Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Nemcsak egymást, a tanárokat is terrorizálják a diákok

Szeged - A napokban egy középiskolás fiú rátámadt óra közben a 69 éves fizikatanárára egy budapesti középiskolában. A fiú szereplési vágyával magyarázta tettét. A delmagyar.hu utánajárt, hogy Csongrád megyében akadnak-e hasonló esetek. Videóval!
- A kollégáimmal folyamatosan a fővárosi ügyről beszélgetünk, igyekszünk egymással megosztani a tapasztalatainkat, hogy nálunk ne fordulhasson elő hasonló eset - mondta el a szegedi Csonka János Szakközépiskola igazgatóasszonya, Péterné Szabó Irén.

- A nap mint nap felmerülő konfliktusokat tudnia kell kezelni egy pedagógusnak, hogy a diákokban ne alakulhasson ki agresszió. Ha a konfliktushelyzetek kezelhetetlenné válnak, akkor azt meg kell osztani a kollégákkal, mert a tanárok kívülről nem várhatnak segítséget. Az intézménynek, a tantestületnek kell megoldania a helyzetet. Sajnos, a diákok egyre kevésbé érzik, hogy meddig mehetnek el, diákcsínynek gondolják a tetteiket. Akadnak, akik megpróbálják módszeresen kikészíteni a tanárt és ezt sokan nehezen kezelik. Ráadásul a pedagógusok legtöbbje szemérmes, nem biztos, hogy mindjárt jelzi a kolléginak, ha problémája akad valamelyik diákkal - tette hozzá az igazgatónő.

A PDSZ üdvözölte Szili Katalin kezdeményezését

A PDSZ üdvözölte Szili Katalin Házelnök Asszony kezdeményezését, amelynek célja, hogy a Parlament szakbizottsága foglalkozzon a pedagógusok elleni atrocitásokkal, tekintsék át a vonatkozó jogszabályokat, azok alkalmazhatósága, illetve módosítása szempontjából. A PDSZ kész aktívan részt venni a helyzet és az okok feltárásában és megoldások megkeresésében.

"A pedagógusok védtelenek és kiszolgáltatottak az erőszakos fellépés ellen"


A pedagógus szakszervezet Szeged városi- és körzeti titkára, Pap Jánosné a delmagyar.hu érdeklődésére elmondta, hogy a szakszervezet felé még nem jeleztek hasonló esetet, nem kérték a jogi segítségüket.

- A közoktatási törvény a diákokat és a szülőket védi, a pedagógusok védtelenek és kiszolgáltatottak az erőszakos fellépés ellen, nincs eszközük, hogy kezeljék a helyzetet, nem alkalmazhatnak testi fenyítést. Az iskolától való eltanácsolás vagy az igazgatói nem rettenti vissza a diákokat.

Beavatási szertartás és erőfitogtatás

A diákok közti agresszióról Csongrád megyében is gyakran hallani, ám hogy gyerekek tanárt bántalmaztak volna, arra még nem nagyon akadt példa. A "beavatási szertartásokkal" kapcsolatos verésekről és más erőfitogtatásról ugyanakkor már többször írtunk.

Idén januárban például a szegedi makkosházi iskola egyik diákját előbb énekeltették a suli szomszédságában, majd többen ütlegelni kezdték. A 13 éves fiú nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A verést több hetedikes és nyolcadikos is végignézte: néhányan mobiljuk kamerájával rögzítették a dulakodást.

"A diákok mentalitásában benne van az agresszió"

- Szegeden még nem hallottam olyan esetről, hogy diák bántalmazott volna tanárt, ugyanakkor az nem egyedi eset, hogy egymásra támadjanak. A diákok mentalitásában benne van az agresszió, nehezen fogadják el mások tekintélyét vagy ha irányítani akarják őket - fogalmazta meg véleményét Feketű Béla, a móravárosi szakközépiskola igazgatója.

Egy fővárosi iskolában a gyerekek telefonon rögzítették, ahogy diáktársuk a tanárra támadt


Az igazgató nem ért egyet azzal, hogy a fővárosi iskola vezetői a tanár nyakába akarják varrni az incidenst, szerinte hasonló helyzetben nem csak az oktató felelősségét kell vizsgálni. Feketű Béla hozzátette: kevés eszköze van a kollégáinak a fegyelmezésre, szavakkal kell kezelniük a kényes helyzeteket. Fegyelmi eljárást és külső segítséget - pszichológust, gyermekjóléti szolgálat - bevonását csak utólag tudják kezdeményezni.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nem tud olyan esetről, hogy diák bántalmazott volna tanárt a megyében.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Mfos 2008. március 28. 11:54
  „engem az is nagyon zavar, h a gyerek társai semmit sem tettek a történtek ellen, egy rossz szót sem szóltak a társukra, a felvétel alapján láthatólag nem próbálta senki sem megvédeni a pedagógust.

