Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nemcsak nyáron dolgozik a diák

Szeged - Mire költik a pénzt, miért dolgoznak a diákok, milyen korosztály vállal munkát? Többek között ezekre a kérdésekre keresett választ az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (ISZOSZ) szeptember 10-i, csütörtöki konferenciája.
Igen komoly tévképzetek élnek a köztudatban, miért is vállalnak a fiatalok iskola mellett – vagy szünetekben – munkát, és mire költik az ebből származó pénzt. A 2009-es Oktatás Hete keretében megrendezett konferencián több szövetkezet képviseltette magát, és az ISZOSZ-felmérés bemutatása kapcsán próbáltak hű képet kapni a fenti kérdésekről. Országszerte hatvan szövetkezetnek titulált szervezet működik, a budapesti konferencián azonban csak az ISZOSZ tagok vettek részt.

– A konferencia alapja az a köztudatban élő megállapítás volt, hogy a diákok csak nyáron vállalnak munkát – kezdte az összegzést Krátky Márk, a szegedi Meló-Club regionális iskolaszövetkezetének igazgatója. A világ azóta már jócskán átalakult, a cégek a rugalmas munkaerőt keresik.

Az ISZOSZ kérdőíves felmérése több mint ezer tagos mintán folyt. A megkérdezettek egyharmada fővárosi, kétharmada vidéki munkavállaló volt, vegyesen középiskolában, illetve felsőoktatásban tanulók. A diákok több mint 50 százaléka dolgozik a tanév során is, 82 százalékuk viszont nyáron vállal munkát. Krátky Márk rávilágított arra, hogy bár többen a nyári szünidő alatt szeretnének dolgozni, mezőgazdasági munkára nagyon nehezen találnak embert, attól eltekintve is, hogy a mezőgazdaság legnagyobb része gépesítve van; az ISZOSZ tagoknál 30–40 százalékos visszaesés tapasztalható munkavállalás szempontjából.

Hogy mégis miért dolgozik a diák? Ahogy kiderült a felmérésből is, elsősorban anyagi okok miatt. Bő egyharmaduk tapasztalatszerzés miatt vállal munkát, de jelentékeny részük a közösség miatt választja ezt a lehetőséget.

A megkeresett pénz több mint felét olyan dolgokra költik, amelyek nélkül nem tudnának tanulni, élni, de bő 40 százalék a szórakozásra, hobbira megy el.

A szektor jogi szabályozásáról szóló előadások mellett az ELTE EHÖK-elnökének beszámolója világított rá az igazi problémára, amely eddig rejtve maradt az iskolaszövetkezetek előtt. Saját kérdőíves felmérésük során a következő megállapításokra jutottak: a fiatalok sokkal több kvalifikált munkát szeretnének (tolmács, programozó stb.), huzamosabb időt kívánnak eltölteni egy-egy cégnél, illetve nagy szívfájdalmuk, hogy miért kapnak kevesebb pénzt az iskolaszövetkezettől, mint amennyit az kap a megrendelőtől. Krátky Márk a pontatlan kommunikációban és tájékoztatásban látja a hibát, hiszen nincsenek a miértek a tanulók szájába rágva. Ugyanis az iskolaszövetkezeteknek is el kell tartaniuk magukat.

A rendszerben akad javítanivaló bőven, mivel a jogi szabályozás külön a diákmunkára nem tér ki, így mindig próba és igyekezet tárgya marad e terület fejlesztése.

Olvasóink írták

 • 7. allegro 2009. szeptember 17. 09:54
  „A diákok több, mint 50%-a dolgozik a tanév során, és 82% -uk nyáron is, azt erősen kétlem.
  Pontosítani kellene, úgy gondolom, hogy csak azoknak a diákoknak az 50 ill.82%-a, akik iskolaszövetkezet útján vállalnak munkát. És az nem a teljes diákság, hanem annak egy törtrésze. Ha pedig úgy lenne igaz, hogy a teljes diákságnak ekkora százaléka dolgozik, akkor az iskolaszövetkezet már túlmutatna önmagán, főleg, hogy már profitorientálttá válna azzal, hogy fele bért sem fizetik ki a velük kapcsolatban állókkal.
  Vannak diákok, akik dolgoznak, és valóban örülnek nekik a cégek, de ez nem olyan általános, mint ahogyan a cikk sugallja, és mint amely szerint próbálnak tévképzeteket eloszlatni. Nem sikerült. Mondom tisztelet a szorgos dolgos rendes becsületes diákoknak, akik azért ezzel együtt valóban léteznek.”
 • 6. 19701230 2009. szeptember 17. 07:40
  „bélás, tévedsz!!
  sok böcsületes diák is van
  de azk nem bandáznak itcaka,, mint amiket én is láttok néha”
 • 5. Rosmary53 2009. szeptember 16. 19:27
  „Bélás, a lecsúszott gatyás kiscsávókra gondolsz? Azok tényleg nem dolgoznak, de nem is tanulnak, csak abban a korban vannak, mikor még azt kellene tenniük. Bandába verődve vedelnek, hangoskodnak.De a többség, aki valamit is ad magára, az dolgozik. Attól embernek érzi magát ebben a sekélyes, értételen világban.”
 • 4. banew 2009. szeptember 16. 18:56
  „bélás hidd el, akit cigivel, piával randalírozni látsz, nem dolgozik az bezony sehol. Ad neki apu-anyu, van miből. az én gyerekem is melózik tanulás mellett, és nem bulira kell neki a pénz, hanem hogy megvegye magának ami kell, mert sajnos nem tudjuk megadni neki.”
 • 3. istvan028 2009. szeptember 16. 16:12
  „gépelésért , nyelvtani helytelenségért bocs, épp szünetem van(dolgozom)...”
 • 2. istvan028 2009. szeptember 16. 16:10
  „én speciel diák vagyok..dolgozom tanulok..a nyáron óraszámra pontosan annyit mint egy főállású..
  szorgalmi időszakban vagy vizsgaidőszakban kevesebbet..
  keveset keresünk, de forintra tudjuk mindannyian akik adott cégnél vannak hogy az iskolaszövetkezet mennyit kap utánunk..vagy azt hogy ugyanezt a munkát a fővárosban mennyiért végzi egy diák..
  ha csak annak a felét megkaphatnánk amit a cég kifizet a szövetkezet felé már sokkal jobban viselnénk a hajnali kelést, fekvést vagy a munka nehézségét..

  kedves "bélás"
  el sem hinnéd mennyi diák dolgozik, és azt sem hogy mennyi cégnek jelent hatalmas könnyebséget a "fillérekért" alkalmazott diákmunkás..
  azt hogy a város este tele van 13-14-15 éves suhancokkal akiknek ott a kezében a cigi a borosüveg vagy a sörösüveg , azt talán az érintett szülőkön kellene számon kérni,illetve a kedves rendőr uraknak kellene kicsit szigorúbban a "gyerekek" körmére nézni. remélem ebben egyet értünk :-)”
 • 1. bélás 2009. szeptember 16. 13:37
  „Ja dolgozik. Majd elhiszem. Rájuk kell nézni az égadta világon nem érdekli őket semmi csak a buli meg a balhé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhával, cukorral édesgette magához az unokáját, majd megrontotta

Csütörtökön tárgyalják annak az 59 éves vésztői férfinak az ügyét, akit unokája többszöri megerőszakolásáért ítéltek el első fokon. Tovább olvasom