Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Nem üzlet a terembérlet

Szeged - A pluszpénzből egy fillért sem látnak azok az állami iskolák, amelyek bérbe adják helyiségeiket. A minisztérium és az egyház viszont nem teszi zsebre ezeket a bevételeket.
Év eleje van, azoknak, akik nyáron lakodalomra készülnek, legfőbb ideje termet foglalni. Ha a család olcsóbban szeretné megúszni, kedvelt megoldás egy tornaterem, iskolai ebédlő bérlése, amely a célra elég tágas, és véd az időjárástól. Felvetődik a kérdés: ha egy oktatási intézmény bármilyen helyiségét szeretné magánszemély, vállalkozás bérbe venni, szabad kezet kap-e a döntésben az iskola vezetője. Ki szabja meg a tarifát, kié a bevétel? A fenntartóé, vagy megtarthatják maguknak? Ha igen, mire költik a pénzt az intézmények?

A megye számos iskoláját és tankerületét megkerestük, az állami fenntartású intézmények, úgy tűnik, nem jártak jól a központosítással. Nincs önálló gazdálkodási jogkörük, az ilyen ügyeket a tankerület intézi, az iskolákban nincs pénzforgalom – válaszolta Mészáros Olga Nóra, a KLIK Szentesi Tankerületének jogi referense és Váradi Gáborné, a Csongrád és Térsége Általános Iskola intézményvezetője.

A KLIK Szegedi Tankerületéhez a megye számos általános és középiskolája tartozik. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató arról tájékoztatott: azonos elvek és egy szabályzat alapján, de intézményenként eltérő mértékű a tarifa, a tankerületben számláznak, az ő számlájukra érkezik a pénz, amelyet napi működésre, kiadásokra fordítanak.

Egy kalapba megy a pénz

Az iskolák ezt nem így érzik, és a központosítással is meggyűlik a bajuk, hallottuk ezzel szemben a nevük elhallgatását kérő vezetőktől. A bérbeadás terén – az ésszerűség keretein belül – szabad kezet kapnak, de egy számla aláíratásáért is buszozni kell. Ha éppen oda tartoznak, akkor a megyeszékhelyig, mondták.

– Csak papíron vagyunk érdekeltek az üzletben, mert a kimutatás szerint így kihasznált az ingatlan. De ha egy amatőr csapat szeretne a tornateremben focizni, minden levonás után marad mondjuk óránként 600 forint, és az se a miénk, bemegy a pénz a nagy kalapba. Egy karbantartásért, egy vödör festékért is kuncsorogni kell – hallottuk más helyről. Legszívesebben nem foglalkoznának ilyesmivel, nincs motiváció, mérgelődött egyikük. Ugyanakkor azt is elismerték: a tankerület hiába próbál rugalmas lenni, ha annak is felülről mondják meg, merre van arccal.

Üzlet az önkormányzatnak

Más a helyzet ott, ahol a fenntartást átvette az állam, a működtetést azonban megtartotta a település. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit azt írta, ekkor a bérbeadásra a tulajdonos önkormányzat jogosult. Ilyen a vásárhelyi tankerülethez tartozó Mindszent. Zsótér Károly polgármester konkrét árakról ugyan nem szólt, de megtudtuk tőle: a saját civilszervezeteiknek tömegsportra, bálra szívesen odaadják a helyiségeket, ilyenkor a lényeg, hogy megtérüljenek az arra az időszakra vetített kiadások. A családi rendezvényekkel más a helyzet, ekkor legalább 15 százalék nyereséget várnak, amit az önkormányzat költ el belátása szerint.

Ahol bőkezű a fenntartó

Egy ideje közvetlenül a Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozik a csongrádi Bársony- középiskola. Amikor még tagintézmény voltak, ingatlan- bérbeadás terén az intézményvezetés utasításának megfelelően láttak el részfeladatot, vagy esetleg nem is tudtak a hasznosítás módjáról, árulta el Vári László igazgató. Ma már önálló költségvetési szervként a szabad kapacitásaikat hasznosíthatják, a bevételeknek szigorúan meg kell haladniuk a kiadást, a többletbevétel az alapfeladatra fordítható. A szintén csongrádi katolikus Nagyboldogasszony-iskola igazgatója, Tarjányiné Csatári Márta arról számolt be: ők a honlapjukon is feltüntetik a tarifáikat, minden bevételt megtarthatnak, és azt a gyerekekre költhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkább ingóságokat árvereztek

Ingatlant nem, de ingóságokat árverezett az elmúlt évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád megyében. Tovább olvasom