Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Nem ütötte ki a többi hivatalt a kormányablak

Szeged - Másfél éve működnek a kormányablakok, számos ügyet azonban még mindig a "régi" hivatalokban intézünk, sőt az okmányirodák azóta többletfeladatot kaptak. A megyei kormányhivatal főigazgatója azt mondja, egyelőre így egyszerűbb és olcsóbb.
2011 januárjától működnek a kormányablakok, amelyek megnyitásakor elhangzott: a cél gyorsítani, egyszerűsíteni a bonyolult, széttagolt hivatali ügyintézést. Az intézhető ügyek köre bővül ugyan, ugyanakkor továbbra is az okmányirodán kell intézni számos, gépjárművel kapcsolatos feladatot. Ide került az iskoláktól a diákigazolványok készítése is.

Bár a kormányablakokban is lehet már igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát, mégis egyszerűbb a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz (MEP) menni érte. Ott ugyanis rögtön az igénylő kezébe adják, míg a kormányablakokból a MEP-hez továbbítják az igénylést. Igaz, a kártyáért már nem kell újra bemenni valamelyik hivatalba, mert kipostázzák.

2011 januárjától működnek a kormányablakok. Már az első napokban sokan kértek tanácsot az ügyintézőktől. Fotó: Schmidt Andrea
2011 januárjától működnek a kormányablakok. Sokan kértek tanácsot az ügyintézőktől.
Fotó: Schmidt Andrea

– A szolgáltatások bővülésén van a hangsúly. A kormányablakok révén több helyen van ügyintézés, de ahol eddig volt, ott a továbbiakban sem szűnik meg – reagált ezzel kapcsolatos megkeresésünkre Polner Eörs. A Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója kifejtette: okmányirodából országosan sokkal több van, mint kormányablakból, ráadásul az előbbiek informatikai bázisa nagyon jó. Egyszerűbb és olcsóbb volt pillanatnyilag ezt az egy-két feladatot az okmányirodákhoz rendelni. De a fejlesztés abba az irányba mutat, hogy a későbbiekben a kormányablakok ugyanezeket a szolgáltatásokat is tudják majd nyújtani.

– A járásokon belül mindez össze fog nőni. Az a terv, hogy a kormányablakokban és az okmányirodákban, amelyek egyesülni fognak reményeink szerint 2014-ben, körülbelül 200 ügykört lehessen intézni, magyarázta Polner Eörs, aki hozzátette: a végcél az, hogy az állampolgárok minden hatósági ügyüket a kormányablakokban intézhessék.

Például ha valaki az ingatlan-adásvétel földhivatali bejelentését a kormányablakban nyújtja be, ott a mérőórákat is át tudja majd íratni. Ehhez csak informatikai fejlesztés kell, valamint szerződni szükséges a szolgáltatókkal – mondta.

