Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Nemzeti egészségvédelem – évenkénti szűrésekkel

Szeged - Háziorvoshoz és fogorvoshoz évente kellene járnunk szűrővizsgálatra – ez szerepel a nemzeti szűrőprogramról szóló javaslatban. Ötvenéves kor felett a vastagbélrákszűrést is kétévente elvégeztetnék. Az orvosok egy része szkeptikus: a magyar ember még panaszokkal is alig megy orvoshoz, egészségesen a rendelők közelébe sem kerül.
– Életszerűtlen rendeletet hozni nem sok értelme van – így kommentálta az egészségügyért felelős államtitkárság nemzeti szűrőprogramról szóló javaslatát Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. A még csupán szakmai egyeztetés előtt álló terv szerint több orvoshoz évente el kellene járnunk. Háziorvoshoz például általános fizikális vizsgálatra – vérnyomásmérésre és életmódbeli tényezők feltárására – évente, részletes fizikai vizsgálatra, vagyis testsúly-, haskörfogat-, testmagasság-, testtömegindex-meghatározásra, szív- és érrendszeri állapotfelmérésre pedig ötévente.

– Manapság, amikor komoly betegséggel is inkább dolgoznak az emberek, életszerűtlen, hogy egy szűrővizsgálat kedvéért menjenek orvoshoz, főleg előre egyeztetett időpontban, jó eséllyel munkaidőben – vélekedett Szilárd doktor.

Fogászatra is minden évben elküldené a felnőtteket az államtitkárság. Jelenleg csupán a gyerekek számára, iskolai programban létezik szűrés, a felnőttek többsége csak akkor megy orvoshoz, ha már panasza van.

Fogászati szűrés jelenleg csak iskolai programban létezik. A vizsgálat ráférne a felnőttekre is. Fotó: Frank Yvette
Fogászati szűrés jelenleg csak iskolai programban létezik. A vizsgálat ráférne a felnőttekre is.
Fotó: Frank Yvette

– A szűrőprogram az alapellátás feladata, vagyis a területileg illetékes fogorvosoké. A rendszer úgy van kialakítva, hogy elbírná a megnövekedett forgalmat – mondta el Pinke Ildikó megyei szakfelügyelő főorvos.
A programban szerepel a vastagbélrákszűrés is, amelyen ötventől hetvenéves korig kétévente kellene részt venni. Mivel hazánkban ez a harmadik leggyakoribb daganatos halálozási ok, jelenleg viszont csak a panaszos betegeknél végzik el a tükrözést, a szűrővizsgálat valóban hasznos lehet, hiszen az idejében felfedezett betegség jobban gyógyítható. Kérdés azonban, hogy van-e erre elegendő kapacitás.

– A tervek szerint jövő év első negyedévében indul be Csongrád megyében a szervezett szűrés, amelynek első lépcsője a székletvérvizsgálat lesz. Amennyiben az eredmény pozitív, akkor kerülhet sor a vastagbéltükrözésre – mondta el Wittmann Tibor, a Szegedi Tudományegyetem I. Számú Belgyógyászati Klinika tanszékvezető professzora. Hozzátette: sok pozitív minta esetén nagy megterhelésnek lesz kitéve a személyzet és az eszközpark is, azt viszont előre nem lehet megmondani, ez kezelhető lesz-e.
A nemzeti szűrőprogram tervezetében szerepel még általános laboratóriumi vizsgálat – a vércukor- és a koleszterinszint-mérést 21 és 39 éves kor között ötévenként, a 40–65 évesek körében kétévenként, 65 év felett pedig évente kellene elvégeztetni. Újszülötteknél teljes körű fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődés- és tápláltságfelmérést, valamint mozgásszervi és veleszületett anyagcsere-betegségek szűrését is javasolja az államtitkárság, az 1–6 éves korosztálynál pedig többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki. A szív- és érrendszeri állapotfelmérést 16 éves korban, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát pedig tízéves kortól kétévente kellene elvégezni.

Olvasóink írták

 • 19. DVB 2013. június 05. 12:52
  „Butaság ez és nem így kellene megoldani. Gyenge alapokra nem lehet építeni egy ilyen ügyet. Amúgy is senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mikor és miért megy el orvoshoz. Meg mi szükség van megint egy plusz adatgyűjtési akcióra? Nincs ez rendesen átgondolva és fura is az egész. Előbb a gazdaságot kellene rendbe tenni, mert sokan abba betegedtek bele!”
 • 18. kormoska 2013. május 30. 20:53
  „Sajnos minden úgy van ahogy skype66 a 6.hozzászólásában leírta!

