Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem üldözik a futó bliccelőt az ellenőrök

Szegeden csak bűncselekményre utaló jelek alapján van jogosítványa visszatartani egy utast az ellenőrnek. Ha egy bliccelő leugrik a járműről, és elfut, az ellenőrök nem vetik utána magukat, nem ez a feladatuk – mondja Császár Béla, a Dakört igazgatója.
Nevelőszülőnek készült az a 31 éves fiatalember, aki szerda reggel az ellenőrök elől rohant és halálra gázolta egy autó Budapesten. A férfit buszon igazoltatták, nem voltak nála iratok, sem jegy. Szemtanúk szerint az utolsó ajtónál próbált leszállni, miközben egy közterület-felügyelő ráncigálta a karjánál fogva. Sikerült kitépnie magát a férfi kezei közül, de abban a pillanatban már egy másik ellenőr állta útját. A férfi nem látott más kiutat: az úttestre szaladt, ahol egy érkező autó elgázolta.

Több ellenőr több utast rajtakapna

Császár Béla elmondása szerint az elmúlt években számottevően nem nőtt a bliccelők száma. – Ez azért is lehet, mert a naponta–havonta indított járatszámokhoz képest kevesen, mindössze 28-an vagyunk. Több ellenőrzéssel emelkedne a bliccelők száma is. Havi szinten 9500, éves szinten 2 és fél millió ellenőrzést hajtunk végre. A bliccelők száma havi 1100–1300, évi 14-15 ezer. 65 százalékuk utólag bemutatja a bérletét – magyarázta az igazgató.

Korábban – ahogy megírtuk – Szegeden is volt példa utasüldözésre. 2010 májusában egy 45 éves hajléktalan nő jegyét akarta megnézni egy fiatal ellenőr az 1-es villamoson. A nőnél semmilyen irat nem volt, ezért az Anna-kútnál leugrott a villamosról, és a Mérey utca felé kezdett futni. Az ellenőr kollégájával követte a mezítláb futó asszonyt, aki egy kis kerülő után a Centrumnál álló 10-es buszra ugrott fel. A hajsza végül dulakodásba torkollott a buszon, ahol a hajléktalan megharapta a fiatal ellenőr bal kezét.

– Ellenőreinknek alapesetben nincs olyan kiterjesztett jogosítványuk, mint például egy közterület-felügyelőnek. Vannak azonban speciális helyzetek. Ha egy ellenőr bűncselekményt vesz észre, ha az utas láthatóan hamis okirattal igazolja magát, vagy körözik, akkor jogosult visszatartani a járművön – mondta Császár Béla, a Dakört Kft. ügyvezető igazgatója. A szegedi ellenőrök jó pár éve rendőri kísérettel ellenőriztek, de ma már nincs mellettük egyenruhás segítség. Ha agresszíven lép föl egy bliccelő, az ellenőr rádión kérhet segítséget a rendőröktől.

