Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem veszik be a cumit - ígérték a szakszervezetek

Budapest - Csalódottak és bizonytalanok a munkavállalók a szombati közalkalmazotti, köztisztviselői demonstráció szónokai szerint. Pedig többségük – szintén szónoki közlés – a választásokkor a változásra szavazott.

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint több ágazati szakszervezet részvételével Budapesten a Roosevelt téren, az MTA székház előtt gyűltek össze közalkalmazottak, köztisztviselők, és más munkavállalók, hogy „nemeket és igeneket mondjanak" - és hogy jéggé fagyjanak. A mínusz 5 fokban extrém ötlet volt, hogy a 11 órás kezdéshez 9-re hirdették meg a gyülekezőt. Volt aki pálinkával kínált, hogy számomra is elviselhetővé tegye a hideget, de lehetett választani szendvicset és szakszervezeti mellényt is. A rendezvényen végig forró teát osztottak. Tényleg nagyon hideg volt.

11-re nagyjából 1500-2000 ember gyűlt össze, a szervezők segítettek a helyszínen dolgozó tudósítóknak számolni - csak nehogy alábecsüljük őket. Szerintük pontosan 7912-en voltak.

- Kevés. Az egész teret és környező mellékutcákat is meg kellett volna tölteni – mondta valaki. A szónokok közül többen kiemelték: sokan nem mertek eljönni.

Nem veszik be a cumit - ígérték a szakszervezetek. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Azért gyűltünk össze, hogy ne legyünk széjjel – kezdte kicsit vőfélyes fordulattal a beszédet az első felszólaló, a lényeg pedig az volt, hogy a köztisztviselők "kőkeményen dolgoznak azért, hogy ez az ország valamennyire fennmaradjon". Keveset keresek, de legalább bármikor kirúghatnak – ironizált.

Találkoztunk üllési demonstrálókkal, valamint 50 szegedi pedagógussal. Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének szegedi elnöke elmondta: 2006 óta nem nőtt a tanárok bére, abban reménykedtek, hogy 2011-ben fog, de erre a költségvetés alapján nincs esély. A minimálbér emelkedésével összetorlódik a bértábla, alig lesz különbség egyetemet és főiskolát végzett tanár fizetése közt. A kezdő fizetés a szakmában egyébként bruttó 119 ezer forint. A demonstrációval az a cél – mondta –, hogy felhívják a kormány figyelmét az érdekegyeztetés szükségességére. Csongrád megyéből a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének tábláját is láttuk.

- A kreatív pedagógus helyett olyanra lesz szükség, aki elfogadja, sőt követeli a hivatal diktátumát arról, hogy mit tanítson – hangzott a jóslat az emelvényről. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke pedig kijelentette: semmibe veszi jogaikat az ország vezetése, nélkülük születnek az őket érintő döntések. Hozzátette: ezt 11 éve mondta először, de évente megismétli, mert semmi nem változik. Az MSZOSZ nőtagozat szónoka egy LGT dalt szeretett volna elénekeltetni a résztvevőkkel, előtte pedig arról beszélt, hogy a tiltakozás egy akciósorozat része, ha nem érnek el eredmény, akkor folytatni fogják.

A szakszervezeti tiltakozó gyűlésen Csongrád megyeiek is részt vettek. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A rendezvényen politikusokat nem láttunk, bár mintha egy pillanatra Jávor Benedeket (LMP) fedeztük volna fel a tömeg szélén. Egy férfi piros szegfűvel érkezett, kifejtette, hogy ha forradalom van, akkor legyen rendes forradalom, de végül csak állt, figyelt, és hagyta magát fotózni.

Őrzöm a rendet és a TV székházat – állt az egyik olyan táblán, ami felül kommandósban végződött. Ebből a típusból volt például „én félek" feliratos is. Egy transzparensen a bölcsődei dolgozók jelentették ki, hogy ezt a cumit már ők sem veszik be. Többen hoztak sípot és kereplőt. A kormány üresnek minősített ígéreteit jelképezendő narancsszínű léggömböket eresztettek szélnek a szervezők, akik a tiltakozó gyűlés végén petíciót vittek a belügyminisztériumba. A demonstrációra több külföldi – osztrák, portugál – szakszervezet küldött üdvözlő szavakat.