  Nem értem: a gyerekek röhögnek a tanárokon, h mennyit keresnek, meg azon is, hogy mennyire nem tudják hatékonyan lereagálni a gyerekek által kreált "hülyeségeket"...stb., ha már ennyire kiröhögik őket, miért nem lép át sajnálatba ez az érzés, hogy legalább a társuk ilyen cselekedeteit "kinézzék", meggátolják valahogy, átbeszéljék azt?! Ha a tanárok már ilyen ramaty helyzetben vannak (fizetés, munkahely elvesztése, esetleg még rossz viszony a kollégákkal is...nemtom), miért kell még a földig alázni is őket, főleg hogy mindezeket, a tanár problémáit a gyerekek "elvileg" jól meg is érzik?

  Ennek a gyereknek azt kívánom, hogy később, a saját családjában, majd a saját gyerekei bánjanak vele ugyanígy.”
 • 46. Marcipán 2008. március 28. 11:49
  „Az én fiam 3 napja azzal jött haza az iskolából hogy pénteken az iskola wc-jét kell pucolnia takarítási napon, mert rossz gyerek.
  Adtam neki gumikesztyűt és arra bíztattam hogy csak azért is csinálja meg, de azt mondta ne haragudj anya 900 gyerek után nem takarítok és te elsem tudod képzelni hogy néz ki.
  Erre kitaláltam hogy írok levelet ( kizárólag akkor adja oda ha tényleg ez van) hogy majd én kitakarítom amennyiben ezt kell csinálni.Fölháborodva hívott a PEDAGÓGUS hogy nem hajlandó dolgozni és mi ez a levél, mert nem hajlandó festeni a fiam.
  Mondom neki hogy megbeszélték mit kell csinálni?
  Igen ,de nem dolgozik.
  Fölhívom a fiamat! WC- pucolni küldték!
  Kértem hogy menjen festeni miután kér védőruhát!
  Az of. szerint más iskolában is takarítják a diákok a wc-t.
  Nem tudom a köjál mit szólna?
  A saját gyerekének ha ezt adná hogyan kényszerítené rá mint pedagógus?”
 • 45. CSJ 2008. március 28. 05:26
  „Én úgy gondolom, hogy a gyerek, a kamasz, a diák úgy viselkedik amilyen példa van előtte. Milyen példa van előtte? Semilyen. Ha nagyjaink a parlamentben símán lehazogozzák egymást majd hogynem
  anyáznak akkor a diák úgy gondolja, hogy megteheti ő is a tanárral.
  Ezen csak felháborodni lehet, csodálkozni nem”
 • 44. Agyameldobom 2008. március 27. 23:16
  „Emberek, emberek, mindenki tudja, hogy adni kell esélyt a roma kisebbségnek is beilleszkedni, sajnos ők csak a maguk módján tudják kifejezni mennyire hálásak, hogy egyenlőként bánunk velük, és nincsenek kitaszítva.

  (Az csak a saját vélemnyem, hogy amint lehet tegyük fel őket a Kanadai repülőre, jobb lesz ott nekik....nem kell mindet, csak azt a 99,5%-ot aki megérdemli.)”
 • 43. Érthető? 2008. március 27. 20:00
  „Én azt hallottam, hogy a gyerek, aki bántalmazta a tanárát bizony már volt nevelőintézetben és a szülei pedig ültek már bűncselekmények miatt, az apja életveszélyes testisértést is okozott, gyilkolni akart, de nem jött össze.
  És ez a cigány falmília, ami infóim szerint több tucat kemény emberkéből áll nemegyszer csinált már botrányt, így érthető, ha az igazgatónő és a megvert tanár is így nyilatkozott, mivel szószerint meg lettek fenyegetve!!!!!!!!!

  Szerintem akinek nem volt még tahó cigányokkal dolga, az tegye össze a két kezét és kívánom, hogy ne is legyen soha.

  Érthető, hogy miért így nyilatkoztak mind az igazgatóasszonyy, mind a tanárúr.

  Hogy mi a megoldás? Biztonságiőrök a sulikba?