– Nem szívesen üldözünk utasokat. Ha leszáll egy bliccelő és elszalad, nincs sok értelme követni, ez már egyébként sem az ellenőrök feladata. Kivételek azonban itt is akadnak: 2 hónapja az egyik utas meglegyintette az egyik ellenőrt, majd egy épületbe ment be. Kollégáink szemmel tartották a bejáratot, miközben értesítették a járőröket. A pofozkodót a rendőrök hozták ki – mondta az igazgató.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. szenyo 2012. május 14. 02:32
  „ennek örömére most már kedvesen megkér a troli, hogy "kérjük kedves utasinak érvényesítsék menetjegyeiket!" De csak a Széchényi tér előtt, előtte meghallgatom 20-szor hogy ne gyújtsak rá a trolin - amit vagy 20 éve nem is lehet, illetőleg a megállóban sem, bár ennek már legalább van értelme...”
 • 32. dorcsita 2012. május 10. 15:10
  „Elmesélem az én sztorimat: Az alábbi esetet szeretném elmondani, amely mélységesen felháborított. A mai napon (2012.04.10.) 9.30-kor Kecskés végállomásról induló villamoson tartózkodott két ellenőr kollégájuk (egy középkorú hölgy, és kissé idősebb kollégája). A jegyek ellenőrzését a Vám tér utáni megállóban kezdték. A Vám Térnél felszállt 3 kisebbségi (két nő, és egy férfi). Az ellenőr (férfi) kérte őket, hogy mutassák be a bérletet, vagy jegyüket. Természetesen semmi nem volt náluk. Erre kérte őket a kolléga, hogy vegyenek jegyet (a büntetés szóba sem került...). Erre az egyik hölgy (cigány) közli, hogy nincs nála aprópénz. Az Önök kollégája erre annyival reagált, hogy akkor szálljanak le. Sem rendőrhívás, sem személyi igazolvány elkérés nem volt. Ezután kérdőre vontam az ellenőrt, akinek egy váll rándítás volt a válasza. Kérdem én, minek vegyen az ember jegyet, ha annyival el van intézve, hogy leszállítanak? Mélységesen felháborodtam... Azért kerül közel 7000 ft-ba a bérlet, hogy én finanszírozzam a kisebbség utazását is? A fenti levelet elküldöm a homar.blog.hu olvasóinak is.”
 • 31. Queenmargareth 2012. május 09. 17:44
  „30. Apacuka 2012.05.09. 16:46
  Nem sántít! 3 ellenőr és a vezető az 4 ember.Pont egy ilyet felejtenék el?!
  1995 március.”
 • 30. Apacuka 2012. május 09. 16:46
  „27. mert elfogult vagyok, és nem a bliccelőáldozat utas irányába...
  28. a járatokat mint már említettem nem az ellenőr hangolja vagy nem hangolja össze, de bár tudom ez kemény lesz, és meglepő, szóval most kapaszkodj meg, még a külső hőmérsékletet se az ellenőrök állítják sztem... persze ennek ellenére ha esik az eső és elázol, szídd nyugodtan az ellenőröket...
  29. kicsit sántít a történeted, szval gondold át a részleteket (pl. az ellenőrök párban dolgoznak (segítek az 2, nem 4) esetleg ha volt velük betanulós akkor is csak max 3an lehettek), amúgy meg mit is számít hogy 1 ellenőr volt e ott vagy 4, gondolom nem verekedni akartál velük, ergo 1 ellenőr intézkedett veled szemben nem 4.... vagy ha már 4 en voltak akkor a te oldaladra is oda számoljuk a 40 utast, akkor 4 a 41 ellen volt? a másik gáz a történetedben az, hogy téged szállítottak volna le ha neked nincs rendben az utazási papírod, nem a többi utast...(logikátlan a meséd)... és helyes volt e? IGEN! olvasd el az "utazási feltételek" nevű nyomtatványt!”
 • 29. Queenmargareth 2012. május 09. 14:18
  „bocs a menj szó csak kijavítás
  szerinted helyénvaló volt, hogy megállítják a villamost a Hősök Kapujánál, a többi utast leszállítva? 4-en egy ellen?
  Helyes????”
 • 28. Queenmargareth 2012. május 09. 14:15
  „25. Apacuka 2012.05.08. 20:26
  szerintem meg menj.........És Európa, de amúgy dettó értelmiségi vagy.
  10 perc mondjuk, hogy elérd a köv csatlakozásod, sok............van úgy, hogy 3/4 óra alatt jutunk 5 km-rel arrébb, mert nincs összehangolva a menetrend,
  + két és félóra vonatozás hőségben és 20 perc várakozás hőségben, mert fa nincs, kicsit sok, mondjuk gyermekkel.”
 • 27. kaktuszkom 2012. május 09. 09:22
  „25. Apacuka 2012.05.08. 20:26

  Miért érzem úgy, hogy elfogult vagy valamelyik irányba? :)
  Nyugi, ha már mondod hogy nem habzik a szád, tartsd ahhoz magad sztem :)”
 • 26. medikuss 2012. május 09. 09:10
  „hát van egy szabály ha jól tudom: 3 percnél rövidebb lefogás még nem számít a személyi szabadság korlátozásának, annyi idő meg jó esetben elég h kiérjen a rendőr.... aztán perelhet világnak de semmi szabálytalant nem csinált.
  amúgy meg egyszerűen jegyet kell venni v inkább bérletet és nem panaszkodni az ellenőrre...
  és persze hogy jutalékot kap a jegyzőkönyvek után, hiszen ha nem lenne érdekelt benne, hogy bliccelőket kapcsoljon le, akkor felszáll, jegyet lyukaszt, aztán leszáll... ellenőröket senki se ellenőrzi. így viszont van motiváció :)”
 • 25. Apacuka 2012. május 08. 20:26
  „23. Képzeld nem csak hogy néztem, de pontosan tisztában vagyok a menetrenddel.... Van akinek csak az egyik jó?
  Szörnyűűűűű, akkor kell várjon 10 percet? ÓÓÓÓÓÓ , ez tényleg nem európa.... Sztem menny európába, ha nem tudsz várni ennyit... (úton oda felé gondolkodj el, hogy azok a gonosz ellenőrbácsik, akik miatt csúnya lettél a képen ha nem lennének, lényegesen több bliccelő lenne, és lehet nem 10 percet kéne várni a villamosra, hanem napokat, mert nem járna, mert tudod a bérleteladásból van pénz a tömegközlekedésre...)
  24. ez a pénzbehajtásos duma elég lejárt már, jól hangzik, igaz valóság alapja nincs, mert az önkormányzat kapja a pénzt, ami visszaforog a tömegközlekedésbe, de azért ctrl+c vel mentsd el, hátha lesz cikk az apehról, és oda is be tudod passzintani frappánsan... Amúgy csak hogy tudd, igen, tényleg politikusmaffiák az ellenőrök, hya meg titkos kémek is az USÁNAK, és azért ilyen bunkók, mert nem szeretik a magyarokat, a cigányok a mindeneik!

