonban mezőgazdasági művelés alól kivont területről van szó, már nem foghat annyira a ceruza. A számtanfeladat megoldása a szakértők feladata lesz.

Az ügy a múlt héten egy Legfelsőbb Bírósági (LB) ítélettel fordulóponthoz jutott ugyan, ám ez még mindig nem azt jelenti, hogy holnap megjelennek a területen a munkagépek (előbb még építési engedélyt is kell kapniuk). Az LB határozata szerint törvényes a kisajátítás. Ezt korábban a tulajdonos vitatta, ezért is fordult bírósághoz: arra hivatkozott, hogy kereskedelmi létesítmény céljára nem lehet földet kisajátítani. Dobay Dezső, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztési Zrt. (NIF) megbízásából a kisajátításokat végző ügyvéd szerint viszont az autópálya „kerítéstől kerítésig" tart, tehát közérdekről volt és van is szó.

Tanács Imre, aki egy ideje nem kíván nyilatkozni lapunknak, korábban elmondta, ő maga is kereskedelmi létesítményeket, úgynevezett „országkapu-beruházást" szeretett volna létrehozni, ezért vitatta a kisajátítást. Azon is felháborodott, hogy nevetséges árat kínáltak az értékes területért, 1600-1800 forintot négyzetméterenként, vagyis legfeljebb 150 millió forintot. A per máskülönben – közölte Béni Gyöngyi, a NIF sajtószóvivője – már csak a vételár ügyében folytatódik tovább, az LB új eljárás lefolytatását rendelte el a Csongrád Megyei Bíróságon, szakértők bevonásával.

Plusz egy per

A röszkei magántulajdonos amiatt is pert indított, hogy a sztráda építésekor a beruházó AKA Zrt. földmunkákba kezdett az ominózus területen, és ezzel magántulajdont sértett. Hidvégi Gábor, a koncessziós társaság vezérigazgató-helyettese tájékoztatásul annyit közölt, hogy őket csak közvetve perelték, a földmunkákat ugyanis a kivitelező Strabag Zrt. végezte. Úgy tudjuk, a tulajdonos ma már nem kívánja az eredeti állapot visszaállítását.

Olvasóink írták

 • 3. ekonomist 2007. november 22. 16:16
  „De itt arról van szó hogy a mostani tulajdonos is ugyanazt szeretné megépíteni.Fölösleges kisajátítani.”
 • 2. csanyiv 2007. november 22. 12:00
  „Sokan inkább azon háborodnak fel, hogy mennyibe is kerül egy kilométer autópálya az adófizetők pénzéből.
  Hát ezért is kerül annyiba, az egyik legnagyobb tétel. A kisajátítási rendszer lehet, hogy "szar", de nem azért mert keveset fizetnek - jó példa az M0 építésnél a 18millióért vesztegetett félkomfortos vityilló kisajátítási nehézsége -, hanem mert bonyolult és lassú, bőven hagy teret a nyerészkedésnek. Azért az Egyesült Államokban sem szokás lelőni az Interstate-építőket, sőt ott gyakran sűrűn lakott övezeteken is keresztülverik a dolgot, ami itt kábé elképzelhetetlen, lásd Kőröshegy...”
 • 1. ekonomist 2007. november 22. 10:51
  „SZÉL ELLEN NEM LEHET.
  Az ominózus ügyet,több ominózus ügy előzte meg.Annó nékem is volt termöföldem ,művelési ág alol kivonva.
  Itt szeretném megjegyezni hogy hulyeséget tetszett írni az önök újságírója mikor a művelési ág alol kivont terület mely át van minősítve építési területté kevesebbet ér mint a termőföld.
  Nó akkor kezdjül előröl.
  1.Tanács úrnak szerintem teljessen igaza van.
  Miért nem valósíthatná meg Ő is a beruházást amit majd a kisajátított területen szeretnének megvalósítani,azok kik megkapják majd a földterületet.Vagy nem a beruházás és a létesítmény a fontos hanem az hogy ki fogja üzemeltetni?
  2.Amit elfelejtünk igaz nem az USA-ban élünk és a törvényeink is mások ,de ott a földtulajdonos (magántulajdon szent) és még a területre betévedőket egyes államokban fegyverrel is távoltarthtaja a tulajdonos.
  Ne felejtsük el hogy tulajdonosról van szó.
  SZÉL ELLEN ANNÓ én sem tudtam pedig akkor FIDESZES Városvezetés és Kormány volt.
  A kisajátító a VPOP volt és az AKA ,de a pénzeket csak úgy utalták hogy valakinek kellet szólni a mMinisztériumon kívül és ha jóváhagyta utalták(3-4 hónapos késéssel)
  Tanács Úr gondolom az én ügyem kapcsán(precedes) is indult el valamint a Bíróság is figyelembe veszi az előző kisajátításokat.
  Magyarán SZAR az egéssz kisajátítási rendszer egy 50 éves törvény alapján ,történik.
  Bezzeg ha egy építési telket vagy egy pártszékházat adnak el akkor bizony másképp működik minden.
  Olcson vesszük drágán adjuk és másnak is juttatunk.
  Sokan felháborodnak mekkora összegről is van szó 150-180 millió,de ha valaki évekik évtizedekik vár arra hogy egy jó beruházással megalapozza családja jövőjét,ötlete mersze és tudása is van hozzá miért kell összevissza komplikálni a dolgokat.
  PSZ:
  Annó próbálkoztam egy vezető politikustől is(kétségbeesésemben) tanácsot segítséget kérni ,az lett a nóta vége hogy sutyiban gyorsan vett egy földterületet a határátkelő közelében és jó zsíros áron kisajátíttatta azóta is üzleti titok hogy menyit is kapott annó az államtól Ő.
  Én ki a teherterminált szerettem volna megépíttetni magánpénzből ,kilettem semmizve,potom 580ft/nm kaptam a művelési ág alol kivomt és terminálépítésre szánt fölterületemért.
  tanácsolom Tanács úrnak vigye végig okossabban és kitartóan az igazát.
  Megvan benne a kurázsi
  Balázs”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyakönyvvezető elé állhatnak az élettársak?

Szeged - A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot kormány e héten nyújtotta be az… Tovább olvasom