  Utálom a ciányokat! Pfúj! Azt kéne, mint az a Muki cigány csinált a makói csajjal, Isten nyugosztalja!”
 • 42. skorpio21 2008. március 27. 19:34
  „Nekem valahogy olyan érzésem van ,hogy ennek a neveletlen,öntelt,takonynak a családfája igen "magasra" nyúlik!Nem csak az igazgatónő pitizik neki,de a megalázott tanár is,mintha nem egészen őszintén beszélt volna az esetről!?Mintha tartana tőle,vagy félne valamitől,vagy valakitől.
  Minden esetre szégyen az igazgatónőre nézve,hogy nem állt a tisztes tanára mellé,hogy még ő is rúgott rajta egyet!!!”
 • 41. fdgjhgj 2008. március 27. 16:27
  „a bejegyzés törölve - a szerk.”
 • 40. Akárki 2008. március 27. 15:39
  „"Azt mondja az igazgatónő, hogy "szereplési vágy"!???!!! Akkor talán menjen színjátszó körbe!! Az ilyen nem szerepelni akar, hanem sötét, mint az éjszaka!"

  Ez teljesen igaz,én nekem van hozzá szerencsém,mármint a kedves igazgatónőhöz,és ez mind ráillik!
  A sötétség határtalan!”
 • 39. Egy dühös emberke 2008. március 27. 14:49
  „"
  36. hozzászólás Balhé van itt is!!! 2008.03.27 11:00

  http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=144797

  Nem kellene erről is írni? Ez helyi téma.
  Az üggyel már fogalalkozott a 168 óra online is, most a Magyar Hírlap, és nemsokára az Index is. Szegény Szetey lassan megváltoztathatja a "Szeviépről semmi rosszat!" és "ugye ez a baleset nem egy Szeviép építkezésen történt, mert akkor nem írunk róla" hozzáállást. Egyre kevesebben hisznek a demagóg függetlenségi dumának Bandikám, pláne, hogy a tesó is valahogy kötődik a kormányzáshoz!
  "

  A hozzászólóhoz annyit írok, ha nem tetszik, nem kell olvasni a Délmagyart. Magán médium, azt ír és úgy, ahogy szeretne. Ha a kedve úgy tartja, akkor csak bulvártémát is lehozhatna.
  A témáról meg annyit, hogy itt volt a makkosházi eset, ott köztudott, hogy elég sok roma került az iskolaösszevonással ezen általános iskolába, a balhét is ők csinálták, tudni kell róluk, hogy állami gondozott gyerekekről van szó.
  Elég szomorú, hogy ilyen világban élünk. Ezen akkor hogy is lehetne változtatni? Én egy cikket biztos írnék ezen kérdéssel egy pszcihológus nyilatkozatával.

  Március 26-án a Stefánián mentem Szegeden, ahol a játszótér környékén 100-150 fiatal, középiskolás nézett végig egy verekedést, gondolom vagy a közelben lévő radnótis vagy a kőrösis diákok valamelyikei lehettek.
  Erről van e infója vkinek?
  Csak mert mindennaposak lesznek az ilyenek?”
 • 38. Gina 2008. március 27. 11:39
  „Azt mondja az igazgatónő, hogy "szereplési vágy"!???!!! Akkor talán menjen színjátszó körbe!! Az ilyen nem szerepelni akar, hanem sötét, mint az éjszaka!”
 • 37. És idehaza? 2008. március 27. 11:03
  „Nem kellene erről is írni? BAlhé van itt si? Független DM, mi???! MÁr a 168 óra online is foglalkozott vele, nemsokára az Index is fog, és a helyi lapunk? Ejnye no!

  http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=144797”
 • 36. Balhé van itt is!!! 2008. március 27. 11:00
  „http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=144797

  Nem kellene erről is írni? Ez helyi téma.
  Az üggyel már fogalalkozott a 168 óra online is, most a Magyar Hírlap, és nemsokára az Index is. Szegény Szetey lassan megváltoztathatja a "Szeviépről semmi rosszat!" és "ugye ez a baleset nem egy Szeviép építkezésen történt, mert akkor nem írunk róla" hozzáállást. Egyre kevesebben hisznek a demagóg függetlenségi dumának Bandikám, pláne, hogy a tesó is valahogy kötődik a kormányzáshoz!”
 • 35. CsImre 2008. március 27. 00:25
  „Nagyon nincs téma megyénkben és városunkban. Most ez, meg privátbörtön, előtte meg vitorlázás a Tiszán kisiskolás fogalmazás szintjén. Most ez is eröltetett. Nincs valami eredeti és érdekfeszítő téma? Egy oknyomozás? Egy alapos tényfeltárás? Semmi. Volt valahol egy eset, majd egy cikk arról, hogy Csongrádban meg nem. Ha pl. USA-ban fellőttek egy rakétát, itt meg nem, írni kéne egy ciket, de gyorsan.”
 • 34. dova 2008. március 26. 23:04
  „A DM is annyira elitéli az ilyesfajta viselkedést, hogy írott média mivolta ellenére videoval népszerűsíti azt.
  GRATULÁLOK!”
 • 33. volt diák 2008. március 26. 23:01
  „Piaristáknál néha volt pofon de legalább tudtuk, hogy hol a helyünk... msot se ártana egy két gyereknek.”
 • 32. CsImre 2008. március 26. 22:30
  „Azt hiszem marynagy mondta meg a frankót. Tényleg ez van.”
 • 31. NoKomment 2008. március 26. 22:21
  „Süveges Éva, a VIII. kerületi Erdélyi utcai Általános Iskola és Gimnázium igazgatónője kedden az MTI-nek úgy nyilatkozott: az erőszakoskodó diák "nem egy agresszív, nem egy durva gyerek", hanem "szereplési mániával küzdő" fiatal, aki folyamatosan produkálja magát. Véleménye szerint a tanár "az első számú felelős" azért, hogy az óráján mi történik."

