Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Nemcsak játszik, vezényel is Baráti Kristóf

Szeged - A szegedi szimfonikusokkal lép fel Baráti Kristóf a nagyszínházban ma 19.30-tól. A filharmóniai koncert különlegessége, hogy a világjáró Kossuth-díjas hegedűművész karmesterként is bemutatkozik, ami egyszerre öröm és kihívás számára.
Venezuelától Párizsig

Baráti Kristóf 1979-ben született zenészcsaládba. 2 és 12 éves kora között Venezuelában élt, ott kezdte zenei tanulmányait. Budapestre hazatérve a Zeneakadémia növendéke lett. Tanult és élt Párizsban, valamint számos nemzetközi hangversenyen ért el sikereket, így Amszterdamban, Brüsszelben, Moszkvában, New Yorkban, Ausztráliában és Japánban. 2011-ben Liszt-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat kapott.
Baráti Kristóf hegedűművész először 2011-ben vezényelte édesapja zenekarát szinte a véletlennek köszönhetően, és innen kapott bátorságot a már akkor is izgalmas feladathoz.

– Még nem merném kijelenteni, hogy karmester lennék. Látszólag a jó zenész tud dirigálni is. Ez csak a látszat, jól dolgozni a zenekarral szerintem minden jó zenész tud, de karmesterszemmel, technikailag ezt már nem olyan egyszerű prezentálni. Erről egy muzsikus szeret megfeledkezni, de már egy ideje érzem, hogy sokkal hatékonyabb a munka, ha a próbákon nemcsak elmagyarázom, mit szeretnék, hanem a mozdulataimmal, gesztusaimmal, nézésemmel előhozom a zenészből – mondja Baráti Kristóf, aki a ma esti koncerten karmesterként is bemutatkozik a szegedi szimfonikusokkal.

– A vendégkarmesternek mindig egy nagyon pozitív és egy kevésbé pozitív dologgal kell szembesülnie. Időt igényel a zenekar és a karmester összecsiszolódása. Azt hiszem, a pozitív oldal sokkal erőteljesebben jelen van az eddigi munkánkban a szegedi szimfonikusokkal. Érződik rajtuk, hogy örülnek egy más szemléletnek. Ez nem minőségbeli különbség, hanem a dirigens különbözősége hordoz frissességet magában – fogalmaz a hegedűművész. A belőle áradó ezerszínű varázs egyszerre fakad a világ minden csücskében tapasztalt kulturális sokszínűségből és a mélyen átélt zeneművekből.
 
A szegedi szimfonikusokat és magát is vezényli. Fotó: Frank Yvette
A szegedi szimfonikusokat és magát is vezényli. Fotó: Frank Yvette

A szegedi műsorban is megjelenik egy szívéhez közel álló mű.

– A koncert második felében Brahms második D­dúr szimfóniáját játsszuk, ami sok szempontból izgalmas feladat. Ezek elképesztően mély, közvetlen hatású zenék, és talán merem azt mondani, hogy érzem – tudni nem tudhatom –, Brahms milyen hangulatban komponálta ezeket a szimfóniákat. Szeretek arra gondolni, hogy valahol a bajor Alpokban írta. Lehet érzékelni, a hegyekkel körülvéve a belső érzések mennyire le tudnak tisztulni. Tisztán érezhető a természet ereje. Pesten is játszom majd, úgy gondoltam, a mostani jó lehetőség arra, hogy szerezzek egy igazán jó első élményt. Mert az első élmény nehéz érzés, olyan, mint amikor az ember a Dunát vagy a Balatont akarja átúszni, de nem látja a túlpartot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vicsorgó hiúztól Móra szerelmes leveléig

Vicsorgó hiúztól Móra szerelmes leveléig
Móra Ferenc kézzel írott szerelmes leveleit, Dankó Pista hegedűjét is láttuk a múzeum látványtáraiban, raktáraiban, ahová csak a legszerencsésebbek léphetnek be. Tovább olvasom