Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem várható bel- és árvízveszély

Szeged - A Tisza vízgyűjtőjén az átlagosnál több hó hullott, de a mostani számítások szerint lassú lesz az enyhülés, ami árvíz szempontjából jó hír. Jelentős belvíztől sem kell tartanunk.
Zajlik és robban

A Közép-Tiszán, Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban torlódott fel az álló jég csütörtökre. Ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön elrendelte a jégrobbantást búvárok és robbantási szakértők bevonásával, hogy az ne zárja el olvadáskor a víz útját, és ne okozzon jégtorlaszt, a megemelkedő vízszint miatt pedig ne kerüljenek veszélybe a töltések és a védett területek. A vízügyi főigazgatóság közölte: a Duna magyarországi szakaszán helyenként már nincs jég, nagy részén 10–30 százalékosra mérséklődött a zajlás.

Enyhül az időjárás, mérséklődnek az éjszaki fagyok. Az olvadó hó hatására azonban nem valószínű rendkívüli ár- és belvízveszély, tudatta lapunkkal az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig.) Ehhez sok egyéb tényező is szükséges, például a fagyott talaj, ahova nem tud beszivárogni a hó.

– Folyamatosan mérjük a hó vastagságát. A közvetlen környezetünkben lévő vízgyűjtőn belvízre akkor lehet számítani, ha a felmelegedés túl gyorsan, esetleg egy meleg eső hatására következik be – tudtuk meg Kádár Mihály műszaki igazgatóhelyettestől.

A számítások szerint azonban lassú lesz az enyhülés, ami az árvíz szempontjából jó hír. A szakemberek szerint árhullám a hóolvadás után mindenképpen lesz, de szokatlanul nagy árvíztől nem kell tartani.
A keletkező víz elvezetését a kiterjedt csatornarendszer és szivattyútelepek biztosítják. Az Ativizig működési területén körülbelül 7050 kilométer csatorna van, ebből kizárólagos állami tulajdonú, amelyet az igazgatóság üzemeltet, 1283 kilométer. Kádár közölte: a szegedi szelvényhez tartozó Tisza-vízgyűjtőn a hóban tárolt vízkészlet 4,8 köbkilométer, ami nem nevezhető rendkívülinek, kevéssel haladja meg a sokéves átlagot, ami 4,2 köbkilométer.

Teljes mozdualatlanságba fagyott a Tisza a „Sárgánál
Teljes mozdualatlanságba fagyott a Tisza a „Sárgánál" is. Nem valószínű, hogy túl gyorsan engedne föl a folyón a jég.
Fotó: Schmidt Andrea


A hegy a lényeg

Árvíz szempontjából keveset számít a Magyarországot beborító hó olvadása, a folyóinkat sokkal inkább a Kárpátokban és az Alpokban beinduló olvadás tudja megduzzasztani. A Duna vízgyűjtő területén jelenleg az átlag 9 helyett 11 köbkilométer az olvadásra váró hó mennyisége, ami nem számít különösebben extrém értéknek. Tehát hiába van most nálunk szokatlanul sok hó, ennél fontosabb, hogy az országot körülvevő hegyekben éppen csak átlag fölötti a mennyisége.

Megtudtuk: az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatos vízállás-előrejelzést készít. Az Alsó-Tisza vidékén többnapos időelőnnyel rendelkeznek a várható levonulási vízszint előrejelzésére és az árvízvédekezésre.
– 2003-ban a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a rendkívüli hótömeg, amelynek víztartalma a Dél-Alföldön helyenként megközelítette a 100 millimétert is, jelentősebb belvíz és árhullámok nélkül olvadt el.

A Tiszán – a Duna magyarországi szakaszán elrendelt hajózási tilalommal ellentétben – hajózási korlátozást nem rendelt el a Nemzeti Közlekedési Hatóság, de mivel a Tisza teljes magyarországi szakaszát 20–25 cm vastagságú állójég borítja, a hajózás nem lehetséges. Jégrobbantás nem várható Csongrád megyében, kivéve honvédelmi kiképzéséket, például egy jövő keddi, szentesi gyakorlatot.

– A következő egy hétben folyószakaszainkon az eddig kialakult jéghelyzetet tekintve számottevő változás nem várható. A kezelésünkben lévő Tisza és Maros szakaszain az olvadást követően a vízállás emelkedésére, jégzajlásra számítunk – közölte Kádár.

Olvasóink írták

 • 12. deszkás 2012. február 19. 11:52
  „Szakemberekben? Nézd végig a Tisza töltést,olyan mint az ementáli sajt.Tele vakondok lyukakkal.”
 • 11. bánki 2012. február 19. 11:32
  „10. theseus 2012.02.19. 09:50

  A vízügyi igazgatásban nem szakemberek, hanem a jogászok mondják meg a ,,tutit" !

  Pályázni lehet pénzekre, de a vége június körül lesz !

  Még szerencse, hogy a ,,gátőri" állások nem kelendőek !”
 • 10. theseus 2012. február 19. 09:50
  „Bízzunk a szakemberekben, és abban, hogy a 2006-os rekord vízszintnél is sikerült elkerülni a katasztrófát.
  Belvíz szerintem is lehet, de árvíz a Tisza jelenlegi alacsony vízállása miatt talán nem, még akkor sem, ha viszonylag hirtelen olvad és több métert emelkedik a vízszint.”
 • 9. Thomas_Anders 2012. február 18. 22:56
  „Persze én meg feri vagyok a hegyről.. végül is..”
 • 8. fotelagy 2012. február 18. 21:04
  „Ha az előző 20 évben nem hanygolták volna el ezt az egészet, most semmi baj sem lenne. Ideje lenne a felelősöket elővenni.”
 • 7. Zsoltee0716 2012. február 18. 20:50
  „"Nem várható bel- és árvíz veszély"

  Na majd ezt a természet és az időjárás dönti el.”
 • 6. greg 2012. február 18. 20:15
  „A hóvízkészlet 2006-os szinten van és a hó fagyott talajra esett. Vagy is a hó 90 százaléka le fog folyni. Márciusban hirtelen beesik a 10 fok egy kis esővel + jégtorlaszok ... garantált a katasztrófa. Nevetségesek ezek a kijelentések, hogy nem várható árvíz. :D”
 • 5. Sütti 2012. február 18. 20:00
  „Tegnap reggel -10 fok volt, de már dél előtt olvadt. Ma reggel 0, -1 fok volt, majd felment 8 -10 fokig napközben. Az ereszcsatorna úgy folyt mintha esne az eső. Ha ez nem gyors olvadás, akkor mi a gyors? Én úgy gondolom, hogy belvíz az lesz, árvíz viszont nem, maximum magas vízállás a Tiszán.”
 • 4. bánki 2012. február 18. 18:04
  „Nem rosszindulatú, de tapasztalat.

  Tekintettel arra a tényre, hogy a belvízelveztető rendszer karbantartása lehetetlen a terület alapú hozzájárulásból a gravitáció meg csak gravitáció - hát nagy valószínűséggel belvíz egészen biztosan, árvíz esetleg várható !”
 • 3. Queenmargareth 2012. február 18. 14:28
  „Rosszindulatú.........nem magam miatt fontos”
 • 2. bánki 2012. február 18. 13:43
  „Lesz !”
 • 1. Queenmargareth 2012. február 18. 13:16
  „Örülnék, ha nem lenne belvíz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenza: Szegeden átlépte járványküszöböt

Emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt napokban Csongrád megyében. Tovább olvasom