  EZT SOKSZOR VÁGJÁTOK MÁR BE!!! HÁTHA LEHET ELLENE TENNI VALAMIT!!! HOGY LEHET EGY IGAZGATÓNŐ ILYEN DEMAGÓG??? Egy ilyen idős ember sajnos már nem tudja fizikailag megvédeni magát. Ha meg nem alkalmas arra, hogy rendet rakjon, az sem szégyen, mert van ilyen. Nem mindenki tengerész gyalogos tiszt. Szóval az igazgatónő a fő felelős az ilyenekért, mert hagyja és nem veszi észre, ha ilyen helyzetbe kerül valaki.
  MICSODA UNDORÍTÓ NŐ!!!”
 • 30. Adnék nekik... 2008. március 26. 22:16
  „33 éves vagyok, nem öreg, nagyon modern felfogású, nem konzervatív, DE!
  Az ilyeneket keményen kellene büntetni. Az a szomorú, hogy egy diák sem mert / nem volt képes a tanár védelmére kelni.
  Ez már nem betyár becsület, ez tahóság. Nálunk is voltak poénok, de az sem a tanár tekintélyét, sem testi épségét nem veszélyeztette.
  Az ilyen tukkóké a világ? Már értem miért lesz 3. VH. ...... remélem nem élem meg.
  Az ilyen diákokat be kellene nyomni egy-két hétre dolgozni és akkor utána poénkodhat.”
 • 29. tuti 2008. március 26. 19:53
  „Nem ártana abban az iskolában egy szigorú szakmai revizió! Márcsak az igazgatónő hozzáállása miatt is! Miféle pedagógus az ilyen?

  Szerintem a pedagógus tekintélyét és hitelét a szülő biztosítja a gyereke irányába, ahogy a szülő tekintélyének megtámogatója a pedagógus. Ha ez nem működik (márpedig ebben a tekintélyt és semmit nem tisztelő világunkban ez nem működik!), akkor totális anarchia felé halad az az ország, ahol következmények nélkül bárkivel bármit lehet csinálni. Meghurcolni, megalázni.
  Én nem csodálkozom, hogy idáig jutottunk. És nehogy azt higgye bárki, hogy ez a stílus csak a cigáányokkal fordul elő! Nem, egyáltalán nem! Az elkényeztetett, "bevattázott" gazdagok kölkei ugyanígy bánnak a tanerőkkel. Sőt, felajánlják, hogy megveszik őket kilóra! mert megtehetik.
  Kedves rendszerváltók: kiöntöttétek a mosdóvízzel a gyereket is!!!!”
 • 28. meska 2008. március 26. 19:38
  „A kamasz gyerek a felnőtteken méri lehetőségei határait. Mindenkit kipróbál, oszt ésszel kell visszajelezni, hogy a határ ITT van. Nekem is egyből az igazgatónő lett a hunyó.
  Miért vesz fel egy idős embert, aki talán nagyon ügyes tanár, de TÉNYLEG megváltoztak a "gyerekek" ? /az amerikai gettószemetek látványa magával ragadóan fenomenális/.

  Aztán: ha már felvette miért nem védi meg?

  Mi az, hogy "szereplési mániával küzdő"?

  És mit tesz ennek láttán a többi gyerek?

  A következő tanárt már szét is tépik?

  Egyébként meg tényleg sok múlik azon , mit nyújtok, mit mutatok az órán....mindenfélét, hol ilyet, hol olyat, vagy bemegyek és 45 percig beszélek...”
47 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fuvolát és varázspálcát is elhagynak a szegedi buszokon

Szeged - Fuvolát, fél üveg konyakot, sőt varázspálcát is hagytak már szórakozott utasok a Tisza Volán járatain. Tovább olvasom