  Na erről a cikkről ennyit, ne válaszoljatok nem kell, majd két hónap múlva megint lesz cikk a gonosz ellenőrökről, és akkor megint lehet köpködni...

  Hya meg a kamu gonosz ellenőrös storykhoz csak annyit, hogy a kishölgynek aki miattuk késett le a fotózásról gratulálok, mert biztos világrekordot futott, ha a haja beállt tőle! Ilyen emberek kellenek, akikre büszkék lehetünk, nem olyan gonoszok, mint az ellenőrbácsinénipénzbehajtómaffiapolitikusszatírmagamutogatóarrogáns besték!”
 • 24. igazságkereső 2012. május 08. 18:12
  „Korábban Maya Lilla MTVA riportere készített interjút Császár Bélával, a DAKÖRT Kft ügyvezetőjével.E riport közben elmondta az ügyvezető,hogy az ellenőrei jutalékot kapnak a felvett jegyzőkönyvek után.Most már teljesen érthető, hogy miért nem rendelkeznek az ellenőrök helyzet-konfliktuskezelő készséggel, ugyanis nincsenek is erre predesztinálva! Tehát jó lenne részükről az utasokat is emberként kezelni,nem minden utas csaló és bűnöző és bizony nem ártana a DAKÖRT részéről sem a paternalista magatartást elfelejteni, ez már nem az 1989 előtti állapot, d már nem is a 2002-2010 közötti helyzet, amely korban mindenféle agresszív magatartás megfelelt!Egy kis tréning, de az folyamatosan frissítve bizony aktuális az ellenőrök számára is! A bírságolás módja az egy külön fejezetet érdemelne, de ennek az oldalnak a keretei nem teszik lehetővé!”
 • 23. Queenmargareth 2012. május 08. 18:06
  „20. Apacuka 2012.05.08. 14:17
  Nem egyszer utaztam azóta és sokan mérgelődtek emiatt. Nézted a menetrendet???
  És, ha valakinek csak az egyik jó? Az szívjon?”
 • 22. csonakos 2012. május 08. 17:43
  „18. macs 2012.05.08. 13:20
  Mi gondolsz honnan tudtam ilyen jól leírni?:) Én is a kabátváltáskor beíratkoztam erre a tanfolyamra! Azért írtam, hogy ez az egész pénzbehajtás mert látásból ismert az ellenőr, tehát tudta, van csak a másik zsebben maradt!:)) Azóta megnézem mielőtt elbicegek itthonról! Megtanultam!:)”
 • 21. állatbarát3 2012. május 08. 15:08
  „Apacuka
  Amit az első hozzászólásomban leírtam az igaz történet.
  Igen is hibázott a fiatal hölgy, a jegytömbből olyan jegyet lyukasztott, ami már használt volt, figyelmetlen volt, beszélgetett a barátnőjével.Ebből nem is lett volna gond,hiszen elismerte, hogy hibázott és még a büntetés ellen sem volt kifogása, mind addig míg az ellenőr ki nem kapta kezéből a személyi igazolványt, és olyan hangnemben ordított a hölggyel, hogy már az utasok felálltak segítségüket felajánlva az ellenőr ellen.
  Természetesen a hölgy erre rendőrt hívott és feljelentést tett az ellenőr ellen.
  Na ebben az esetben a hölgy normálisan beszélt és viselkedett, de az ellenőr nagyon bunkó volt, remélem megkapja a méltó jutalmát.
  Amint látod vannak ellenpéldák is veled szemben.
  Erről ennyit.”
 • 20. Apacuka 2012. május 08. 14:17
  „18. kettős mérce? nem az ellenőr adja annak a bizonyos népcsoportnak az államkincstáros kártyát amivel ingyen utazhat (és ez hidd el van mindegyiknek, ergo az ellenőr mit tud vele csinálni? semmit...) az egész falka hanem az ország, tehát ehet nem őket kéne támogatni, hanem a ténylegesen rászorulókat!
