Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nem vonzó nővérként dolgozni

Szeged - Az alacsony hazai bérek és a sok túlóra miatt egyre több nővér dolgozik külföldön – így itthon hiány van belőlük. A szegedi utánpótlás körében érdeklődtünk: a negatívumok ellenére kiből és miért lesz nővér, hogyan látják a jövőjüket.
– Először az orvosira készültem, de nem jött össze. Utána a gyógytornászképzésen gondolkoztam, végül ápolónak soroltak be. Nem bántam meg, mert jó a társaság, összetartók vagyunk – mondta tegnap az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán (ETSZK) a nővérnek készülő makói Baranyai Krisztina. A harmadéves lány Szegeden dolgozna nővérként, de ha agrármérnöknek készülő párja máshol kap munkát, vele tart. Nővérből ugyanis Nyugat-Európában sincs elég.

Barátnője, a szolnoki Bernát Edit eleve külföldi munkában gondolkodik: ha kórházban nem kapna munkát, otthonápolást vállalna. Mindketten állítják: mivel több hétig voltak gyakorlaton, tisztában vannak vele, hogy itthon nem fizetik meg a munkájukat, három műszakban kell dolgozniuk, és aránytalanul sok feladatot kell ellátniuk – de így is vállalják a pályát. – Jó érzés látni, hogy ha más nem is, a betegek megbecsülik a munkánkat – magyarázta az elhivatottság okát Edit. Külföldön viszont egyikük sem élne sokáig: kicsit „összeszednék magukat", aztán visszajönnének Magyarországra.

Gyakorlaton a nővérhallgatók. itthon nem fizetik meg a munkájukat. Fotó: Schmidt Andrea

– Korábban a szociális szférában dolgoztam, szeretek segíteni az embereken – beszélt motivációjáról a szintén harmadéves, szegedi Györgyi. – Kiskorom óta ápolónak készülök – árulta el évfolyamtársa, a ceglédi Sára. – Anyukám is ápolóként dolgozott, ő biztatott, és segít ma is a tanulásban – tudtuk meg a félegyházi Mónikától. Hiányozna a család – az utolsó év előtt ezért nem gondolnak külföldi munkára a hallgatók. Úgy látják, nem az alacsony bér, a sok műszak és ügyelet, hanem az a legrosszabb, hogy sokszor segítenének ugyan, de gyógyszerek, eszközök és pénz hiányában nem tudnak.

Csak 18-an

A 2006 óta élő képzési struktúrában az elsőéves alapképzés végén – tanulmányi eredménytől függően – ápoló, illetve gyógytornász szakirányra specializálódnak az ápolás és betegellátás alapszak hallgatói – mondta el Karsai Mária, az ETSZK oktatási dékánhelyettese. A négyéves képzés végén EU-konform oklevelet kapnak az ápolók: ezzel Nyugat-Európában is elhelyezkedhetnek. Az új képzési rendszerben tanulók első csoportja, a most harmadéves hallgatók összesen 18-an vannak.

Harc a nővérekért

– Csak a szegedi egészségügyi intézményekből 400 szakdolgozó hiányzik, 60-70 százalékuk nővér, illetve ápoló. A megyében nagyjából 800 fős a létszámhiány – mondta el Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei elnöke. A legújabb hírek szerint már nemcsak külföldön, de Pesten is egyre több vidéki nővér vállal munkát, mert már ott is magasabb fizetést kínálnak nekik. Sőt a pesti intézmények versengve próbálják „elhalászni" egymás elől a képzett munkaerőt – árulta el Irinyi Tamás. Korábban Pál Attila, a szegedi klinikai központ elnöke azt mondta: náluk a nővérek havi nettó 80-160 ezer forintot keresnek.

Olvasóink írták

 • 17. Macs 2008. szeptember 19. 19:55
  „N.P.,

  kicsit komisz leszek: minkét területtel kapcsolatosan volt, nem is olyan régen, népszavazás. Mindkét kérdésben a többség nemmel szavazott, mi nem adunk pénzt adjon az állam. Az állam pedig csak az adónkból tudna többet adni, de nem telik mindenre, és gondolom senki sem kiván (már aki fizet) többet adózni. Lehet, ha mindenki eleget tenne a kötelezettségének, a nővérek is több fizetést kaphatnának.
  A másik lehetőség, be kell vonni a magántőkét az egészségügybe. Akkor a működtető érdeke is, hogy jó szakemberei legyenek, akiket meg kell fizetnie.

