Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Nemet mondtak a szülők Zsombón

Zsombó - Húsz perccel azután, hogy csütörtök este megérkezett, távozott is Zsombóról Kiss-Rigó László püspök. A falu rendkívüli szülői értekezletén vett részt, amelyet azért hívtak össze, mert a képviselő-testület kifejezte szándékát: egyházi fenntartásba adná az óvodát és az iskolát. Ennek az lenne a feltétele, hogy a szülők többsége kérje – a zsombóiak azonban nem kérik.

Kiverte a biztosítékot a zsombóiaknál Gyuris Zsolt hétfői lapunkban megjelent nyilatkozata, amelyben arról tájékoztatott: a képviselő-testület múlt hét szerdán egyhangúlag támogatta azt a szándékot, hogy a település iskolája és óvodája szeptembertől katolikus intézményként működjön tovább. A váltásra – mint fogalmazott – az egyház is nyitott. Hangsúlyozta: elsősorban erkölcsi okok miatt döntöttek így, véleményük szerint a település gyerekeinek neveltetése jobb lesz ezáltal.

Cikkünk nyomán hatalmas felzúdulás kerekedett a faluban: néhány nap alatt egy fórumon tüntetést is szerveztek tegnapra, amikorra a polgármester rendkívüli szülői értekezletet hívott össze. Ahogy a meghívójában szerepelt: „a Zsombó életében meghatározó, történelmi felelősséggel járó elhatározásunkhoz kérjük a lakosság megértését, támogatását és a Jóisten áldását".

Elutasították a zsombóiak, hogy az egyház átvegye a község iskoláját és óvódáját. Fotó: Frank Yvette
Elutasították a zsombóiak, hogy az egyház átvegye a község iskoláját és óvódáját.
Fotó: Frank Yvette

A lakosság megértése – úgy tűnt már a rendezvényt megelőzően is – hiányzott, hiszen többtucatnyian már jóval az esemény előtt az utcán gyülekeztek, és arról beszélgettek, kinek mi a problémája az iskola és az óvoda egyházi kézbe adásával.

– Azt, hogy az erkölcsi nevelés nem megfelelő a faluban, minden szülő nevében kikérem magamnak – mondta Gellérfy László. Voltak, akik a jelenlegi iskolarendszert dicsérték. – A fiam a Ságváriba jár, az osztályfőnöke szerint sok ilyen gyerekre lenne szükség. Úgy gondolom, ez alapvetően a zsombói iskolát dicséri – fogalmazott Harcsa-Pintér Sándor. Herczeg Anna azt mondta, nem alaklult volna ki ez a helyzet, ha a képviselő tesület partnernek tekintené a szülőket. Többen amiatt aggódtak, hogy szétzilálódik a diákok megszokott közössége, hiszen egy ilyen döntés olyan következményekkel járna, hogy sokan elvinnék a gyerekeket Zsombóról. – A falu 60 százaléka betelepülő. De ki fog ezentúl ide jönni, ha tudja, hogy ha nem vallásgyakorló, más településen kell oktatási intézményt keresnie? – tette fel a kérdést Batiz Tamás.

A tegnap esti tájékoztatóra dugig megtelt a művelődési ház színházterme, ahol több mint kétszáz szülő gyűlt össze.

Zsombón tiszta vizet öntöttek a pohárba. Gyuris Zsolt polgármester és Kiss-Rigó László püspök.Fotó: Frank Yvette
Zsombón tiszta vizet öntöttek a pohárba. Gyuris Zsolt polgármester és Kiss-Rigó László püspök.
Fotó: Frank Yvette