  19. először is köszönöm, nem vagyok makulátlan csak nem írok idiótaságokat habzó szájjal, a viselkedéshez meg csak annyit, hogy talán ha több normális ember lenne aki nem köpköd az ellenőrre, mert az trendi, hanem hagyja hogy végezze a munkáját, akkor lehet ők se úgy állnának a bliccelőkhöz ahogy... Nem hinném hogy tudsz olyat mondani, amikor normálisan beszélt valaki egy ellenőrrel, az még is bunkózott volna vele... Nem mindenért az ellenőröket kéne hibáztatni, hanem kéne hogy adjon annyi észt az a Jó Isten, hogy ha otthon hagyom a bérletem veszek egy jegyet, és nem a munkáját végző ellenőrre köpködök hogy milyen szemét...
  17. a menetrendet az szkt meg a tisza volán szablya meg nem az ellenőrzési cég... amúgy meg pont rossz példát mondtál, mert a nagyállomáson a 2-es meg az 1-es villamos is megy, így elég sűrűn indulnak villamosok szerintem, aki meg nem tud 5 percet várni az sétáljon...”
 • 19. állatbarát3 2012. május 08. 13:40
  „14!
  Nem az ellen van kifogásom, hogy büntet az ellenőr, ha hibáztam, hanem a mód, ahogy viselkedik, illetve olyat tesz, amihez nincs joga!
  Az idióta kommentelők nevében pedig gratulálok, hogy te ilyen makulátlan ember vagy.”
 • 18. macs 2012. május 08. 13:20
  „12. csonakos,
  jelentem, ezt a 800 Ft-os tanfolyamot már elvégeztem! Az egészben az volt a legszebb, hogy mindezt a kolléganőim előtt sikerült abszolválni, és a bérlet is nálam volt, csak becsúszott egy összehajtogatott A4-es lapba, amit végig a kezemben tartottam, miközben kipakoltam a táskámat. :-DDDD
  Őszinte leszek, engem nagyon dühít, hogy egyeseket az ellenőrök futni hagynak, míg másokat megbüntetnek. Amikor én a "tanfolyamot" végeztem, a másik ellenőr mosolyogva magyarázta el a bájos leányzónak, hogy a diákigazolványa már egy éve érvénytelen, így nem utazhatna diákbérlettel. Csekk, bünti, hát arról szó sem volt!
  14. Apacuka,
  igazad van, szégyellje mindenki magát, és nem az ellenőrök a hibásak, de arról mi a véleményed, ha kettős mércével mérnek?”
 • 17. Queenmargareth 2012. május 08. 13:18
  „14. Apacuka 2012.05.08. 12:33 akkor legyen európai utazás, ne félóránként tömegközlekedés, nincs csatlakozás.
  Nagyállomáson a vonat érkezésekor elindítják a villamost, hogy biztos várjanak akik fizetnek, ülőhely nincs stb.”
 • 16. Fatboy35 2012. május 08. 13:12
  „Egy cégvezető vagy politikusbűnöző egymaga több kárt csinál mint az összes bliccelő egész életében.Amíg ilyen undorító 50-100 milliós végkielégítések meg jutalmazások vannak addig biztosan nem lesz lelkiismeret furdalásuk a bliccelőknek.Nekem se volt soha.”
 • 15. ifj. Nagy Gábor 2012. május 08. 12:58
  „"Több ellenőrzéssel emelkedne a bliccelők száma is."

  LOL XD

  Mármint az _elkapott_ bliccelők száma (rövid távon). Amúgy meg csökkenne (hosszabb távon).”
 • 14. Apacuka 2012. május 08. 12:33
  „Gratulálok a sok idiótának a kommentekhez... Szépen minősítitek magatokat... Ha valakit megbüntet az ellenőr akkor az a baj, ha nem akkor az a baj, európaiságról beszéltek????? Akkor talán rendesen kéne utazni, jeggyel, bérlettel, mint egy normális ember, ha meg valaki béna, és otthon hagyja, akkor nem az ellenőrt kell szidni, hanem maximum magatokat... az ilyen emberek a szégyenek nem az ellenőrök....”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ötödik gyerek szexuális bántalmazásnak van kitéve

Az EU-felmérés szerint Magyarországon kevés eset derül ki. Tovább olvasom