Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Nem vált be Szandinál édesapja veséje

Csólyospálos - Fél éve várt arra, hogy megkapja édesapja veséjét, azt mégis egyetlen nap után ki kellett venni a 7 éves Szandi testéből. A kislányról több mint egy éve derült ki, hogy transzplantációra van szüksége – úgy tűnt, édesapja tud rajta segíteni.
Mosolyogva rajzolgat asztalánál Mezei Alexandra. A hétéves kislány közel egy hónap után végre nem panaszkodik: gyógyulnak sebei. Fél évvel ezelőtt a család azt gondolta, ha már idáig eljutnak, mindannyian boldogok lesznek. Nem így történt.

Szandiról korábban már írtunk: a zsombói óvodába járó csólyospálosi kislányról, aki születési rendellenessége miatt csak térdén járva tud közlekedni, 2013 októberében derült ki, hogy veseátültetésre van szüksége. Még tavasszal sztómazacskót kapott, így készítették elő a transzplantációt. Az új vese már ide ürítette volna a salakanyagot. Tavaly nyáron kiderült: édesapja alkalmas donor, lényegében azóta várták, hogy megműtsék őket. Pécsett, mert a szegedi gyermekklinikán azt a tájékoztatást kapták, hogy ott tudják elvégezni ezt a beavatkozást.

Csak 1 napig műdödött a donorszerv a 7 éves Szandi testében. Fotó: Karnok Csaba
Csak 1 napig műdödött a donorszerv a 7 éves Szandi testében. Fotó: Karnok Csaba

– Január közepén utazhattunk végül el – mesélte az édesapa, Mezei Zoltán, aki akkor még boldog volt, hogy új életet adhat lányának. Veséje azonban, amit beültettek Szandiba, másnap leállt. Hogy mi történt, azt az orvosok sem tudják, de a lényeg, hogy ki kellett venni.

– Amikor kiderült, hogy nem sikerült, nyugtatót kellett kérnem – mesélte az édesapa, akit ez a dolog nagyon megviselt. Mostanra, azt mondja, beletörődött. A transzplantáció miatt táppénzen van, mivel mellkasát és oldalát is felvágták, még hajolni sem tud. Felesége vágja a tűzifát is, a család pedig az eddigieknél is nehezebb anyagi helyzetbe került. A rezsi és a hiteltörlesztés elviszi a férfi jövedelmét, így a családi pótlékot tudják csak beosztani a mindennapokra.

Szandi nem sír - hősiesen viseli az állapotát. Fotó: Karnok Csaba
Szandi nem sír - hősiesen viseli az állapotát. Fotó: Karnok Csaba

Szandinak most is két veséje van, az új szervet ugyanis harmadikként ültették volna be. Mivel az egyik 60, a másik pedig csak 40 százalékosan működik, szüksége van egy egészséges szervre. Jelenleg is naponta többször katéterezi édesanyja, hólyagjából ugyanis nem tudja kiüríteni a vizeletet. Neve már szerepel az Eurotransplant várólistáján, bármikor jöhet a riasztás, hogy ismét kórházba kell mennie. – Nem panaszkodik, és nem sír, hogy elege van az orvosokból – mesélték a szülei.

Szandi most óvodába sem jár, jövőre azonban valószínűleg még oda megy, az iskolához nem elég fejlett. Éppen a beteg veséi miatt: hétévesen egy ötéves testi adottságaival bír. A család csak remélni tudja, hogy a következő műtét már valóban a gyógyuláshoz vezető út első állomása lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógusok is kiállnak a Ságvári neve mellett

Két ságváris pedagógus írt nyilvános levelet a hétvégén a gimnázium átnevezése ügyében. Tovább olvasom