Gyuris Zsolt egyből át is adta a szót Kiss-Rigó Lászlónak. A szeged–csanádi megyés püspök első mondatai között említette: ahol van helyi igény arra, hogy katolikus közoktatási intézmény létesüljön, és ezt az önkormányzat is felkarolja, ott elkezdenek erről tárgyalni. Hozzátette: 38 önkormányzat között a zsombói is megkereste az egyházmegyét, ám anyagi okokból csupán 8–10 intézményt tudnak kezelésbe venni. – Első kritérium, hogy a szülők túlnyomó többsége ezt kérje – fogalmazott a püspök, amivel lavinát indított el. Török Gáborné, a szülői választmány elnöke felszólalt, és közölte: „szülői igény erre itt nem jelent meg". Mondatát vastaps fogadta, mire Kiss-Rigó László azt mondta: „Lehet, hogy nekem nem kell itt tovább maradnom. Elnézést, hogy zavartam önöket". A szülők pedig azért kértek tőle elnézést, hogy ilyen kellemetlen helyzetbe keveredett Zsombón. A püspök 20 perccel a rendezvény kezdete után távozott.

A szülői fórum azonban folytatódott, felszólalt a dóci katolikus iskola igazgatója, Huszka Zoltánné is, aki elmondta: soha nem szólnak bele felülről az iskola életébe, csupán annyi a különbség, hogy naponta bibliaverset olvasnak, és van egy 15 perces csendes elmélkedés. – De erre sem kért bennünket senki. Nem olyan szörnyű dolog ez, mint amilyennek elsőre hangzik – tette hozzá.

A szülők nemet mondtak. Fotó: Frank Yvette
A szülők nemet mondtak.
Fotó: Frank Yvette

Gyuris Zsolt polgármester másfél óra elteltével jutott szóhoz, a fenntartóváltás igényét ezúttal már elsősorban az anyagi nehézségekkel magyarázta. – Csökkent a pedagóguslétszám, spórolunk, ahol tudunk, de a helyzet évről évre romlik. Persze nem fenyeget a bezárás veszélye, de gazdasági kényszer van. Nem szeretnénk odáig jutni, hogy az iskola színvonala pénzügyi nehézségek miatt süllyedjen vissza – fogalmazott. Kiemelte: a katolikus légkör hatására – statisztikákat is olvasott – jobb eredményeket hoznak a gyerekek. – A szándék, úgy gondoljuk, jó, de ha nem élvezi a többség támogatását, akkor marad minden úgy, ahogy eddig.

400 gyerek sorsa a tét

A mostani elképzelés nagyjából négyszáz gyereket érint – ennyien járnak a zsombói óvodába és általános iskolába. Ahogy azonban egy felszólaló levezette: a lakosságnak mindössze 4 százaléka aktív vallásgyakorló, közülük is azonban csak minden másodiknak van gyermeke. Az iskolások nagyjából 10 százaléka jár hittanra, vagyis kevesen vannak, akik számára a katolikus oktatási intézmény megfelelő lenne.