Olvasóink írták

146 hozzászólás
 • 146. baltazar 2010. december 08. 21:01
  „Felhívás!
  Ha van olyan iskola vagy óvoda ahol szívesen fogadnának ajándék szaloncukrot,csoki mikulást vagy egyéb ajándékot, az jelezzen ebbe a delmagyar-os fórumba beírva:
  http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/fabianon_nem_kellett_a_szaloncukor/2192805/”
 • 145. szilléri 2010. december 07. 20:45
  „,,A szakszervezetek a legkészségesebb és feltétlen munkatársai kell hogy legyenek annak az államhatalomnak, melynek egész politikai és gazdasági tevékenységét a munkásosztály öntudatos élcsapata, a kommunista párt vezeti. ......."

  olvasom az 1974 szeptember 1-én kiállított szakszervezeti tagkönyvemben
  idézet VI. Lenin köztörvényes Uljanov nevű orosz háborús bűnöstől !”
 • 144. Smerdis_of_Arshak 2010. december 07. 18:55
  „ez hány hétig lesz még címlapon?”
 • 143. ferdzso 2010. december 07. 12:47
  „"johnconnor"! Soha nem voltam sem "gyurcsány", se más "imádó". Elég kishitű, aki a egy személy "szentségében" látja a boldogulást. Hiszek a demokráciában, elítélem azt, aki a maga hasznára fordítja nem a köz javára tesz. Írtam: hiszek a demo..., ezért, tiszteletben tarom ami a véleményed, mondj, amit akarsz, de "ne ítélj, hogy Téged se ítélhessenek"!”
 • 142. johnconnor 2010. december 07. 10:49
  „"jó" a téma, a hozzászólásokat olvasva azt sem tudom hol kezdjem....ferdzsó tőlem akkora gyurcsány-imádó(így csupa kisbetűvel...) lehetsz amekkora akarsz...viszont hogyha eltörik a lábad és az orvos fölállítja a diagnózist(ho törött...) akkor hiába akarsz másnap a futóversenyen indulni; nem fog menni....nem vagyok fidelitaszos mileőtt írnád és fasiszta sem ...de abban igaza van orbánéknak hogy az mszp tönkretette, TOTÁLIS csődbe vitte az országot!!! Ha nem hiszel nekem vagy Orbánnak(vagy Vonának...) akkor keresd föl a CNN hírcsatorna 2008 novemberi adásait -kb2-3hétig volt vezető téma a MAGYAR gazdaság TOTÁLIS BECSŐDÖLÉSE - 3.világbeli szintre süllyesztése! A CNN-nek csak hiszel(hisztek) ha annyira istenítitek amcsit....ha nincs IMF csomag -amit bizony még a gyereked is nyögni fog!!!- akkor azt láttad volna 2008novemberében -kis túlzással-hogy az emberek "betörnek" a tescó-ba és visznek amit látnak...ja és most 1 dolog: Portugália Olaszország Spanyolország és Írország "VÁLSÁGA" annyit "tesz" hogy nem idén hanem jövőre cserélik le a BMW/AUDIT...Pl: Írország már nem a 2.legfejlettebb gazdaság lesz hanem mondjuk az 5. ...viszont nekünk 80ezerért kell güriznünk még 20 évig olyan nagy szobi van...és ki is volt kormányon az elmúlt 8évben? 2008 novembere kinek köszönhető?
  Utóirat: Nyugaton ha dolgozik az ember, folyamatosan "gyarapodik" félrerak megtakarít és vesz házat kocsit lesz családja...élete....a minimálbérből mikor lehet megkeresni(hány év) 1 lakásravalót? házi feladat kiszámolni...”
 • 141. egyszegedi 2010. december 07. 04:53
  „Többség, hát meg voltak a változások! Érvényesült a Népakarat, a zemberek felhatalmazása! Ne utólag reklamáljon senki. Nagyon is világossá lett téve a választások előtt, hogy mit jelent a 2/3-a ( 52 % körül) S ez még csak a kezdet volt.”
 • 140. Csirén 2010. december 06. 15:56
  „-Nagy ívben lesz..nak mindenkit aki megpróbálja közölni az egyet-nemértését. Folyamatosan a 2/3-os felhatalmazással próbálnak operálni, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a választások előtt programjukból egy szót sem mertek kiszivárogtatni, mert tudták, hogy akkor bukta van......
  Nem tudom ki várt mást tőlük? Ugyanúgy megy minden mint 1998 és 2002 között.”
 • 139. ferdzso 2010. december 06. 13:30
  „"DobóI": Mi azt hittük, hogy nem marad az!! De látszik, hogy tévedtünk, már a görögök sem "érdeklődnek annyira", mint Bajnainál... Mond ez valamit? Á! Persze, hogy nem! "Minden addon szép, minten naddon jó, mindennel mek faggyok elegedve"...(Ezt egyszer; "egy ember" mondta, sokan, meg akkor is másként látták.)”
 • 138. DobóI 2010. december 06. 13:16
  „136. hozzászólás ferdzso 2010.12.06. 12:13

  Dehogy nem abban az időben szokták rá, hogy MO olyan minőségen aluli hely!”
 • 137. N.P. 2010. december 06. 12:47
  „Nem unjátok még! Itt rugóztok az idők kezdete óta köztudottan korrupt szaksz. vezetőkön! Kinek újdonság ez? Mindenkor elárultak bennünket nem csak most!
  Azokról a problémákról - nyugdíjrendszer, egykulcsos adó, demokratikus intézmények stb. - nincs semmi véleményetek...?”
 • 136. ferdzso 2010. december 06. 12:13
  „Le minősítették Magyarországot.( Ez már nem Gyurcsány hagyatéka....)”
 • 135. szilléri 2010. december 06. 11:23
  „,,Szerves része a BKV-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségen zajló büntetőeljárásnak B. Gábor, a közlekedési cégtől csaknem 74 millió forintos végkielégítéssel távozott egykori főosztályvezető, jelenlegi szakszervezeti bizalmi ügye. A fővárosi vállalat az egyik cégénél ma is tanácsadóként dolgozó férfiról nem nyilatkozik. A szakszervezet elnöke szerint már nincs is ügy."
  ,,A fideszes politikus ugyanis "irreálisan magasnak" ítéli a havi bruttó 30 millió (évi 360 millió) forintot, amit a MÁV utal bér címén a VDSzSz vezetőinek. A Magyar Nemzet információi szerint Gaskó István, a szakszervezet elnöke havi bruttó 1,573 millió, Bárány Balázs és Hangonyi Zoltán alelnökök pedig 1,55 millió forintot visznek haza havonta. "

  Ez van !”
 • 134. Neszemetelj! 2010. december 06. 11:08
  „124. rodnás! Igazad van!!!

