Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Német hallgatókat tanítanak

Szeged - Önálló intézményként közös orvosi képzést indít – a tervek szerint jövő szeptembertől – a szegedi orvoskar és a berlini orvosegyetem. A két országban is tanuló német hallgatók diplomáját mindenütt elismerik, költségtérítésük egy részét pedig a szegedi orvosképzés fejlesztésére fordítják.

Megtisztelő felkérést kapott nemrégiben az SZTE Általános Orvostudományi Kara (ÁOK): a nagy hírű német Scharite Orvostudományi Egyetem közös orvosképzést indítana a szegedi szakemberek részvételével, berlini és szegedi székhellyel.

A német–magyar közös orvosegyetem-alapítás „ötletadója" egy hasonló kezdeményezés volt: a pesti SOTE tavaly az egyik jó nevű hamburgi oktatókórházzal Andrássy Egyetem néven alapított önálló iskolát Németországban és Magyarországon.

– Az új, szegedi–berlini felsőoktatási intézménynek neve ugyan még nincs, de a januári egyeztetéseket követően 2009 szeptemberétől már elindulhat a közös képzés – tudtuk meg Benedek Györgytől, az SZTE ÁOK dékánjától.

A szegedi orvoskar vezetője is azt kérdezte először német kollégáitól, amit mi tőle: miért éppen a szegedi – és nem a pesti, a debreceni vagy a pécsi – orvosképzésre esett a berliniek választása? A német szakemberek magyarázata szerint a szegedi orvoskar és orvosképzés kiválósága Németországban is ismert és elismert – többek közt a Nyugat-Európában dolgozó 1400 magyar orvosnak is köszönhetően.

A költségtérítéses képzés német nyelven folyik majd a 100-120 német hallgatónak, akik az egyetem első két évében Szegedre járnak egyetemre, ezt követően pedig Németországban tanítják őket még négy évig szegedi és berlini szakemberek. A felvételi folyamatot az SZTE bonyolítaná, a vizsgáztatást pedig közösen végeznék a szegedi és berlini oktatók. A megszerezhető alapdiplomát – amire a szakirányú képzések épülnek – az egész világon elfogadják majd.

Benedek György azt mondja, a szegedi orvoskar számára nemcsak presztízst jelent a német felkérés, az itthoni orvosképzés is sokat profitál belőle. A két ország szakembereinek tapasztalatcseréjén kívül pluszfinanszírozáshoz is jut az ÁOK – amit visszaforgat az itteni képzésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliót ajánlottak fel a szabadkai kislánynak

Szeged - Jelentős támogatást ad a Gyermekrák Alapítvány a szabadkai Aranyos Anita gyógyulásához. Így… Tovább olvasom