Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem volt autómentes a nap + videó

Szeged - Szegeden a reggeli dugóban várakozó autósoktól kérdeztük az autómentes napon: miért ültek kocsiba. Napközben két kerékpáros-baleset történt. Este több százan tekertek a Critical Masson.
– Autómentes napon miért kocsival viszi iskolába a gyereket? – kérdeztük szerdán a reggeli csúcsban a Dugonics téri körforgalmat elzáró autósok egyikétől, aki csak annyit felelt: „Mert sietek." Lehet, hogy sietett, de nem haladt, a dugó miatt ugyanis legalább 5 perce a két körforgalom között állt.

Az Aradi vértanúk terén, a Zrínyi utcánál is dugó alakult ki, a várakozó autósok elállták a tömött villamosok útját. Autómentes napon miért kocsival közlekedik? A kérdésre egy deszki anyuka azt felelte: otthonuk túl messze van az iskolától. Várakozás közben rácsodálkoztunk az autósok vakságára: egy Renault Megane a villamoscsöngetést sem hallva állt az út közepén. Egyszemélyes hadseregként feltartott legalább 60 embert.

– Nagyon sokan villamosoztak. Letettük az autót, és „tömegközlekedtünk" – mesélte a Ságvárihoz érkező Kelemen Zsuzsa, aki szerint Újszegedről a Ságváriig autóval és közösségi közlekedéssel is ugyanannyi idő alatt lehet eljutni.


Lámpa nélkül

A szervezők külön kérése ellenére sokan lámpa nélkül tekertek a CM-en. Lehet, hogy nem hiszik a kerékpárosok, de attól, hogy ők látnak? a sötétben, egy autós még nem veszi észre őket. Életet menthet a világítás, és ez nem az autóúton közlekedő bicajosokra vonatkozik. Lámpára fel!
Az európai autómentes nap szegedi programjaival kapcsolatban kritikusan fogalmazott a Magyar Kerékpárosklub szegedi csoportjának egyik tagja, Csüllög Imre: – Bogotában gyorsforgalmi utakat zárnak le, Brüsszelben a városmagot „elautótlanítják", nálunk meg egy sétányon papírokat ikszelgetnek a gyerekek a hétköznapi zajban és benzingőzben. A baleseti bemutató és a baleset-megelőzési totó nem járul hozzá a tudatosabb járműválasztáshoz.

– Nem felbosszantani akarjuk az embereket, hanem informálni. Van útlezárás a rakparton a baleset-megelőző bemutató kapcsán. Az a cél, hogy az év minden napján érzékeljék a szegediek, hogy fejlesztjük a tömegközlekedést, a kerékpárutakat, és ezeket lehet használni, lehet autó nélkül közlekedni – reagált Nagy Sándor alpolgármester. A felvetésre, hogy sikertelen a figyelemfelkeltés, ha a város szeptember 22-én is tele autóval, elmondta: nem gondolná, hogy évente egyetlen alkalom radikális változást hoz, ez egy folyamat, amelyben Szeged nem áll rosszul. A programok elsősorban a fiataloknak szólnak, mert őket akarják megszólítani, hogy megszokják a kerékpáros és tömegközlekedést.

Közös tekerés Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

KRESZ, KRESZ, KRESZ

A több száz felvonuló kerekes - akik rendőri biztosítás nélkül vágtak neki a 13 kilométeres távnak - ugyan törekedett a szabályok betartására, ám ez néhány renitens miatt kútba dőlt. A Felső Tisza-parton a troli is leállt, ugyanis egy-két önjelölt "versenyző" a záróvonalat átlépve a forgalommal szemben haladt. Ez biztosan nem segíti a kerékpározás népszerűsítését.

9 százalék kerékpározik, 22 autózik

Szegeden 2002-ben a kerékpárút-hálózat hossza 44 kilométer volt, a már elnyert forrásokkal a hálózat eléri a 70 kilométert. A városon belüli helyváltoztatások 47 százaléka tömegközlekedési eszközökkel történik, 22 százaléka gyalogosan, 22 százaléka autóval, 9 százaléka kerékpárral – ez utóbbi 2002-ben 3 százalék volt. A téren Tisza Volán- és SZKT-járműbemutatót tartott.