  Most még komiszabb leszek: az orvosok a zsebükbe csúsztatott "hálapénzből" mennyit adnak a munkájukat segítő nővéreknek?”
 • 16. Suny 2008. szeptember 19. 19:54
  „Szégyeljék meg magukat a Politikusok a Magyar bérezéssel kapcsolatban. De persze ők ezt nemérzékelik, hogy családok szenvednek a minimális fizetések miatt!”
 • 15. Nővér 2008. szeptember 19. 19:01
  „Kedves Teo!

  Azt hiszem valamit félreértettél. Azzal, hogyha egy kicsit emelnének a béreken, és javítanának a körülményeken, akkor ne kellene minden honapban 200 óránál többet dolgoznom. Ha ugyan annyit dolgoznék, mint egy átlag ember akkor lenne időm a családomra, és a gyerekem nem mondaná azt , hogy azért nem alszom itthon, mert a betegeket jobban szeretem mint őt. Nem tudom mit dolgozik a feleséged, de nem kudom mit szólnál, ha a feleséged pl karácsonykor hosszú évek óta nem lenne otthon. A műtőben dolgozók egyébként többet keresnek a végzettségük és még egy csomó minden miatt. Az megkérdezted e , hogy az ismerősöd azért a pénzért hány órát állt a mütőbe? Mert nekik a mütétnek ott nincs vége, hogy a beteget levették az asztalról. Takaritani kell, müszert mosni pakolni, mert felelős érte. De lehet jelentkezni. Én is véletlenül lettem nővér. De megbecsülés pl onnan is kezdődik, hogy ha látogatni megyünk, akkor a nővérnek is köszönünk, ha már találkoztunk vele.”
 • 14. Ful 2008. szeptember 19. 18:44
  „Köszi Teo!
  Most megverem az asszonyt mert van képe még a fizetési-jegyzékét is meghamisítani, hogy csak 76.000-et hoz haza!
  Köszi te észlény...”
 • 13. Teo 2008. szeptember 19. 17:23
  „9. Nővér 2008.09.19. 13:05
  No most, hogy idén a 42. cikket is megírák arról, hogy hogy milyen rossz a nővérek helyzete, máris sokkal jobb. Szinte minden hónapban kijön egy cikk. amikor már nincs miről írni. És jobb lett nekünk bármivel? Nem ! Különben sincs aza pénz amivel meg tudnák fizetni, azt, hogy 27 évesen visszeres a lábam, hogy gerincsérvem van, és hogy a magánéletem szépen lassan tönkre megy. Kár, hogy arról nem készített még senki statisztikát, hány gyermekét egyedül nevelő nővér van. Megdöbbentő számokat kapnánk. És ha csak egy kicsit is jót akarnának tenni velünk, akkor nem terjesztgetnének mindenféle rémhíreket, pótlékok megvonásáról. Mert úgy érzem, hogyha ez valóban így van akkor lesz csak lázadás. Igaz, ha én megtagadom a munkát, akkor elküldenek. Mert a nővéri sztájkokban csak az intézetvezető főnővérek nem vesznek részt akinek kellene.
  És idén nekem sem tellett nyaralásra!

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  És ha 400.000 ft ot vinnél haza netto minden hónapban, akkor nem fájna a lábad, nem menne tönkre a családi életed, s a gerincsérved is csak múló rosszullétnek tünne?