Olvasóink írták

198 hozzászólás
 • 198. miccimackó 2011. április 06. 10:25
  „Nézegessétek a képeket, csak ezek alapján is látszik, hogy szülők jöttek el, és nem agitátorok, az itt lévők mind névvel vállalták a véleményüket, de-jelenlegi állás szerint- 8 évre szólna az egyházzal a szerződés/addig bőven kicserélődnek a gyerekek/, ez miért nem tartozik minden lakosra?? a kisgyerekesre, az ezután gyereket vállalóra, a nagyszülőre stb?-nem akarok én válaszolni, mindenkire magára bízom a gondolkodást!”
 • 197. saturnus 2011. április 06. 07:30
  „198./ sportplusz Nagy tévedésben vagy Zsombón a begyepesedett, akarnokisták,revansiszták,orbanisták, akiket a fidesz beetetett,hogy jön a káanán szavazatai jutatták a képviselőtestületbe és a polgármesteri székbe a falut nem szolgáló embereket. Mostmár szerte az ország minden lakott helyén bebizonyosodott,hogy megvezették a népet és arra hivatkozva hozzák elhibázott döntéseiket mely szerint 2/3 szavazat többség azt jelenti azt csinálnak amit akarnak. De itt arról szó nem volt,hogy vallási köntösbe öltöztetett szellemi elnyomást,szemilységét alávetett rabszolgákat neveljenek az vezírük kiszolgálói legyenek.Személyes gondolat világuktól megfosztva csak a keresztet és csak a vezírt lássák.”
 • 196. totti16 2011. április 05. 19:35
  „sportplusz tisztázzuk már anyagi vagy erkölcsi okról van szó? Tudomásom szerint a polgármester erkölcsi okokat hozott fel. Alternatívákat meg az érdkekeltekkel együtt kellene keresni!”
 • 195. szatyi002 2011. április 05. 13:12
  „Kedves sportplusz! Ha mondjuk a hétfői Délmagyaros cikk helyett a legutóbb elég kurtán-furcsán megjelent Zsombói Hírmondó üres oldalán erről a lehetetlen helyzetről tájékoztatott volna a polgármester, és felvázolta volna az iskola előtt álló lehetőségeket, akkor most meglehetne a bizalmi alap. De körülbelül annyi elképzelés és információ volt a csütörtöki mondandójában is, mint azon a bizonyos fehér oldalon...”
 • 194. sportplusz 2011. április 05. 01:24
  „Gondolom várod már a válaszom kedves Totti...tombol az indulat......hát tényleg szomorú az élet Zsombón!
  Ilyen képviselőtestület mellett.........lehet, hogy pont az a baj, hogy túl nagy a demokrácia. Ha egy képviselőtestületet demokratikusan megválasztottatok, akkor annak azért kéne legyen bizalmi alapon annyi előjoga, hogy megoldási javaslatokat keressen. Semmit nem döntött el....kiutat keres. Fogalmatok nincs micsoda lehetetlen helyzet van az oktatásban...... előteremteni a minimális feltételeket a gyerekeknek. Van ahol iskolák zárnak be....nézzetek körül, nem kell messze menni! Ti meg tomboltok, mert alternatívákat keresnek nektek. Ez itt anarchia kedves Totti, de jó szórakozást hozzá......bár az aktuális iskolabál legközelebb jövőre lesz csak. Azért csináltok Ti bulit magatoknak!”
 • 193. totti16 2011. április 04. 08:31
  „sportplusz még valami! Ha nem tűnt fel, ugyanaz az újságíró írta ezt a cikket, mint akinek a polgármester nyilatkozott. A cikk eleve ezzel kezdődik. Az egész helyzetet a polgármester generálta a meggondolatlan nyilatkozataival. Felesleges összeesküvést sejteni ott, ahol nincs.”
 • 192. totti16 2011. április 04. 08:13
  „sportplusz, Te a polgármester szócsöve vagy? Igen, kész tényként lett közölve a váltás, mindenhol így is lett kommunikálva, szándéknyilatkozat ide vagy oda. Újság,rádió,stb.ettől zengett. Anélkül,hogy legalább a szülői választmány meg lett volna kérdezve. Mindezt erkölcsi okokra hivatkozva,amit a falu nagy része az újságból tudott meg. Nem a szülők járatták le magukat,hanem a képviselőtestület. Sem a Püspök úr, sem a szülők nem tehettek a kialakult helyzetről. A püspököt valakik félretájékoztatták és szülői igényként tálalták neki az egyházi iskolát. Semmiféle politikát nem kellene belekeverni, ez helyi ügy. A fiatal hölgy hozzászólása az első betűtől az utolsóig igaz volt. Nem volt uszító, sértő, de tényszerű annál inkább, a statisztikai adatokkal, törvényhelyekkel, alkotmánybírósági határozattal. És nem csak ő szólt hozzá,hanem szülők is. Olyanok, akik nem járnak el egyébként semmilyen megmozdulásra, nem tartoznak lobbyhoz, politikai és egyéb irányvonalhoz. Az újságíró korrekt cikket írt. Ott volt, látta, hallotta mi történik, nem másodkézből kapta az információkat. Egy fórumon meg mindenki elmondhatja szabadon a véleményét-alkotmányos alapjog!!! A bizalom pedig elveszett, nem ez az első eset, amikor a lakosok feje felett átlépve hoznak meghatározó döntéseket ! Kár ezt az egészet rosszindulatú lobbynak tekinteni,mert ez nem igaz!”