  De volna pár ALAPVETŐ felvetésem:
  -Terveznek-e szankciót,ha valaki önhibáján kívül nem jut el,vagy szándékosan nem megy el egy-két vizsgálatra?
  -Mi történik ha szűrővizsgálatokon"valamit találnak"?Az emberek 95%-nál úgyis fognak ezt mindenki tudja.....,nekem is vannak gondjaim(túlsúly és enyhe ritmuszavar születésem óta).
  -Ha az állampolgár nem kezelteti elvárás szerint a baját akkor megbüntetik-e és ha igen,hogyan?Drágábban kapja a gyógyszert,pénzbírságot kap,esetleg nem engedik tovább dolgozni?
  -Honnan és miből finanszírozzák ennek a nemzeti szűrésnek az irdatlan költségeit?Csak nem egy újabb adóval?
  -A határon túli újdonsült állampolgárok hol szűressék meg magukat:-)és hogyan ellenőrzik őket?

  Tudom,hogy amiket írtam túlzásnak tűnhet,de ettől a NEMZETI ÁTALAKÍTÁSBA BELEZAVARODOTT társaságtól szerintem sok minden kitelik még.....
  Továbbra is azt gondolom,hogy a kórházi szekrényekhez,a vizitdíjhoz hasonlóan ez is egy hamvába holt próbálkozás,mert nincs megfelelő infrastruktúra és finanszírozás!”
 • 17. hagymi 2013. május 30. 20:14
  „Persze már! Én nem hiszek az orvosoknak. Majd mindenre azt mondják, hogy hú baj van, műtét kell. A műtétért jó pénzt kapnak, a kórház a OEP-től az orvos pedig zsebbe. Aztán meg persze meggyógyul, mert hát igazándiból nem is volt baja. De ha volt is nem akkora. Utólag már senki nem mondja meg.”
 • 16. queenmargareth1 2013. május 30. 19:44
  „15, komolyan tudod?Az nagyon jó, ugyanis nem mindig fáj a betegség.én nagyon jó dolognak tartottam, hogy annó a vasútnál menni kellett kötelezően orvosi vizsgálatokra, mert sok nőismerősöm menekült meg a rosszindulatú rák, vagy daganatos megbetegedésektől.”
 • 15. Zotya100 2013. május 30. 19:00
  „"3. kormoska 2013.05.30. 12:41 Még valami:Az ember SAJÁT egészsége a legmélyebb MAGÁNÜGYE!
  Ahogy az életünkkel úgy az egészségünkkel is KIZÁRÓLAG MI rendelkezünk,kötelezni valakit nem lehet(csak a diktatúrákban)." -- Ezzel értek egyet. Ahová kell, megyek, tudom magamról, ha baj van. Ne kötelezzenek!!!!”
 • 14. queenmargareth1 2013. május 30. 18:43
  „10. dendri 2013.05.30. 15:40 , de ez is igaz, kihúzta a 3-at, tehát körzeti fogorvoshoz menni marhaság...
  13. Figyelő 2013.05.30. 16:58
  a vastagbéltükrözéstől úgy rettegtek, mint én, de ez azt jelenti, hogy kezdik belátni:NÉPBETEGSÉG!, hogy járványok vannak, a clostridium diff....miatt, hogy igen sokan belehalnak!Súlyos szövődmények és a vége, meghalsz, vagy kizacskózzák a beled.én 4!!!rohadt éve küzdök úgy hogy most mondtak valamit...ha ezt 4 éve azonnal megcsinálják a sok flg-nek tűnő (kerüljük el a tükrözést)akkor lehetett volna esélyem gyógyulásra.de először úgyis székletmintát kérnek és, ha mindenre negatív- nem tükröznek, ha persze jól is vagy:)uis, nincs rá kapacitás, nincs idő és már nincs orvos!!!nem nyilatkoznátok ilyen nagy értetlenséggel erről, ha tudnátok, milyen magas a betegek száma és milyen gyakori a halál...rövid időn belül.”
 • 13. Figyelő 2013. május 30. 16:58
  „Azért ez a Szócska nevű ember nem semmi!!
  Erőnléti vizsgálat? Netán a Cooper tesztet akarja megcsináltatni az idős magyar emberekkel?!