Polner szerint: a közigazgatás olyan szintű átalakításon megy keresztül, hogy sok esetben már most jobb, mint a versenyszféra. A kormányablakokban például nincs sorban állás, és rendkívül udvariasan, gyorsan szolgálják ki az ügyfeleket. Csongrád megyében Szegeden és Hódmezővásárhelyen működik kormányablak, a közel másfél év alatt 17 ezer 146 ügyfél 20 ezer 893 ügyet intézett ezekben. Az öt legnépszerűbb ügycsoport: ügyfélkapu létesítése, egyszerűsített honosítási kérelem, családi pótlék, anyasági támogatás, nem hiteles elektronikus tulajdonilap-másolat.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. nemezis 2012. április 28. 20:38
  „28. Rájuk a 2011. évi CXCIX. törvény vonatkozik, nem az Mt. A pótlék neve pedig nem műszakpótlék, bár jogi természetét tekintve rokon azzal. Egyébként pedig nem kötelező a jogi diploma. Többletjuttatás pedig a cafeteria, ami bruttó 200.000,- Ft/év. Ja, és a nyakkendő, vagy sál, illetve a kitűző.”
 • 31. macs 2012. április 28. 13:05
  „Tetszik ez az összehasonlításdi. Nekem ez a végzettségem, ennyit keresek, Te úgyanolyan végzettséggel többet kapsz, na ez tarthatatlan. Miért? A munkáltató dönti el, mennyit érsz neki, vagy tévedek? Aztán az se mindegy, hogy hol dolgozol. Pl. Nyugat-Magyarországon, vagy Pesten mondkjuk egy könyvelő már alapból többet keres, mint aki pl. Szegeden dolgozik. Sőt, a vidéki leányvállalt ugyanazon munkörbe dolgozó alkalmazottja is kevesebbet kap, mint az anyánál dolgozó.
  Lehet, hogy ez diszkrimináció, de szerintem inkább kereslet-kínálat kérdése.”
 • 30. varadipal 2012. április 28. 09:19
  „Nekem földig érő szép fehér szakállam lesz, mire ez az egyablakos rendszer úgy fog működni, ahogy a kitalálói elképzelték. Jogállamban a közigazgatás már rég úgy tevékenykedik, hogy nem kell hangoztatni, kinek az adójából tartja fenn az állam. Van elképzelésem, kiket lehetne kihajítani az egy ablakon a hatóságosdija miatt. Mindet, amelyik úgy kezdi a levelezését, hogy "hivatalom". Majd rájönne, hogy nekem van hivatalom, nem neki.”
 • 29. info 2012. április 28. 07:34
  „Jaaaaaj! annyira tudják itt a rendeletet vagy szabályt, hogy egyáltalán van ezeknek munkahelyük?-vagy betanulták az irigykedést. Már betéve tudják a jogaikat-kötelesség nuku.-Ez a cikk nem is erről szól amit kritizálnak. Munkaruha! -esetleg kék köpenyt ha akar valaki????? vagy barnát????”
 • 28. exdeus 2012. április 28. 07:31
  „Kedves 13, gondolj bele, hogy mit írtál le. Jogász végzettség...én kétlem, de legyen igazad. Középvezetői fizetés: tapasztalom, hogy mennyi és nekem is van diplomám. Szóval nagyon lesarkítva ugyanazon végzettség - ugyanazon fizetés. DE, ő közalkalmazottként sokkal több juttatást kap, mint ÉN. És semmivel sem több. Ezt hívják diszkriminációnak.
  19, maximálisan egyetértek, így semmi értelme nincs. A mai csúcsszuper világban nem hiszem, hogy nagyon bonyolult lenne megoldani az informatikai egyesülést.
  26, akkor a munkáltató nem tartja be a Mtk. rendelkezéseit? Ennyit a jogászokról. Ha két műszak van, jár műszakpótlék...és ezt műszakpótléknak hívják, nem másnak. És nem kompenzáció, hanem kötelező járandóság.”
 • 27. csillagvirág2 2012. április 27. 18:59
  „2011.01.01től működnek, tavaly már hiába kerested, 2010 októberében jelent meg a hirdetés.
  az egyenruha az egyen nyakkendőből/kendőből áll. de menj be és nézd meg őket ha nem hiszed, vagy kérdezd meg. láthatod majd, hogy különböző darabokból áll az általad hangoztatott "egyenruha".
  de ha már itt tartunk, nem az a fontos hogy haladunk a normális kiszolgálás, ügyintézés felé? itt mindenki azt hiszi, hogy egyik napról a másikra emberek hirtelen több mint 200 ügyhöz fognak érteni, olyan tapasztalatokkal felszerelve mint másik 10 tisztviselő? bele se gondolnak az emberek hogy miről vitatkoznak itt... ja tényleg, az egyenblúz kérdése fontosabb....”
 • 26. nemezis 2012. április 27. 18:46
  „Csillagvirág megelőzött. Nyilvános pályázat, folyamatos képzés, nyártól egy éves szakirányú képzés, munkaruha nincs, 2 műszak van, ezért a kompenzáció az ún. ügyfélpótlék, ami az illetmény 20 %-a. Röviden ennyi. Egyébként 2013-tól a párhuzamosságok fokozatosan megszűnnek, és lesz az országban kb. 300 kormányablak, ahol minden ügyfél egyforma kiszolgálást kell, hogy kapjon.”
 • 25. macs 2012. április 27. 17:38
  „24. Queenmargareth,
  és miért baj, ha van téli és nyári ruhájuk, blúzból, ingből legalább öt, az öt munkanapra. Ne legyetek már ilyenek! :-)”
 • 24. Queenmargareth 2012. április 27. 16:14
  „22. csillagvirág2 2012.04.27. 14:12 és hol volt meghirdetve? Mert tavaly is kerestük...

  Amúgy nem egy ruhát kapnak macs:)))akik ilyen-olyan helyen dolgoznak, hanem minimum, 3-at, ingből lehet, hogy ötöt, x időre.........”
 • 23. info 2012. április 27. 14:13
  „NEM LENNE HÁTRÁNY HA MINDEN HIVATALBAN ILYEN ELŐZÉKENY ÉS UDVARIAS HOZZÁÁLLÁS MŰKÖDNE, AZ ÜGYINTÉZÉS TEKINTETÉBEN.”
 • 22. csillagvirág2 2012. április 27. 14:12
  „Nekem egy barátom dolgozik ott... nem ismerős ismerőse, rendesen jelentkezett, tudom mert én vittem fel Pestre a kiválasztásra.
  Nincs ruhapénz, de elvárják a fehér blúzt és a sötét aljat. Saját zsebből fizetik. Két műszak, minden munkanapon reggel 8-tól este 8-ig. A többi hivatalban legkésőbb 4-kor, pénteken meg 2-kor már hazafelé megy mindenki, ha 3-kor beállítasz rossz szemmel néznek rád. Ide munka után is mehetsz.
  Sok helyen púp az ügyfél az ügyintéző nyakán, legalábbis ezt éreztetik vele. Itt amikor jártam legalább kedvesek voltak. Ha nem tudnak érdemben segíteni, akkor megpróbálnak jó helyre küldeni.
  Mi ezzel a baj?”
 • 21. kisember100 2012. április 27. 11:51
  „Azért arra kíváncsi lennék, hogy az itt megszólalók közül vajon mennyien jártak a Kormányablaknál?! Tapasztalat vagy csak az előítélet szól belőlük?

