Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Nem ugrálnak a vasárnapért a vállalkozók

Csongrád megye - Nyitva lehetnének, ha az üzlet alapterülete nem éri el a 400 négyzetmétert, és a tulajdonos szolgálja ki a vevőket. A KDNP ötlete nem életszerű a vállalkozók szerint.
– Nem érné meg vasárnap nyitva tartani, az Árkád vevői nem pártolnának át hozzánk – mondta Martonosiné Tóth Enikő, a Szegeden több használtruha-üzletet is üzemeltető Best-Holland ügyvezetője. – A bevásárlóközpontokat leggyakrabban azok látogatják munkaszüneti napon, akik vidékről jönnek, egy egész napot nézelődéssel töltenek, délben megebédelnek. Ők az Árkád helyett nem kezdik majd el járni a várost.

Martonosiné szerint a törvénytervezet nem segíti a családi vállalkozásokat: ha csak a tulajdonos dolgozhatna, akkor még annyi szabadideje se lenne, hogy nyugodtan megegye a vasárnapi ebédet. Így is 24 órából 48-at dolgoznak.

– Az embereknek először is meg kellene szokniuk a kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartását, a csoda egyik napról a másikra nem következne be – magyarázta Jenei Imre egyéni vállalkozó, több szegedi üzlet tulajdonosa. – Egy idő után biztos nagyobb lenne a forgalmunk, hiszen csak bejönnének a családok a városba sétálni, de nem tudjuk, mikor.

Martonosiné Tóth Enikő önkritikus: nem versenghet az Árkáddal. Fotó: Karnok Csaba
Martonosiné Tóth Enikő önkritikus: nem versenghet az Árkáddal. Fotó: Karnok Csaba

Jenei Imre már eddig is rendszeresen kinyitott munkaszüneti napokon a Kárász utcán, ha jó idő vagy rendezvény volt. Most még nem tudja, hogyan döntene. Felvetette: ha meghirdetik a családbarát vasárnapot, és senki se nyitna ki, akkor az üzletek bérleti díját is a 6 napos forgalomhoz kellene igazítani, vagyis csökkenteni.

A KDNP törvénytervezetében az áll, hogy a családi kisvállalkozások működését nem akadályoznák akkor, ha üzletük 400 négyzetméter alatti. További feltétel, hogy „az általános zárvatartási időszakban a kereskedelmi tevékenységet a tulajdonosok vagy segítő családtagjaik maguk gyakorolják". Azaz a kicsik nyitva lehetnének vasárnap is, de a pult mögé a tulajdonosnak kéne beállnia.

Javaslat, harmadszorra

Megírtuk: a KDNP javaslata szerint vasárnap nem tarthatnának nyitva a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek, bevásárlóközpontok. 5 vasárnap lehetne szabad a gazda, valamint december 24-én és december 31-én. A korlátozás alól mentesülnének a dohányboltok, a gyógyszertárak, a benzinkutak, az újság- és virágárusok, a pékségek pedig külön szabályok alapján lehetnének nyitva vasárnap délig. A KDNP-nek ez már a 3. vasárnapi boltbezárásos javaslata: először 2009-ben, majd 2010-ben nyújtottak be törvénytervezetet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Solymosi Frigyes Hazám-díjas

Solymosi Frigyes akadémikus, kémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora is megkapta szombaton a XXI. Század Társaság Hazám-díját Budapesten. Tovább olvasom