2500 bicajos kígyózott Szentesen

Közel 2500 diák, pedagógus és szülő pattant nyeregbe tegnap Szentesen, hogy részt vegyen a helyi Legrand Zrt. Két kerékkel egészségesebb elnevezésű akcióján, amelyet az autómentes világnap alkalmából szervezett – immár második alkalommal – a multinacionális cég. A több kilométer hosszan kígyózó biciklis menet üde látványt nyújtott a városközpontban sétálóknak, a Kossuth utcát fél órára teljesen le kellett zárni az autós forgalom elől. A túra a sporttelepig tartott, ahol Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója pénzjutalmat adott át a legtöbb kerékpárost benevező iskoláknak. Összesen 700 ezer forintot osztottak szét az iskolák között, a jutalmakat sportszerek vásárlására fordíthatják az oktatási intézmények.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. Jani67 2010. szeptember 24. 20:17
  „Ne foglalkozz vele Gabi..hisz gyökér”
 • 93. ifj. Nagy Gábor 2010. szeptember 24. 14:21
  „88. Pres 2010.09.24. 08:58
  "A buzik is jól érzik magukat a felvonulásukon, mert buli van. De az indíték ettől független."

  És te ismered egyesével mind a 800 résztvevő indítékát? ja bocs, nem tudtam, hogy minddel beszéltél - de mondjuk velem, meg pár ismerősömmel tuti nem, szóval... miről is beszélsz? Illetve mi alapján?”
 • 92. CsImre 2010. szeptember 24. 13:59
  „91. THK:

  A reggeli dugó is rendőri biztosítás nélkül köröz, a pirosba is behajtanak. Csak közben ők nem érzik jól magukat. Valahol itt lehet a gond ezek szerint.”
 • 91. THK 2010. szeptember 24. 12:14
  „78,
  nem hiszem, h a negatívumok elhallgatása lenne a célszerű...
  A videón is igencsak úgy tűnik, h a körforgalomban a lámpákra fittyet hányva hajtanak körbe-körbe, pedig nincsen rendőri biztosítás

  A budapestiről is olvasni rossz véleményt:
  http://logout.hu/cikk/critical_mass_nem_jo/teljes.html”
 • 90. Manó26 2010. szeptember 24. 11:38
  „@78. FodiDe: Nem teljesen elöl ment a gyerek, (akkor így írtam volna), hanem a szülő hátul kullogott még a "kicsi" jóval előttük, ahol már nem igazán tudtak rá testközelből vigyázni. Ja + a gyerek kerékpárja sem volt kivilágítva. De szerintem ez, hogy hol ment a gyerek a leglényegtelenebb pontja annak amit írtam. Sajnálom, hogy nem a lényeget sikerült kiszűrnöd a dologból.”
 • 89. gróf 2010. szeptember 24. 10:28
  „"Száztíz szabálytalankodó kerékpárost büntettek meg a szerdai Critical Masson a rendőrök, akik több mint 800 ezer forintnyi bírságot szabtak ki. A szabálytalankodók közül egy embert őrizetbe is vettek, mivel kiderült, hogy sikkasztás miatt körözik."

  Kíváncsi lennék mennyi autóst büntetnek naponta meg.”
 • 88. Pres 2010. szeptember 24. 08:58
  „A buzik is jól érzik magukat a felvonulásukon, mert buli van. De az indíték ettől független.
  Véletlenül már olvastam a kritikus masszáról egy cikket, és vakarhatjátok ahogy bírjátok, de magyarul ennek van egy találóbb jelentése is :D”
 • 87. CsImre 2010. szeptember 24. 08:36
  „86. szgd-i:

  Akkor gondolkodhatna azon is, hogy hova zárja a kerékpárját és milyen zárral. Végignézvén sok lezárt biciklin, épp csak nincs rájuk írva, hogy ingyen elvihetőek.

  85. ruskyy:

  Nincs minek eljutni az agyamig. Közhelyek puffogtatása nem győz meg.”
 • 86. szgd-i 2010. szeptember 24. 07:03
  „Menjek kerékpárral? Akkor talán a közbiztonságnak olyannak kellene lenni, hogy ne lopják el a kerékpárt.
  A rendőrség az adminisztráláson kívül semmit nem tesz. Csak könyveli az eseményeket. A közvetlen lakókörnyezetemben fél év alatt 4 lezárt kerékpárt loptak el. Nyomozási eredmény persze semmi...
  Mikor egy alacsony kategóriás kerékpár ára is 40-50 ezer forint körül kezdődik akkor az ember elgondolkodik sok mindenen...”
 • 85. ruskyy 2010. szeptember 24. 00:01
  „@ CsImre:

  erről beszélek. Ilyen beszűkült csőlátással teljesen felesleges is írni bármit. Ha nem jut el az agyig, akkor nem jut el.”
 • 84. CsImre 2010. szeptember 23. 23:24
  „77. ruskyy

  A biztonságot nem a leszállás, hanem az elsőbbségadás vonja magával.”
 • 83. la-za 2010. szeptember 23. 23:13
  „NEM BÍROM RÖHÖGÉS NÉLKÜL :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 82. arpiel 2010. szeptember 23. 23:01
  „Köszönöm a kedvességedet, de nem velem vitatkoztál hanem a KRESZ-el. A pocskondírozással pedig magadat minősítetted. Fin”
 • 81. la-za 2010. szeptember 23. 22:52
  „76. arpiel 2010.09.23. 22:30

  Szomorú, hogy az általad leírt 130-as (HAHA) IQ-dal nem értetted, amit jelezni akartam neked az orbitális nagy javaslatodra reagálva...erről ennyit. Senkinek sem akarok kárt okozni csupán szarkasztikusan fogalmaztam. Amúgy rendkívül gyalogos és biciklis barát autós vagyok, de elegem van a fórumokon okoskodó, hőzöngő és kreszt nem ismerő majmokból,mint te is. Szerencsére ez a kisebbség. No comment!

  Ilyenkor mindig eszembe jut egy nagyon okos mondás, amihez mostantól tartom magam: "Ne vitatkozz idiótákkal, mert lesűllyedsz az ő szintjükre és megvernek a rutinjukkal!"

  Pá! :)”
 • 80. arpiel 2010. szeptember 23. 22:49
  „Bocs, de nem is kérem, hogy megadja, mert neki piros a lámpa”
 • 79. FodiDe 2010. szeptember 23. 22:43
  „"nem a Sztory"”
 • 78. FodiDe 2010. szeptember 23. 22:43
  „@31. lauraszegedi: Apro tanacs a bemutatorol: Legyen maskor realis. Errol ennyit.

  @33. Manó26: "hogy a kis gyereket egyedül előre küldték és onnan ordibáltak neki, hogy álljon meg"
  szerintem te akkor masik felvonulast lattal, mert akik elol mentek biztos nem kis gyerekek voltak...

  @ "A több száz felvonuló kerekes - akik rendőri biztosítás nélkül vágtak neki a 13 kilométeres távnak - ugyan törekedett a szabályok betartására, ám ez néhány renitens miatt kútba dőlt. A Felső Tisza-parton a troli is leállt, ugyanis egy-két önjelölt "versenyző" a záróvonalat átlépve a forgalommal szemben haladt. Ez biztosan nem segíti a kerékpározás népszerűsítését." gratulalok a kedves cikkironak sikeresen kiemelte a negativumokat.

  @"A szervezők külön kérése ellenére sokan lámpa nélkül tekertek a CM-en." szerintem a Sztory vagy miafene ujsagnak a weblapja ez. Maskor ha az igazat irna le akkor nem a sajat szegenysegi bizonyitvanyat toltene ki...;)

  amugy meg gratulacio.”
 • 77. ruskyy 2010. szeptember 23. 22:40
  „arpiel: 130-as iq-val rájöhetnél, hogy ez a bicajosok testi épségét szolgálja, hogy le kelljen szállni a bringáról. A koporsódban cseszheted az elsőbbségedet. Egy lendületből érkező öko-kamikaze bringásnak hogy adja meg az elsőbbséget az autós?”
 • 76. arpiel 2010. szeptember 23. 22:30
  „Kedves la-za, az IQ-m 130 körül van. De ez nem erről szól. Hanem a debil ötletedről, miszerint másnak kárt okoznál: "áttekerő kerékpáros hátsó kerekét pedig finoman billentsék meg...tényleg finoman... :) Nincs leírva a KRESZben, hogy ez tilos.... :) " No comment. Meg az általad rosszul tudott KRESZ-ről, ami így szól jól:
  "A zebrán áthaladó gyalogosoknak (ha már a zebrán haladnak) elsöbbségük van minden járművel szemben. A gyalogosokat még csak zavarni sem szabad az átkelésük során. Gyalogátkelőhelyen az elsőbbség csak a gyalogosokra vonatkozik. Tehát biciklisekre csak akkor, ha a zebránál leszállnak és tolják a biciklit."
  "Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni." Ezt minden autó figyelmébe ajánlom.

  (3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.”
 • 75. CsImre 2010. szeptember 23. 22:06
  „74.
  "Az a biciklis, aki a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kerékpárján teker át, szabálysértést követ el"

  Ezt a rendőr mondta, nem a jogszabály. És a rendőr nem alkot jogot.”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtámadták a Fidesz szegedi polgármester-jelöltjének feleségét

Magánlaksértés kísérlete miatt indított eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság: egy eddig ismeretlen nő próbált bejutni B. Nagy László szegedi polgármesterjelölt házába szerda este. Tovább olvasom