Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem tudták bizonyítani az arab sakkvezető megverését a bíróságon

Nem tudták bizonyítani az arab sakkvezető megverését a bíróságonFotó: Frank Yvette
Első fokon felmentette a bíróság a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vádja alól

V. Igor rendőrt és az azóta leszerelt P. László Pétert. Még 2012 nyarán véltek határsértőnek egy arab sakkvezetőt Szegeden, aminek üldözés és a sportoló bordatörése lett a vége.

– Teljesen ellentétes és feloldhatatlan vallomások születtek. Az orvos szakértő vizsgálatai egyiket se tudták alátámasztani, de valószínűbbnek tűnik, hogy a sérüléseket nem bántalmazás okozta – közölte Tóth Tibor bíró tegnap a Szegedi Törvényszéken.

A megvert arab sakkvezető ügyeként elhíresült esetben majdnem négy év alatt született meg az elsőfokú ítélet. – A bíróság döntése nem is lehet más, mint az első- és másodrendű vádlott bizonyítottság hiányában való felmentése a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vádja alól– mondta Tóth Tibor.

A Lékó Péter nemzetközi sakknagymester meghívására Szegedre érkező Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt – ahogy írtuk – a gyanú szerint az ország 18 éves nagymesterével, Szalim Abdulrahmannal 2012 nyarán nézték határsértőnek a rendőrök, aminek üldözés és a sakkvezető bordatörése lett a vége. A sakkvezető azt állította, hogy az üldözés után a két rendőr,P. László Péter– aki azóta leszerelt – és V. Igor öt-hét percig folyamatosan testszerte ütötte és rugdosta, üldözés közben nem mondták angolul, hogy határrendészek, azonosító nem lógott a nyakukban, és a rendőrök segítségére siető B. Zoltán taxis pedig szándékosan ütötte el a Forráshoz közel.

– A szállodánál működő kamerafelvételek tanúsága szerint az egész eseménysorozat nem tarthatott tovább 1 perc 12 másodpercnél. A sakkvezető három vallomásában mindannyiszor eltérően nyilatkozott megállításukról, az üldözésről és az elütéséről. Szakértők szerint átesett egy parkolóban álló kocsin, a sérülései emiatt és a megbilincseléskor keletkezhettek – közölte a bíró.

Az elsőrendű vádlott P. László Pétert, aki nem jelent meg a tárgyaláson, és a harmadrendű vádlott B. Zoltánt a bíróság csak közúti veszélyeztetésben találta bűnösnek. A bíróság szerint tanúvallomásaikban elismerték, hogy szándékosan okoztak veszélyhelyzetet, mikor autóikkal a menekülő sakkvezető elé kanyarodtak. A volt rendőrt első fokon 220 napi tétel pénzbüntetéssel sújtották: a 264 ezer forint meg nem fizetése esetén fogházba kerül. A taxist két évre próbára bocsátották.

Az ügyész mindhárom vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, P. László Péter ügyvédje 3 nap gondolkodási időt kért, V. Igor tudomásul vette az ítéletet, míg B. Zoltán felmentésért folyamodott. Az ügy a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Közel 4 év után született ítélet az arab sakkvezető ügyében Szegeden. Nincs bizonyíték a rendőri agresszióra. Fotó: Frank Yvette

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jonagold alma árban vette meg a notebookot

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt jogerősen 45 nap elzárással sújtotta a… Tovább olvasom