 • 191. sportplusz 2011. április 04. 00:25
  „Hihetetlen mekkora feneket kerítetek zsombóiak, ennek az egésznek! Úgy állítjátok be, mintha kész tényként , rátok lenne valami erőszakolva. Közben ez az első stádiuma volt egy lehetőségnek, amiről gondolkodhattatok volna.
  Tüntettek.....Úristen.......ráadásul olyannal az élen, aki bár régóta közöttetek él, de soha egyetlen gyereke nem járt a zsombói iskolába, viszont annál jobb kapcsolatai vannak a médiában, és amióta váltott a vezetés a falu élén, ezt ő is igencsak nehezen viseli. Nézzetek már körül magatok körül!!! Értékeljétek már amiben éltek! Látványosan épültök, szépültök, folyamatosan fejlődtök, s közben elötte 25 évig helyben totyogott a falu. Fiatal a vezetőség, tele van ötletekkel, kinek fáj ez? Mellesleg ti szavaztátok meg őket, akkor meg hol a bizalom?
  Micsoda közösség van nálatok, mindenért össze tudtok fogni, büszkék lehetnétek magatokra, erre ti.......vezércikkben járatjátok le magatokat....néhányan, az egész falut! Megérne egy ellencikket ez a rosszindulatú lobby....szégyellheti magát, akinek ez örömet okoz!”
 • 190. miccimackó 2011. április 03. 18:41
  „Pont, hogy bántott, de Te is olvass, hol mocskoltunk bárkit, a püspök úrtól éppen hogy bocsánatot kértek a szülők, amiért alaptalanul ide hívták az önkormányzat képviselői.”
 • 189. scott1 2011. április 03. 16:44
  „Én offoltam szét? Csupán annyit kértem, hogy a kialakult helyzetért alaptalanul ne a püspököt mocskolják. De a szakmaiságtól a hozzászólások ez irányba történő elmenetele érdekes módon akkor egyáltalán nem bántott... Olvasd csak vissza nyugodtan!”
 • 188. miccimackó 2011. április 03. 15:51
  „Scott1, légyszi, ne offold szét ide nem illő hozzászólásokkal a beszélgetést, eddig egészen jól megvoltunk direkt politika nélkül, itt nem erről, vagy arról a pártról van szó, hanem a falu,- és úgy látom-több falu iskolájáról.
  Az oktatásban mindig is kevés volt a pénz, és a több minden területén az életnek jobb, sajnos itt és most ennyivel kell beérni, ezzel kell gazdálkodni, a falu helyzetét látva még van honnan átcsoportosítani, az egyházi oktatás nem oldott volna meg végleg minden gondot,-ahogy most szeretnék beállítani-ezzel szemben már egész csomót generált.
  Az egyházi iskola egy rétegnek szól, igénybe is veheti, ha szeretné, ebben az esetben viszont az egyház diktálna, és aki ezt ilyen módon nem szeretné, mehetne máshová/ ez a szám elég nagy/, az iskolát a falu nagy része magáénak érzi, építésében, szépítésében a többség lelkesen/ellenszolgáltatás nélkül/ részt vett, a torna csarnok a lakosok összefogásával épült, és most úgy érezzük, ki akarnak belőle ebrudalni bennünket.A szülőkkel előre nem egyeztettek, bármi hangzott is már el erről, az újságból, és egy internetes fórumról szereztük az értesüléseket, most itt tartunk,és csak reméljük, hogy a probléma mindenki egyetértésével fog megoldódni.”
 • 187. scott1 2011. április 03. 13:26
  „90. T. 1998-2002!
  A 189-ben csak bemásoltam succmorgó szövegét, pro és kontra jelleggel átírva pár helyen. Felesleges egymásra trónfolgatni, írhatnék én is olyanokat, hogy a Horn kormány biztosa hogyan privatizálta milliárdossá magát - ha már a környezetvédelem volt a hobbija - majd a választás másnapján hogyan festette vörösre az ország térképét, ha már a pártjának nem sikerült... de nem akarok ilyeneket írogatni, csupán azt tartottam sértőnek, hogy több millió magyar ember (jobboldali, független, baloldali...) vallását, hitét mocskolja valaki, mert úgy véli ezzel jót tesz annak a nézetnek amit vall. Én a hozzászólásomban még a tisztességes baloldaliakat sem akartam megbántani, akikről írtam azoknak meg sok köze nincs a baloldali értékekhez...”
 • 186. orbántorgyánpolgárikormány 2011. április 03. 12:50
  „189. scott1 2011.04.02. 20:49

