Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Németh György fotóiból nyílik kiállítás Reök-palotában

Szeged - Németh György fotóművész csaknem k90 alkotásából nyílik kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában, a fotográfus 60. születésnapja alkalmából rendezett tárlat ízelítőt és keresztmetszetet ad a gazdag pálya során született képekből.
A Reök-palota kínálatában az elmúlt évek során elsősorban a festészet, a grafika, a szobrászat és a kisplasztikai szerepelt hangsúlyosan, úgy tűnhetett, a fotográfia háttérbe szorul, de ez nincs így - mondta Nátyi Róbert, a kiállítóhely művészeti vezetője.

E mulasztás pótlására kínál kiváló alkalmat, hogy Németh György fotóművész idén ünnepelte 60. születésnapját. Az összegző tárlat eddigi pályafutásának sok tízezer képe közül válogat - közölte a művészettörténész.

Bár Németh György hosszú éveken át az MTI fotóriportereként dolgozott, a november 13-ig megtekinthető kiállítás képei között nincs egyetlen sajtófotó sem, valamennyi önálló művészeti alkotás. A bemutatott képeket négy témakörre lehet bontani: az első teremben a Helyek és emberek egységes látásmódban készült portrékat és emberi lakhelyeket mutat be a világ egymástól távol eső részein.

Korábban már több kiállításon is találkozhatott a közönség a művész Erdélyben készült egyedi hangulatú alkotásaival, most a torockói, csíkszeredai, brassói és segesvári túrákon született képekből látható egy kamaratárlatnyi válogatás.

Az anyag legdrámaibb hatású művei azok a képek, melyet a fotós a Homokhátság szerb határ menti tanyái készített. A sötét tónusú alkotások a magányosan élő emberek világtól elzárt mindennapjait mutatják be a közönségnek.

A tárlat záró szekciója a Santiago de Compostelába vezető, csaknem 900 kilométeres zarándokút pillanatait idézik föl, melyet 2010-ben járt végig Németh György kezében fényképezőgépével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégtanár kurzusain a Kortárs balett

Szeged - A Rotterdami Táncakadémia vendégtanára és koreográfusa, Zachár Lóránd kurzusain… Tovább olvasom