  Vastagbél tükrözés?
  Na azt aztán nem!
  Az vizsgálati mód egy középkori kínzásnak felel meg, az egy karóba húzás!
  Van rá sokkal humánusabb vizsgálati mód is! Létezik egy bizonyos enzim vizsgálat a székletből, 88 % pontosságú, csak azt nem hajlandó finanszírozni az OEP! Ez a vizsgálat idejekorán egy védekező enzimet mutat ki daganatos betegség esetén.
  Pozitív eredmény esetén viszont a tükrözés helyett van lehetőség CT vizsgálatra a daganat kimutatására!

  És aztán egy daganat esetén hogyan is tovább?
  A magyar egészségügy nem tudja gyógyítani a daganatos betegeket, csak legjobb esetben kezelni, ha van a daganatos beteg családjának elegendő pénze!
  A daganat kimutatására van egy vérvizsgálat is!

  Ahhoz, amit ez a Szócska kitalált sokkal jobban felszerelt, sokkal fejlettebb egészségügy kell, úgy diagnosztikában mint felkészült orvosokban!

  A fogászati szűrés meg minek!
  Az OEP semmilyen fogpótlást nem finanszíroz, egy - két eset kivétellel, még szerződött OEP orvos esetén sem!

  A vérnyomás mérés meg egyenesen vicc!
  Elmész a "háziorvoshoz" vársz egy órát, mire bejutnál jön az orvos látogató, a gyógyszer ügynök, újabb fél óra, mire bemész a vérnyomásod fenn van és ekkor megméri az orvos, magas mondja és már írja is receptet, és elkezdi a rászoktatást a vérnyomáscsökkentőre!
  Egyáltalán, azok a vérnyomás mérők jók e, kérdezem, mert a mi "háziorvosunk" kézzel(!!!) szorítja mandzsettát a páciens karjára! A másik, hitelsítettek e?
  A végére, egy magas vérnyomás diagnosztizálásához egy mérés nem elegendő!”
 • 12. notebook 2013. május 30. 16:01
  „2013-at írunk. Eddig miért nem volt fontos a kötelező szűrővizsgálatok bevezetése?
  2. Ötletnek nem rossz, mert aki törődni akar az egészségével, az el fog járni.
  3. Azért Orwell tudhatott valamit.
  4. Már régen nincs jogunk a magánéletünk titkos megéléséhez.
  5. Az orvosi adataink mihez kellenek konkrétan?”
 • 11. queenmargareth1 2013. május 30. 15:57
  „1. kormoska 2013.05.30. 12:34 szerintem nem kell menni vastagbéltükrözésre, sok minden vérből megállapítható:)Amúgy mérhetetlen sok bélrendszeri betegségekkel küzdő beteg van, fogorvoshoz csak magánhoz megyek :a körzetimnek köszönhetem a széttördelt két fogam.Tüdőszűrés:jogos.méhnyakrákszűrés, jogos stb...”
 • 10. dendri 2013. május 30. 15:40
  „9. nobody13
  Kezeli ő: egyből kihúzza.”
 • 9. nobody13 2013. május 30. 15:01
  „Elmegy az ember a fogorvoshoz szűrésre, aztán a doktor nem talál semmit. Elmegy ugyanaz a delikvens priváthoz, és kiderül, hogy van egy csomó fogászati problémája. És tényleg van, ezért indult el, mert fáj, mert vérzik, mert érzékeny. Hogy is van ez? Ha a szűrővizsgálat kötelező, akkor a fogorvosnak legyen kötelessége TB-re megcsinálni a rossz fogakat. Vagy felesleges a szűrés. Attól senki nem gyógyul meg, hogy felfedezik, mi baja, ha nem kezelik.”
 • 8. vasi 2013. május 30. 14:09
  „"A tervek szerint jövő év első negyedévében indul be Csongrád megyében a szervezett szűrés, amelynek első lépcsője a székletvérvizsgálat lesz."