  Bezzeg AudiS8 Lézer És Akinek Nincs Semmije Annyit Is Ér János a versenyszférában végzett kimagasló munkájával (LOL) gyűjtötte össze vagyonát, hasonlóan az Emberhez Aki Soha Nem Hazudott Ha Nem Taggyűlésnek Nevezik Akkor Nem Baj Hogy Azt Mondtam Ne Mi Nyerjük A Legtöbbet-hez.”
 • 185. scott1 2011. április 02. 20:49
  „171. N.P!
  Lásd 186.
  173. szatyi!
  És mikor volt az első O.V-s és eddig mennyi volt? :)
  175. succmorgo!
  Azért nem írogatok be mondjuk "Megkeresztelt turulfarktoll" néven, mivel veszett mód távol áll tőlem az amit rám akarsz vetíteni. Ha "az egyház egy nagy piramisjáték", akkor csak kezdő amatőrök lehettek ahhoz képest amit a baloldali értékekre hivatkozva képviseltek nálunk az elmúlt években. Pénzről szólt, semmi másról. Milliárdos pártvezetés, nesze neked fogadott baloldali puritánság... Tudjátok mikor alakult meg az első 2/3? Amikor a hiszékeny emberek tömegei szembesültek a csalóval. Nagyjából ennyi... Volt értelme az államosításnak meg a privatizációnak mi? A csoda vigye el, ezért biztosan megfigyeltetnek!
  186. stradivári!
  Én elhiszem, hogy azért adtak kevesebb pénzt, de erről miért tehet az egyház? A baloldalnak még nagyobb források álltak rendelkezésére de ők nem akartak iskolákat támogatni...”
 • 184. lambada 2011. április 02. 19:43
  „A való világból nem sok jót tanul a gyermek, legfeljebb azt, hogy mindent lehet, mindent szabad. Sajnos otthon ezt nézik, mert néhány szülőnek "nincs ideje" a gyermekekkel foglalkozni, azt sem tudja, hogy mit csinálnak a másik szobában.”
 • 183. vmagdi 2011. április 02. 19:18
  „szerencsem volt olyan orszagban elni, ahol haromfele iskolatipus letezik, allami, magan es egyhazi es a szulok viaskodnak, hogy az egyhazi iskolaba jarhassanak a gyerekeik, pedig a masodik legdragabb, sot az allami iskolaban is van kotelezo hittan ora, sot, meg a foiskolnak es az egyetemnek is van sajat kapolnaja (melyek ritkan uresek), ahol a fiatalok a hazassagot megelozoen honapokig jarnak a paphoz "felkeszitore" bar elvileg nem lenne szukseg ra, hiszen az orszagban nincs valas. Mondjuk nem is a mi szintunkon all ez az orszag sem erkolcsileg sem - ennek kovetkezteben anyagilag sem, fura mod nincs hajlektalansag, koldus... Meg soha nem volt tanarveres, a szuloket, nagyszuloket tisztelik... de nekunk valahogy ez kell :)”
 • 182. vári 2011. április 02. 15:44
  „scott1

