Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nemzeti gálával köszöntik az új alkotmányt

Szeged - Az új alkotmány tiszteletére a Psalmus Hungaricust is játsszák húsvétkor a nagyszínházban, ahol a Háry János bemutatójára készülnek. Májusban regionális kamaraszínházi fesztivált rendeznek vígjátékokkal a kisszínházban – jön az Esőember is.
Nemzeti Gálahangversenyt rendez húsvéthétfőn 19 órától (a tervezett 20 órás kezdés megváltozott!) a nagyszínházban Magyarország új alkotmányának megszületése alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – jelentette be a teátrum keddi sajtótájékoztatóján az est egyik karmestere, Gyüdi Sándor főigazgató. A koncerten – amelyhez hasonlót ugyanebben az időpontban az ország több pontján is szerveznek – a szegedi szimfonikusok játszanak, Kodály Psalmus Hungaricusa mellett Liszt Ferenc két műve, a Les Préludes és a II. Magyar szimfónia is elhangzik, miután a közönség meghallgatta Schmitt Pál köztársasági elnök beszédének élő közvetítését. A gálára ingyenes belépők igényelhetők a színház jegyirodájában.

Elkapkodták a jegyeket

Kulka János és Nagy Ervin főszereplésével június 2-án vendégszerepel a nagyszínházban Anger Zsolt produkciója, az Esőember. Amint felkerült a színház honlapjára a vendégjátékról szóló információ, egy nap alatt elkapkodták az összes jegyet.

Még 2006-ban, a Bodolay Géza igazgatta kecskeméti színházban állította színpadra Juronics Tamás a Háry Jánost – a Kossuth-díjas koreográfus most a szegedi társulattal is bemutatja ugyanazt az összművészeti produkciót. Bár 3–4 évvel ezelőtt szintén műsoron volt Kodály daljátéka Szegeden, Gyüdi Sándor szerint indokolt, hogy más olvasatban, az évad utolsó premierjeként újra műsorra tűzzék.

Május 23-tól Finálé címmel regionális kamaraszínházi fesztivált rendeznek a kisszínházban – két szegedi produkció mellett három „szomszédos" vidéki teátrum egy-egy előadását láthatja a publikum. Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház direktora is játszik a Yale egyetem Pulitzer-díjas professzora, Donald Marguies Vacsora négyesben című, humorral teli darabjában, amit Szerednyey Béla rendezésében és szereplésével hoznak Szegedre. Tege Antal rendezte a békéscsabai társulat Színházkomédia című produkcióját. Bengt Ahlfors darabja színház a színházban: egy bemutatóra készülő társulat próbafolyamatát mutatja be vitriolos szellemességgel. Szolnokról Karczag Ferenc rendezésében a Hajnalban, délben, este című Dario Niccodemi-vígjátékot hozzák. A fesztiválra kedvezményes bérlet is kapható.

Barnák László színművész szerkeszti-rendezi az idei Dömötör-gálát, amit május 28-án tartanak a nagyszínházban. Július 4-én Varázsfuvola a porondon címmel az SZTE ZFK operavizsga-előadása látható, a szezon zárásaként.

Olvasóink írták

 • 12. ferdzso 2011. április 21. 22:11
  „"deszkás". Ottan nálad a pont, de nem illik mostanság a múltat "firtatni", kivéve a "bukottakét"!”
 • 11. smalltown 2011. április 21. 21:59
  „Husvet van, nem takolmany unnepe!

  idiota fityesz.”
 • 10. deszkás 2011. április 20. 10:45
  „ÜNNEP? És minek? Mikor vezető politikusok összekeverik a "kádári" alkotmányt és a kerekasztalon (tudtommal Orbán úr is részt vett rajta) elfogadottat ? Amiről Kövér Úr illegitimként nyilatkozott. A mostani mitől lesz legitim? Az elolvadt 112/3-tól?”
 • 9. Nórikám 2011. április 20. 10:12
  „Az ünneplőknek volt hol tanulni, ők is a szocializmus emlőjén nőttek fel, hiába ócsárolják most rendületlenül!”
 • 8. queenmargareth 2011. április 20. 09:04
  „megünnepelni?Gála:(, van pénz
  ez olyan mint egyedül ünnepelni a szülinapod vagy névnapod, vagyis az is lehetséges, hogy mások ünneplik meg a te kontódra nélküled”
 • 7. harcsabajusz 2011. április 20. 08:24
  „Nincs mit ünnepelni a nemzet megosztásának újabb fejezetén. Egy narancslével leöntött fércmunka nem az én országom alkotmánya. Majd ha tényleges konszenzuson alapuló alkotmány lép életbe, akkor igen. de ez egy pártpropaganda ami ugyanúgy el fog tünni a süllyesztöben mint ahogy eltüntek a komcsik örökkévalóságnak kikiáltott rendelkezései.”
 • 6. ferdzso 2011. április 20. 07:56
  „"Nemzeti gálával köszöntik"...Igen: Azt az Alkotmányt, amit ők alkottak, és a többi párt elutasított, és nemzetközileg sem dicsérte senki! Sőt: Legfőbb stratégiai "partnerünk", Németország "bírálta" legerélyesebben. (Tehát, nem szólt bele, csak véleményezte!!) Szóval, nincs nagy ok az "ünneplésre", csupán újabb "fekete pont", nemzetközi megítélésünknek. "Naggggyon köszönjük"!!”
 • 5. jozko 2011. április 19. 22:03
  „Locsolkodni fogok.
  Gálá/n/san...”
 • 4. dodó 2011. április 19. 21:34
  „Utoljára Rákosi(Rosenberg) elvtárs 60. születésnapján örvendezett ilyen egyként és boldogan a dolgozó nép. A fő attrakció - sok szép beszéddel, majd nemzeti operabemutatóval - a Nemzetiben volt, de a vidéki Nemzetikben, így Szegeden is igen szép és szívből jövő ünnepségek zajlottak.”
 • 3. pistimolnar 2011. április 19. 19:39
  „Akár az ´50-es évek elején: fönn ..ngottak, itt nagy taps közepette együtt szagolják...
  Valahol olvastam:
  "- Úgy szeretnék egyszer valamit helyesen leírni!
  - S mit, Pál?"”
 • 2. Mignon 2011. április 19. 18:23
  „Delelött meg "Gyermekszinhaz" lesz!

  A "Münchausen barot" jatszak 3 felvonasban a gyerekeknek...!

  :)))”
 • 1. dondongó 2011. április 19. 18:15
  „A teátrum mint agitprop.:-) Nem játszhatná Szíjjártó Háry Jánost az alkalomra tekintettel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozói inkubátorházat alakítanak ki Szegeden

Uniós támogatás segítségével egy négyszintes irodaház átalakításával inkubátorházat hoz létre Újszegeden a Marengo Kft. Tovább olvasom