Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Nem túl rózsás a rózsások helyzete

Szőreg - Nem csupán külföldi, de helyi riválisaikkal is küzdenek a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ termelői – nyomott áron tudják eladni rózsáikat. A környéken több száz fajtát termelnek, Spanyolországtól Angliáig, Finnországtól Libanonig exportálják a töveket.
– Nyílik az agrárolló. Egyre magasabbak a költségeink, de nem nő a bevétel – fogalmazott Fogas László, akit a szőregi rózsatermelők helyzetéről kérdeztünk. Megtudtuk: bár minden évben emelnek egy kicsit, még mindig nyomott áron tudják eladni a rózsatöveket. A szőregi rózsa egyik legnagyobb riválisa egyébként éppen a szőregi rózsa: ugyanarra a piacra termelnek azok a rózsások is, akik nem a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ tagjai. Így azonban árversenyre kényszerítik a többieket. Nem tesz jót a rózsabiznisznek az árfolyam-ingadozás sem: megkötnek egy üzletet, ám két év múlva ki tudja, hány forintot ér a szerződésbe foglalt euró.

– Európai viszonylatban riválisunk még Románia, Bulgária és Lengyelország. Itt kis visszaesés tapasztalható a generációváltás miatt. Nálunk is ez jellemző: a fiatalok nem igazán szeretik ezt a munkát – hallottuk Széll Imrétől. A Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ elnökétől megtudtuk: a szőregi rózsát Spanyolországtól Angliáig, Finnországtól Libanonig, Európa több országába is exportálják nagykereskedőkön keresztül, de innen látnak el több magyarországi hipermarketet is. Az ÁFÉSZ 270 tagot számlál, hozzátartozóikkal, munkatársaikkal együtt azonban közel ezren tartoznak a szövetkezethez. Kérdésünkre, milyen különleges rózsafajtákat termelnek a vidéken, Fogas László mosolyogva válaszolt: Mindegyik különleges. A rózsaültetvényen sétálgatva megértem: mámorító virágillat, katonás rendben sorakozó szivárványszín tünemény. Nem csoda, hogy 2004-ben hungarikum lett a szőregi rózsa.

Rózsaünnepre készülődnek Szőregen. Fotó: Schmidt Andrea

Három évig tart, mire a csipkebogyómagból rózsatő lesz. A szőregi virágoknak kedvező az itteni éghajlat, a löszös talaj, a napsütés. Tavaly a sok eső és a hideg miatt nem volt olyan jó a termés, a mostani kánikula viszont kifejezetten jót tesz a rózsáknak, ám szorgalmasan kell locsolni a töveket. Minőségük kiváló: erős, vastag a száruk, egy tövön több rózsaág nő. Szőregen és környékén több száz fajtát termelnek. Akad olyan közöttük, amit dán nemesítők kísérleteztek ki, ám az ÁFÉSZ megvásárolta a licencjogot, így egész Magyarországon csak itt kapható. De francia Meiland rózsákat is kizárólagosan a szőregi ÁFÉSZ árusíthat.
Szent Korona virágszobor

A ma kezdődő szőregi rózsaünnepre közel 300 ezer szál rózsát biztosított a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ. Ezekkel a művelődési házat, a színpadot, a szombaton 17.30-tól felvonuló gépjárműveket és lovas kocsikat díszítik. Rózsából rakták ki a Szent Koronát is – a különleges virágszoborhoz 7000 szálat használtak fel. A Hősök terén dísznövény-kiállítást rendeznek – bárki vásárolhat szőregi rózsát, amit a saját kertjében elültethet.

Olvasóink írták

 • 8. unknown 2011. június 24. 15:44
  „Arra biztatok mindenkit, menjen csak ki Szőregre akár már ma délután is. Nagyon szép program, kiállítások, rózsacsokrok várják az érdeklődőket. Fényképről nem sokat ér ámuldozni felette. Személygépkocsival kissé komplikált most megközelíteni a Hősök terét, a Művelődési Házat, folyik a körforgalom építése. Három órakor jártam arra, a munkások éppen cementport terítettek az útalapba. A cukrázdánál álló személygépkocsikból fekete öltönyös és kosztümös hölgyek urak - talán huszan - indultak éppen a szélfútta cementpor felhő felé. Vagy az érkező célforgalmat kellett volna a mellékutcán át terelni, vagy le kellett volna már tenni a lapátot. De ahogy a közmondás mondja: Minden rosszban van valami jó (vagy: Minden jóban van valami rossz) :-))”
 • 7. Herli 2011. június 24. 14:48
  „6. danlaci 2011.06.24. 14:44 Bocsi, a szomszédom jellemezte ezt úgy, hogy --na a szemetet valahol el kell szórni, és utalt erre a rendezvényre.
  Lehet neki csak ilyenje van. :-)”
 • 6. danlaci 2011. június 24. 14:44
  „Wacky: osszeget nem tudok, csak arra probaltam ramutatni, hogy nem mellektermek / "hulladek" kerul felhasznalasra, hanem a falu rozsatermeloi adjak ossze felhasznalt viragokat, es ez sok esetben anyagi aldozattal is jar. Ertsd: a felajanlott viragot ugye nem lehet eladni a piacon... Szoval sok ember osszefogasaval, rozsa / ido felajanlasaval jon ossze egy ilyen rendezveny.”
 • 5. eva45 2011. június 24. 14:09
  „A legszebb képek azok ahol a rózsák nyílnak.
  Nem kevés munka lehet egy ilyen rózsás ünnep előkészítése.”
 • 4. Wacky 2011. június 24. 13:34
  „3. danlaci 2011.06.24. 09:47

  75 milla megy el rá????????:O:O tejóisten”
 • 3. danlaci 2011. június 24. 09:47
  „Kedves Herli,

  Erdekes elmelet, am a gyakorlatban ez nem igy van. A rozsato fokent parkositas celjara termelt noveny, viragja jellegeben elter a viragboltban kaphato vagott rozsatol. Az itt dekoralasra hasznalt rozsak fele (sajnos nem tudok pontos aranyt mondani) viszont viragbolti rozsa, szoval a felhasznalt 300 000/2 rozsat szorozza csak be nyugodtan a viragbolti rozsaarral, es akkor lathatja mennyire ugyes rendezveny is ez!”
 • 2. favágó 2011. június 24. 08:31
  „"A szőregi virágoknak kedvező az itteni éghajlat, a löszös talaj, a napsütés." Maradjunk az öntés talajnál kedves Bobkó Anna! Nem sok löszt talál Szőregen, de ha mégis kérem szóljon, mert én is meg szeretném csodálni!:-)”
 • 1. Herli 2011. június 24. 08:23
  „Látom mi a trükk.
  A rózsatő tulajdonképpen itt az üzlet, rövid szárú RÓZSA, az a hulladék.
  Na most a hulladék a dekoráció a rózsaünnepen.
  Ügyes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári diákmunka: tízszeres túljelentkezés

Idén is többszörös a túljelentkezés a diákmunkákra: egy helyre akár tízen is lennének. Tovább olvasom