  Két ism. is az egészségügyben dolgozik, az egyik mütős aszisztens és hazaviszi a nettó 130.000 ft-ot.A másik "csak nővér" és 110.000 ft felett visz haza ő is.
  Szerintem ne is taglalgassik kinek , mi a munkájában a nehéz és mennyiért.
  Tudnék példákat sorolni.”
 • 12. Köszönjük! 2008. szeptember 19. 16:28
  „A testi-lelki gyógyítás rabszolgái Ők! Segítők, megértők, kedvesek, aranyosak! De, azon sem kell csodálkozni, hogy néhányan az idegösszeomlás határán vannak, elsősorban a munka feltételeinek hiánya és csak másodsorban a saját sorsuk okán. Hálás szeretettel gondolok rájuk, még azokra is akiket nem feltétlenül kedveltem, de Ők is tiszteletre méltóak! Sokszor volt jogos a kérdés, hogy ki van rosszabbul, én a beteg, vagy az engem ápoló nővér, orvos? Köszönjük!”
 • 11. E-Medve 2008. szeptember 19. 14:55
  „zweistein: a kutatás befér az oktatás alá... amikor a prof nem oktat, simán kutathat. A környezet- és természetvédelem pedig az egészségügy alá.”
 • 10. zweistein 2008. szeptember 19. 14:33
  „N.P. 2008.09.19. 12:35
  Igaz, de még kettőt hozzátennék: környezet- és természetvédelem, tudományos kutatás.”
 • 9. Nővér 2008. szeptember 19. 13:05
  „No most, hogy idén a 42. cikket is megírák arról, hogy hogy milyen rossz a nővérek helyzete, máris sokkal jobb. Szinte minden hónapban kijön egy cikk. amikor már nincs miről írni. És jobb lett nekünk bármivel? Nem ! Különben sincs aza pénz amivel meg tudnák fizetni, azt, hogy 27 évesen visszeres a lábam, hogy gerincsérvem van, és hogy a magánéletem szépen lassan tönkre megy. Kár, hogy arról nem készített még senki statisztikát, hány gyermekét egyedül nevelő nővér van. Megdöbbentő számokat kapnánk. És ha csak egy kicsit is jót akarnának tenni velünk, akkor nem terjesztgetnének mindenféle rémhíreket, pótlékok megvonásáról. Mert úgy érzem, hogyha ez valóban így van akkor lesz csak lázadás. Igaz, ha én megtagadom a munkát, akkor elküldenek. Mert a nővéri sztájkokban csak az intézetvezető főnővérek nem vesznek részt akinek kellene.
  És idén nekem sem tellett nyaralásra!”
 • 8. N.P. 2008. szeptember 19. 12:35
  „Ha egy nemzet komolyan veszi saját jövőjét két dologba fektet be: az egészségügybe és az oktatásba.”
 • 7. grenadle 2008. szeptember 19. 12:10
  „1-es. A hűségjutalom az hol van??? Ki is ígérte meg 2002-ben? Megmondom sehol, valamelyik autópályában 1-2 kilométer.
  Tudja egyébként, miről van szó? Vagy csak írogat itt össze-vissza? Ha még zorbánozna is egy kicsit, akkor teljesítené a napi normát!”
 • 6. k 2008. szeptember 19. 12:05
  „cikicakk55 2008.09.19. 10:47
  Azt is árulja el legyen szíves hogy hány órát is kellett dolgoznia 12 óránál többet!! Meg mennyit keresett?

  "...náluk a nővérek havi nettó 80-160 ezer forintot keresnek. "
  http://nettober.extra.hu/
  Jobbik esetben ha a 160eft kapja az illető akkor épphogy 100eft van a zsebébe, de hány óra munkáért(?), itt meg már a havi óra szám a lényeg. Elméletileg a havi óra szám az 170-180 óra(kellene lennie) de jóval több.

  Várnám a választ akár kitől aki ápolóként dolgozik/dolgozott!

  Vannak itt még igazságtalan dolgok! Nem beszélve a munkakörülményekről,felszerelések hiánya stb. Erről lassan könyvet lehetne írni!”
 • 5. puli32 2008. szeptember 19. 11:57
  „Na vázz a nyáron engem nem ilyen (egész) csini nővérek maceráltak a 3 hét kórház alatt, hanem idegbeteg vén szipirtyók. :-(
  Nem is kértem a kacsázáshoz segítséget...”
 • 4. cikicakk55 2008. szeptember 19. 10:47
  „Én is ápolónőként dolgoztam 32 évig.Jelenleg rokkantnyugdíjas vagyok,mert bübntetlenül nem tud egy nő évekig 80-100kg-os betegeket forgatgatni,emelgetni.Akkor még nagyon jó volt a nővéreknek,mert minden adott volt a munkánkhoz.Ma már csak mintbeteg látom,hogy milyen körülmények közt dolgoznak a mai nővérek.Minden elismerésem azoké akik ma megmaradnak Magyarországon ápolónőnek az adott körülmények mellett is.”
 • 3. dasza 2008. szeptember 19. 10:10
  „Pedig milyen aranyosak a nővérhallgatók a képeken :))”
 • 2. Tökös Nővér 2008. szeptember 19. 09:50
  „Mindenki pénzbül él, de itt is az MSZP a hibás! Nem köllött vóna rájuk szavazni, csak savazni!”
 • 1. Nincs elég pénz a fizetésrükre, de a Fidesz szerint az egészségügy mégsem üzlet? 2008. szeptember 19. 09:28
  „Pedig igenis az, mint látjuk pénzről beszél az orvos, a nővér, mindenki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei közgyűlés: szentesi patológia és üzemorvosügy

Viták a szentesi kórház körüli tennivalókat illetően. Üzemorvosügy: felbontották a vitatott… Tovább olvasom