  Tehát beindul a nemzeti székletgyűjtés.”
 • 7. Vöröske 2013. május 30. 13:57
  „Nem az a baj,hogy el kellene menni,de ha volt már valaki a háziorvosnál,az tudja milyen állapotok vannak.Mikor terhes voltam és a táppénzes papírért mentem,mert sajna tényleg veszélyeztetett voltam,na akkor volt,hogy 2,5 órát várakoztam.A rendelő dugig olyanokkal,akiknek semmi bajuk nincs,csak unalmukban nincs más dolguk.Szeretik,ha egy kicsit foglalkoznak velük.Szerintem mindenki tudja kikre gondoltam.Aki tényleg beteg volt,az ott várakozott és nem számított,hogy lázas vagy bármi.Ha most bevezetik a kötelező szűrő vizsgálatot,akkor mi lesz majd a várókba!!!!!!Erre egy dolgozó embernek nincs ideje és idegrendszere sem.Nem lustaságból nem megyünk orvoshoz!”
 • 6. skype66 2013. május 30. 13:37
  „Az a helyzet, hogy bármikor kötelezhetnek rá, még akkor is, ha az erkölcsi normámat sérti. ( Én ugyanis nem hiszek a modern orvostudományban, üzleti alapon emberiség elleni tettek, amik az egészségügyben történnek. ) De az Európai Jogok Európai Egyezménye alapján : "1. Mindenkinek joga van arra, hogy magán- és családi életét,
  lakását és levelezését tiszteletben tartsák.
  2. E jog gyakorlásába hatóság csak a törvényben meghatározott,
  olyan esetekben avatkozhat be, amikor az egy demokratikus
  társadalomban a nemzetbiztonság, a közbiztonság vagy az ország
  gazdasági jóléte érdekében, zavargás vagy bűncselekmény
  megelőzése, a közegészség vagy az erkölcsök védelme, avagy
  mások jogainak és szabadságainak védelme érdekében szükséges. " - tehát a "közegészség védelmében " megtehetnek velünk bármit.”
 • 5. Egyolvasó 2013. május 30. 13:32
  „És ki fogja ezt finanszírozni???
  Mivel Magyarországon szabad orvosválasztás van, ezért én az egyik parlamentben ülő doktort választanám.
  Néni ellenszolgáltatásért pedig az ánuszomat is megvizsgálhatja.”
 • 4. dendri 2013. május 30. 12:55
  „Na az állami fogászatból köszönöm, de nem kérek. Barbár népség, akkor is ugyanannyi fizut kap, ha kihúzza a fogat, meg akkor is ha kemény munkával megmenti. Egyértelmű, hogy húzni fog. Akinek fontos, hogy öregkorára is maradjon fog, az nem bízza a fogait az állami egészségügyre.

  Amúgy nem tudtam, hogy mostanában ekkora kapacitások szabadultak fel az egészségügyben, hogy 5 évente be tudják hívni az egész lakosságot. Mikor én legutóbb voltam, törött lábbal 3 órát kellett várakoznom. De egy ártatlan vérvételért is másfél órán át várattak, pedig időpontom volt...”
 • 3. kormoska 2013. május 30. 12:41
  „Még valami:Az ember SAJÁT egészsége a legmélyebb MAGÁNÜGYE!
  Ahogy az életünkkel úgy az egészségünkkel is KIZÁRÓLAG MI rendelkezünk,kötelezni valakit nem lehet(csak a diktatúrákban).
  Ha valaki nem megy el időben valamelyik szűrésre akkor drágábban kapja a gyógyszert,vagy nem is kap?”
 • 2. A.R. 2013. május 30. 12:39
  „Nem azért nem megy valaki orvoshoz mert...., hanem mert kirughatják a munkahelyéről. Persze nem ez lesz az indok hanem valami más.
  Amúgy pedig remélem ha kötelező szűrésre kell járni akkor az nem az éves szabadság terhére történik majd.”
 • 1. kormoska 2013. május 30. 12:34
  „Vannak benne hasznos és jó elemek is(fogászat,házi orvosi vizsgálat és én a tüdőszűrést is visszahoznám)!
  Viszont vastagbéltükrözésre az menjen akinek 6 anyja van....,meg aki kitalálta:-)
  Szerintem ez a fajta szűrőprogram csak Pr és kampányfogás,mert az egészségügy jelenlegi finanszírozásával és létszámával KIVITELEZHETETLEN!
  Ezt tudják a minisztériumban is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pikkelysömörös betegek klubnapja

Hazánkban jelenleg 150-200 ezer beteg szenved a látványos bőrtünetekkel járó pikkelysömörtől. Tovább olvasom