  Én voltam ott és köszönöm nekik a gyors és udvarias ügyintézést, továbbá nagyon örülök annak, hogy nem kellett a kincstárban sorban állnom!”
 • 20. macs 2012. április 27. 11:46
  „Most magyarázzátok meg, miért az a legnagyobb probléma, hogy a kormányablakban ülök kapnak-e ruhapénzt?
  A múltkor voltak nálam a digisek, egyen kantáros nadrág volt rajtuk egyen dzsekivel, a hátukon DIGI felirattal. Gondolom ők nem ruhapénzt, hanem ruhát kaptak. Vagy nézd meg az SzKT-sokat, volánosokat.
  Szerintem minden magára valamit is adó cég, azoknak a munkatársainak, akik az ügyfelekkel találkoznak, a cégre jellemző egyenruhát ad.
  Vannak olyan cégek, akik pl. megkövetelik, hogy alkalmazottaik öltönyben vagy kosztümben járjanak, és ezért adnak nekik ruhapénzt. Tudod, hogy nézz ki egy öltöny, vagy kosztüm, ha naponta viselik?
  Ne legyetek már ilyen irigyek! :-)
  19. Casablanca,
  szerintem a kormányablak, az egy ablak, ahol ül egy ügyintéző, aki átveszi a papírjaidat, majd továbbítja az ügyedet ténylegesen elintéző kollégájának és ha jól tudom neki erre a KET szerint 30 napja van. Szóval az a feltételezés, hogy a kormányablaknál azonnal megoldják a problémádat, nagyon naiv. :-)”
 • 19. Casablanca 2012. április 27. 10:18
  „Akkor lenne ez jó, ha minden központi hatósággal, hivatallal, országos hatáskörű szervvel elektronikus, számítógépes összeköttetésben lenne!

  Amit szeretne valaki intézni, azt a kormányablaknál sem tudja elintézni, el kell mennie, pl: a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz igazolást kérni.

  Tulajdonképpen akkor miért is van?”
 • 18. info 2012. április 27. 09:25
  „6. Queenmargareth 2012.04.26. 19:01 ...."nekem is van MÁV-os"...”
 • 17. info 2012. április 27. 09:22
  „13. Nostradamus 2012.04.27. 05:49 -munkaruha nincs de ruhapénz talán van ugye vagy mégsem?”
 • 16. Queenmargareth 2012. április 27. 08:57
  „Mignon, kedvességből...”
 • 15. Mignon 2012. április 27. 08:23
  „Köszönöm az infot, kedves Nostradamus!

  Akkor mar csak egy kerdes maradt:
  -Mondanak piciny, 4-soros versecskekben jövöt is a Kormanyablakban?

  :)”
 • 14. lukrecia 2012. április 27. 07:41
  „Véleményem szerint is elhibázott intézmény a kormányablak. Párhuzamos feladatokat lát el " immel-ámmal", azaz részben.
  Semmi esetre sem a széttagoltságnak kellene a fő iránynak lennie. Az ott dolgozók egy része a munkaügyi hivatal munka keresőiből lett felvéve ezt tudom. Tehát a csókosok maximum a felső vezetésben ülnek , ám ez utóbbi természetesen elképzelhető.
  Megszüntetném a sóóóó hivatalt”
 • 13. Nostradamus 2012. április 27. 05:49
  „NINCS munkaruha a kormányhivatalokban. A fehér inget, blúzt az alkalmazott megveszi magának, mint bárki más a saját ruháit. A "mesés" fizetés sem annyira egetverő...egy jobb cégnél egy középvezető többet keres. Ja, persze jogász végzettség kell ahhoz, hogy ott dolgozz. Neked van ilyen, Margitkirálynő, vagy csak az irigykedéshez értesz? A végkielégítés messze nem lenne annyi. De ez jellemző. Nem tudtok semmit egy dologról, de jár a szátok, fikázzátok, irigykedtek. Aki egy kicsivel több, tanultabb, azt lerántjátok a sárba, akinek 20 Ft-al több jut, egy kanál vízben meg tudnátok fojtani. Ez az igazi összetartás meg magyar virtus, nem? Ez is egyik oka amiért nem lesz belőlünk soha semmi.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A plazmaerőmű-algareaktor kombinát Szegeden

Az új plazmaerőmű-algareaktor kombinát valójában klíma- és környezetbarát erőmű. Olvasói levél. Tovább olvasom