  "Egységesen kevesebb kvótát kapott minden egyházi intézmény, SEMMI nem indokolta az egyház háttérbe szorítását az oktatásban"

  Csak épp az egyházi iskolának többféle anyagi forrása van, mint az államinak, így végső soron az egyházi jár jobban, értsd: több pénze van. Ez látszik is az egyházi intézményeken.
  Még mielőtt tájékozatlansággal vádolnál, egyházi gimnáziumba jártam, és már akkor is feltűnt nekünk, diákoknak, hogy az egyházi iskoláknak bizony több a pénze. Ez nem baj, csak akkor ne tegyenek úgy, mintha nem lenne.”
 • 181. miccimackó 2011. április 02. 15:33
  „Ne kezdjünk el személyeskedni,Györgyi sokunk véleményét tolmácsolta, senkit nem támadott, kérdései korrektek voltak.Miért baj, hogy még kicsik a gyerekei, hamarosan lesz egy óvodása, és úgy tudom az óvodáról is szó esett, az iskola ügye-véleményem szerint- minden, a faluban élő embert kell, hogy érdekeljen, vagy volt, vagy van iskolása mindenkinek, és az sem közömbös, hogy mennyi gyerek /ez eddig elég sok/születik hozzánk, jó-e a faluban élni, mindenkit megbecsülnek-e itt, mindenki megtalálja a helyét a közösségben?
  Örömmel fogadnánk mi is, a renitensek, a lázadók egy egyházi iskolát is a meglévő mellé, lehetne alternatíva azoknak,akiket az állami, önkormányzati nem elégít ki, a gondunk a képviselő testület lekezelő magatartása volt, és a vegytiszta katolikus iskolává-óvodává válás,ahogyan nem ellenezzük a szabad vallás gyakorlást, azt sem szeretnénk, ha kötelezővé válna.”
 • 180. dowan 2011. április 02. 15:27
  „176. theseus 2011.04.02. 11:55
  csak egy érdekesség:
  Teremtés: Vedd sorra a stációkat : )
  nagy durr / bolygók, csillagok / óceánok , szárazföldek / növények / csúszómászók / madarak / "barmok" / ember
  Nem ez az evolúció ... 4000 éve ezt ilyen jól megközelíteni elég kis hibaszázalék:D

  Zsombórol:
  Szerintem CSAK ott legyen egyházi iskola, ha van alternatíva világi iskolára.”
 • 179. totti16 2011. április 02. 13:38
  „Szerintem teljesen felesleges vitatkozni, vallástörténeti, filozófiai, politikai síkra terelni a történteket.
  ZSOMBÓN ANNYI TÖRTÉNT, HOGY HOZOTT A KÉPVISELŐTESTÜLET EGY ELHAMARKODOTT DÖNTÉST A LAKOSSÁG FEJE FÖLÖTT, EZT RÁADÁSUL NAGYON ROSSZUL KOMMUNIKÁLTA, EZÁLTAL BELEVITTE A PÜSPÖK URAT EGY SZÁMÁRA KELLEMETLEN HELYZETBE, AMIRŐL SEM A PÜSPÖK ÚR, SEM A SZÜLŐK NEM TEHETTEK! Nehéz úgy tárgyalásokat folytatni higgadtan, mikor már elszabadultak az indulatok. Nem kellett volna az erkölcsöt belekeverni, ha anyagiakról van szó. Leminősíteni az embereket. Asszem ezt senki nem szereti.”
198 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlsózzuk az ételünk, nehezítjük az életünk

Háromszor-négyszer több sót fogyasztunk a megengedettnél – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből. Tovább olvasom