  A Szakszervezeti vezetőkről ez a vélemyényem: nagy szarok!
  A Pick-nél is van egy "okos" szakszervezetis, akinek a helyesírása egyenlő a nullával, és olyan buta mint az éjszaka!
  Azt csinálja amit a vezetők mondanak, soha nem védi a dolgozók érdekeit, de azoknak úgy adja elő mintha mindent megtett volna..., álszent sumák és notorius hazudozó!
  A lényeg: közvetlen családtagjai (élettársa, lánya) is a gyárban dolgoznak :)
  Ők biztosan nem kerülnek az utcára!!!”
 • 133. szilléri 2010. december 06. 10:20
  „Pl. Az önkormányzat kiadja az épület használatba vételi engedélyér. Hivatalból megküldi a Földhivatalnak.
  Az ügyfél a földmérő által készített térképet csak az eredeti használatbavételi engedély átadása után tudja beadni a kérelmet. Szóval abban az esetben ha ,,a" nyanya átmenne a szomszéd szobába ,,b" nyanyához már is megspórolnánk egy felesleges közalkalmazottat. A kétszáz alkalmazottból jó ha 20 földmérő és mondjuk 20 mezőgazdász található.
  Továbbá az is meggondolandó, hogy az Önkormányzat építési hatósági a FM. hivatal mezőgazdasági és a Föd hivatalok munkája között 30 % átfedés van !
  Lehetne rendesen racionalizálni !!!”
 • 132. Admin07 2010. december 06. 09:58
  „A munkavállalók totálisan kiszolgáltatottak és megfélelmítettek. Ez egyaránt vonatkozik a verseny- és közszféréra egyaránt. Az emberek nem mernek megszólalni, félnek, hogy elveszitik kenyerüket! A szakszervezeteket is sikerült teljesen szétverni, érdemi érdekképviselet nem működik. A munkavállalókkal a munkáltatók azt tesznek, amit éppen akarnak, báki és bármikor az utcára kerülhet a többi 500 ezer munkanélküli közé.”
 • 131. DobóI 2010. december 06. 09:58
  „Menjenek a francba a szakszervezeti vezetők: az elmúlt 8 év alatt észnélkül bevették a cumit!”
 • 130. tromi 2010. december 06. 09:14
  „köztiszviselők, közalkalmazottak. A lábtörlői a vezetésnek, és az ügyfeleknek.
  Megnézte-e már valaki hogy az állami pénzből finanszírozott fizetésű embereknek hány százaléka köztisztviselő, akit agya főbe jogszabályoznak, és követelnek? Hát ha 20, akkor sokat mondok. A politikusok fizetése az infláció mértékében emelkedik mindig, de a közalkalmazottaké soha? És csodálkozunk hogy külföldre megy minden orvos és nővér, és mérnök, stb?
  Amióta létszámstop van azóta a retyerutyát bújtatottan megbízással alkalmazzák az önkormányzatok olyan feladatokra, amelyeket a köztisztviselők végeznek el továbbra is. De szakorvosra nincs pénz...
  Valami nagyon beteg ebben az országban, és továbbra sem javul semmi, csak romlik...”
 • 129. jozko 2010. december 06. 08:07
  „Nem veszik be a cumit...

  Bent van az már gyerekek...
  ámbár még sokan az ujjukat szopják, cumi helyett!
  Egyébként a szakszervezeti vezetőitek közreműkörtek a szoptatásban, elég régóta!
  Eszébe jutott közületek valakinek referenciákat begyűjteni ezekről a makulátlan úriemberekről?

  Egyébként nem a cumiztatás ideje van.
  Ébresztő és hideg zuhany!
  Ennek van az ideje!
  Jó lesz minél előbb túlesni rajat! Nem altató dajkát választottatok!
  Talpra kell állni, dolgozni kell-és csak utána követelőzni!

  Régebben /sokkal régebben / is úgy volt ez:
  A "früstökhöz" egy kis korai munkával csináltunk étvágyat!
  Csapjunk a lovak közé, mert lassan mindenki elhagy minket!”
 • 128. fles2 2010. december 06. 07:44
  „az elöttem(129.) hozzászólónak igaza van.
  Miért nem azt követelik,hogy adják vissza az eddíg befizetett nyugdíjmegtakarításunkat és új lappal a kormányzati nyugdíjba fizetünk.”
 • 127. icha 2010. december 05. 23:03
  „Ezek tényleg nagy hős szakszervezeti vezetők. Miért kussoltak vajon az elmúlt nyolc évben? Pedig 1-2 dolgot szóvá tehettek volna a nevemben, hogy pl. miért csökkent folyamatosan a bérem, vagy hogy miért kell kötelezően nyugdíjmegtakarítást befizetnem valahova, ahol még tőkegarancia sincs a pénzemre, és a gazdasági válság alatt 30 %-a elúszott stb.”
146 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petíciót adtak át a szakszervezetek a kormány képviselőjének

Az adóváltozások miatt tüntetést szervezett szombatra a fővárosba a Szakszervezetek Demonstrációs Bizottsága. Tovább olvasom