Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nemzeti műsorarchívum az interneten

Többéves munkával jött létre a nemzeti audiovizuális archívum. Célja a tévé- és rádióműsorok megőrzése a jövőnek, az iskoláknak és a kutatóknak. Noha szegedi és Szegedről szóló műsorszámok is vannak a dokumentumok között, a zárt rendszer miatt nálunk csak néhány hét múlva érhetők el.
Több cikluson átnyúlva dolgoztak az illetékes informatikai kormányszervek egy olyan audiovizuális archívum létrehozásán, amelyhez bárki szabadon hozzáférhet. Az egy éve elkészült, folyamatosan töltődő, tesztüzemben működő rendszernek az a célja az hogy a nemzeti kultúra és történelem részét képező tévé- és rádióműsorokat úgy őrizze meg az utókor számára, hogy azok oktatási és kutatási célra is használhatók legyenek.

A január elsejétől hatályos törvény szerint minden földi sugárzású tévének – azaz az m1-nek, az RTL Klubnak és a TV 2-nek –, illetve rádiónak a könyvtári köteles példányokhoz hasonlóan el kell juttatni egy
A TIK-ben lehet majd használni

Csongrád megye első NAVA-pontjait az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában működő egyetemi könyvtárban állítják fel. Mint Mader Béla, a könyvtár főigazgatója elmondta, hónapokkal ezelőtt bejelentették igényüket az archívum műsorszámait elérhetővé tevő terminálokra, amire a napokban érkezett válasz az informatikai tárcától. Eszerint a hat munkaállomást pár héten belül beüzemelik a TIK-ben, a letöltött anyagok azonban nem rögzíthetők adathordozón, felhasználni azokat csak a könyvtárban lehet. A szolgáltatásért sem a könyvtárnak, sem az olvasóknak nem kell majd fizetni. 
„példányt" a saját gyártású műsorokból a nemzeti audiovizuális archívumba (NAVA). Az így begyűjtött műsorok katalógusában interneten keresztül bárki több szempont szerint kereshet, a konkrét produkciók ugyanakkor csak az úgynevezett NAVA-pontokon keresztül nézhetők, hallgathatók meg.

Ilyenből ma huszonnyolc működik az ország könyvtáraiban, iskoláiban, múzeumaiban. A NAVA – ahogy más nemzeti közgyűjtemény – nem válogat kulturális vagy történeti érték szempontjából, ugyanis minden műsor jelentős kordokumentummá válhat később. Ezért az archívum gyűjti a magyar szappanoperák, valósághow-k, reklámok és talkshow-k felvételeit is. Eddig mintegy nyolcezer órányi műsort rögzítettek, és a zárt hálózaton keresztül száz magyar játékfilm illetve közel hatszáz második világháború előtti híradófilm is megnézhető.

Ha a NAVA keresőjébe beírjuk Szeged nevét, jelenleg hetvennégy dokumentum részletes leírását találjuk meg: a lapunkban is megírt Polonkai-féle korsógyűjtemény Duna tévés feldolgozásától kezdve, a TV 2 mozitudósításán át az RTL Klub vadasparkba vitt, talált kölyökvidráról szóló riportjáig. A műsorszámokat azonban egyelőre még nem tudjuk megnézni Szegeden és a megyében.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom