Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nemzeti ünnep színpadi csatákkal

Szeged - Abszurd helyzet: rászervezték az augusztus 20-i szabadtéri előadásra a SZIN nulladik napját. Ha zavarja az Edda az István, a királyt, a producer szerint nem tartják meg a harmadik előadást. A SZIN-szervezők megoldást keresnek.

– Aggódom, mert idén az életben először a Szegedi Ifjúsági Napok nulladik napot vezetett be augusztus 20-án. Miközben a szabadtéri játékok Dóm téri színpadán az István, a király című rockopera lesz látható, pár száz méterre, a Tisza túlsó partján, a Partfürdőre egy ingyenes Edda-koncertet tettek. Ez meghiúsítja az augusztus 20-i Istvánt, mert az Edda nagy hangerejű, „zúzós" zenekar, és vele egyszerre nem tudjuk előadni az Istvánt. Abszurd a helyzet – fogalmazott Rosta Mária. Az István, a király producere hozzátette: 30 éve, amióta produkciókkal jár Szegedre, soha nem fordult elő, hogy a szabadtérivel szembeállítottak volna bármilyen nyári fesztivált, eseményt. Hiszen a nyári játékok a város vonzerejét jelentették, ezért a próbakezdés előtti időszakban és augusztus 22. után rendeztek fesztiválokat.

Abcug Edda, le vele! Pataky Attila a tavalyi SZIN-en. Fotó: Karnok Csaba
Abcug Edda, le vele! Pataky Attila a tavalyi SZIN-en.
Fotó: Karnok Csaba

Nem lesz rakparti program

Felvetődött, hogy a Belvárosi híd lezárásával augusztus 20-án is hídi vásárt szervezne a Szegedi Városkép Kft., és a rakpart szabadon maradna, nem konkurál a szabadtérivel és a SZIN-nel. A milliós közlekedésszervezési és más technikai kiadások miatt a cég erről a programról lemond. Licsicsányi Ilona ügyvezető igazgató elmondta: a Móra parkban lesz kézműves vásár, a rakpartot egyész napra, a Belvárosi hidat 20 órától lezárják a tűzijáték. A 21 órakor kezdődő látványosság rakétáit új helyről, a Laposról lövik majd fel a szakemberek.

Nemcsak az augusztus 20-i Edda-koncert zavarja az Istvánt, hanem az augusztus 21-i szabadtéris esőnapra szervezett Tankcsapda-koncert is. A producer szerint teljesen kiszorították az Istvánt, és nagyon meggondolandó, mit lép a produkció. Szörényi Levente zeneszerzőt idézte, aki keményebben fogalmazott, azt mondta, ha Szegednek fontosabb az Edda, akkor ők elmennek. A producer nem egyezkedik, mert élő szerződése van a szegedi szabadtérivel, amely olyan alapon köttetett, ahogy harminc éve mindig. Van hagyománya, szokásjoga. Soha fel nem merült, hogy ki kell kötnie: a „másik utcában" nem lehet semmiféle koncert. Rosta Mária megjegyezte: nemcsak az előadás problémás, hanem a két órával előtte kezdődő beállás is. A hangosítás ugyanis nagyon érzékeny dolog; közel hatvantagú szimfonikus zenekar és azon felül rockszekció szerepel, de az sem „zúzós". Nem hallják a pianókat, ha bedübörög az Edda basszusa, és ez abszolút széljárásfüggő.

Noha több helyen azt írták, hogy Alföldi Róbertet akarja túlharsogni a SZIN az Eddával, a producer szerint egyszerűen szakmai dilettantizmusról van szó. Tudniillik nem Alföldit harsogják túl, hanem Szörényit, hiszen a zene az övé. A városi hírek alapján megkockáztatta, ez lesz a szabadtéri utolsó hagyományos előadása, hiszen a dóm felújítása nyomán más lesz a színpad, mint ahogy azt a szegediek az évtizedek alatt megszokták. A producer beszélt a városvezetéssel, és arról tájékoztatták, hogy megkérték a SZIN-szervezőket: vegyék figyelembe a szabadtérit. Kijelentette, ha ezen a héten nem tisztul a kép, három helyett csak két előadást tartanak. Annak viszont a szerződések miatt nagyon komoly anyagi következményei lehetnek, mert a produkció 300 embert mozgat.

Feke Pál az István, a király 2008-as Dóm téri előadásának címszerepében. Fotó: Schmidt Andrea
Feke Pál az István, a király 2008-as Dóm téri előadásának címszerepében.
Fotó: Schmidt Andrea

A Szegedi Szabadtéri Játékok munkatársai a szabadtéri és a SZIN-t szervező ifjúsági ház közös fenntartójának, az önkormányzatnak továbbították a producer kérését. Vajda Árpád, az Ifjúsági Ház Rendezvényközpont igazgatója elmondta: a város kérése az volt, hogy vegyék figyelembe a szabadtérit, és a két rendezvény ne zavarja egymást. Szakértői véleményt is kértek, amely szerint az Edda-koncert sem zavarná a rockoperát, de a félelmek eloszlatása érdekében a koncertet a korábbi 21 óra helyett 19 órára hozták előre, amely így az István, a király kezdeténél fél órával korábban véget ér. Erről tegnap az ügyvezető levélben tájékoztatta a producert. Hozzáfűzte, az előző években is voltak a rakparton zajos koncertek augusztus 20-án, és azok sem zavarták a szabadtérit. A rendezvényekben érintett felek között korrekt és kompromisszumra törekvő egyeztetés zajlott. Az ingyenes nulladik napot azért tették az egész SZIN elé, hogy a szegedieknek lehetőségük legyen egy egész napos tartalmas szórakozásra, rálátásuk legyen a rendezvényre, és a köztudatba újra bevigyék a Partfürdőt. A hangosítás és a hangcsillapítás technikai fejlesztésének köszönhetően tavaly a korábbi évekhez képest tizedannyi bejelentést kaptak a hangerő miatt.

Vajda Árpád levelét az István, a király producere lapzártánk után kapta meg. Az ügy tehát biztosan folytatódik.

Nem lesz negyedik István

Bár a produkció készen állna, a szegedi szabadtéri nem tud beilleszteni a programjába egy negyedik István, a király előadást. A három előadásnapra április óta nem lehet jegyet venni. Azok a szegediek, akik mégis szeretnék élőben látni a rockoperát, július 20. és 31. között 10 százalékos engedménnyel vehetnek belépőt a jegyirodákban a Papp László Budapest Sportarénában augusztus 30-án és 31-én tartott előadásokra – tájékoztatott az előadás producere. A szabadtéri munkatársaitól megtudtuk: nem folyt konkrét tárgyalás negyedik előadásról. Egy plusznapot már beiktattak, és több előadásnap a SZIN és anyagi okok miatt nem áll rendelkezésre.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. joy 2013. augusztus 18. 20:25
  „Vonattal oda-vissza:
  7410 HuF/kopoltyűűűűű!

  10% jegyárkedvezmény?”
 • 38. macs 2013. július 20. 11:31
  „A két szegedi cég vezetői, munkatársai nincsenek beszélőviszonyban egymással? Vagy nyelvi problémák vannak?
  Miért nem hangolták össze az időpontokat? Mikor döntötték el, hogy 20-án 0. nap lesz a SZIN-en és az EDDA jön? Miért akkor változtatnak az időponton, amikor kitör a botrány?
  Tűzijáték eddig is volt 20-án és volt szabadtéri is, nem okozott gondot, szerintem most se fog. Ezen kár izmozni! :-)
  30. _csutak_,
  "ez egy politikai színjáték Szeged városának és Alföldi megleckéztetésének ürügyén!" komolyan gondolod? Szerintem ez a város és a lakói ebbe a mélységbe, még feltételezések szintjén se süllyedne.
  35. PetiSzeged,
  igazad van, az első szereposztás nagyon jó volt, de a színház már csak ilyen, a színészek élnek, halnak, de a darabokat attól még újra és újra színre viszik. Pl. aki látta a "Marió és a varázslót" Latinovitscsal, annak ő az etalon, de attól ezt a szerepet más is eljátssza, és el fogja játszani.”
 • 37. Agáta 2013. július 20. 09:44
  „Remélem, hogy a "hangolás" a 3. előadás alkalmával már nem tart 2 órát, elég lesz az előző napi beállításokat alkalmazni (írják fel, hogy milyen volt, ha nem emlékeznek rá :D) A 20-i előadás tényleg később szokott kezdődni a városi tűzijáték miatt. A tűzijátékkal pedig kérem, írják fel az égre: "Éljen augusztus 20! Pista"! :D :D :D”
 • 36. kowalsky 2013. július 19. 20:44
  „29. achilleus 2013.07.19. 18:10
  20-án mindig később kezdődik az előadás, gondolom sokat jársz a szabadtérire, csak elkerülte a figyelmed.”
 • 35. PetiSzeged 2013. július 19. 19:23
  „Varga Miklós Vikidál Gyula Nagy Feró Deák Bill Gyula Gazdag Tibor Kaszás Attila Feke Pál Vadkerti Imre ők voltak az igazi szereplők!! és velük jó volt...!! bárki bármit is mond v. ír...!! és Koltay ill. Iglódi rendezők!!”
 • 34. PetiSzeged 2013. július 19. 19:15
  „Bárki bármit is ír v. mond ez az István király már nem az igazi István Király!! nem az ami volt 84-ben itt Szegeden Király dombon Népstadionban! ill. az Iglódi István (nyugodjon békében!) által rendezett István király!! v. a társulatos István király!! ez már nem az!! sajnos!! :( ezek mind jók voltak...!!! de ez...?? na mindegy... aki akarja nézze... :) részvétem!! :)”
 • 33. Zotya100 2013. július 19. 18:50
  „Pataki? Még a nevétől is rosszul vagyok!”
 • 32. achilleus 2013. július 19. 18:36
  „Megy a balhékeresés, Botka László tudtommal akkor is megrendezte Szegeden a tűzijátékot, amikor az országos elmaradt. (2010-ben, azaz már az új kormány alatt). Vajon, ha az István a király rendezősége kéri, elmarad a városi tűzijáték? Annál is érdekfeszítőbb a dolog, mert az István a király hagyományosan egy tűzijátékkal szokott befejeződni. Egy - a városi - az előadás elején (abba jól belenyúlóan) majd egy saját az előadás végén. Ha így lenne, akkor a városi tűzijáték eléggé "üti" az előadás végit. Nem? Na mindegy, hallgathatjuk ezt a fenyegetőzést, érzékenykedést, primadonnáskodást, közben az EDDA fitymálását (ez talán a legszomorúbb az egészben, alant is), miközben folyik a bűnbakkeresés, hangulatkeltés. Annyit már sikeresen elértek, hogy köszönöm, de az én kedvemet már eléggé elvették az István a királytól. Van olyan benyomásom, mintha ezt az előadást egyébként sem akarnák megtartani, csak bűnbakot keresnek. Na majd az idő(járás) lerendezi. (Ja és már az esőnapból is csinálják a cirkuszt. Mi van ha éppen akkor esik? Nem fogy a jegy a pesti előadásokra?)”
 • 31. Ebgondolat 2013. július 19. 18:29
  „18. szegediultra 2013.07.19. 10:14
  Mindig megmosolyogtató, amikor a hozzád hasonló <moderálva> emberek osztják az észt.
  Nyugodtan menj az edda koncertre, pataki a te értelmi színvonalad!”
 • 30. _csutak_ 2013. július 19. 18:15
  „Nekem pedig maradt az a meggyőződésem, hogy ez egy politikai színjáték Szeged városának és Alföldi megleckéztetésének ürügyén!”
 • 29. achilleus 2013. július 19. 18:10
  „a rakpartot "20 órától lezárják a tűzijáték (miatt). A 21 órakor kezdődő látványosság rakétáit új helyről, a Laposról lövik majd fel a szakemberek. "

  - azaz pontosan akkor kezdődik a tűzijáték, mint amikor az István a király. De a - kompromisszum készség jeleként - fél 9-kor befejeződő EDDA koncert zavarja a "hangolást". És akkor jönnek még a beindult riasztók? Kommentáljam?”
 • 28. allampolgar 2013. július 19. 15:05
  „Uhhhuhuh... na itt van a mintapéldája annak, amikor a bevételkényszertől vezérelt városvezetésben a dilettanizmus az akaraterővel és a szervezési készséggel párosul....
  Magyarország ebben is jobban teljesít!”
 • 27. bodnar.gabben 2013. július 19. 14:14
  „Kedves Nicky! Csak azért mert a balliberális oldal mindenben ellenséget lát, és ha kell mindent felhasznál a hatalomért!”
 • 26. hvcs78947 2013. július 19. 13:52
  „18. szegediultra 2013.07.19. 10:14 Nos, az Edda pont neked való. Kb. annyi eszed van, hogy azt még megérted.”
 • 25. hvcs78947 2013. július 19. 13:47
  „Ez a gagyi és béna Edda egyáltalán érdekel valakit? Sz@r zene sz@r frontemberrel.”
 • 24. Nicky8404 2013. július 19. 12:39
  „Ajánlom mindenki figyelmébe:
  http://index.hu/kultur/2013/07/05/nem_akarjak_meghekkelni_alfoldi_rendezeset_szegeden/
  Ekkora baromságot!!!!
  Itt 2 célcsoportról beszélünk, 2 különböző stílussal. Ennyi. Lehet választani, ki melyiket szeretné megnézni. Miért kell ebből politikai kérdést csinálni???????”
 • 23. Commander-V2 2013. július 19. 11:46
  „18: Koppány a hatalomért a saját testvérére támadó ember volt, ahogy Szent István is. Szerintem ezt a rossz fiút Stohl könnyel el tudja játszani. Az Edda blues sem (volt rossz 20 évvel ezelőtt, most szar).”
 • 22. marigold 2013. július 19. 11:33
  „szegediultra: nyitott kapukat döngetsz. Ballagjál szépen el, vegyél jegyet a SZIN-re. Felteszem, az Alföldi előadásra nem vettél. Probléma megoldva.”
 • 21. pala1964 2013. július 19. 11:13
  „18, gondolom kedves Ultra, az Edda koncert elé még egy míves megye III-as labdarúgó-performance meg a Kőbányai Villámgyors teszi teljessé a boldogságodat:)

  erre tekintettel felmentést kapsz komolyabb előadások (pl. István, a király) nemhogy megtekintése, de még közelébe menetele alól is, nehogy megártson:)”
 • 20. kormoska 2013. július 19. 11:01
  „Az István a király-t annyiszor kell bemutatni,ahányszor igény van rá!Össze sem lehet hasonlítani a kettőt ég és föld.

  Nyugdíjaskorú és még mindig lázadó Etelénknek pedig adni kell egy jó erős távcsövet,hogy az ufókat figyelhesse.Azt mondja találkozott már velük,de nincs olyan szerencsénk,hogy el is vigyék innen!
  "Szálljunk fel én is akarom,így most jó nem kell beszélni":-)
  Persze kell neki a pénz,mert fizetnie kell a megnövekedett devizahitelét......”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Picit izzadunk, de ki lehet bírni

Príma nyári idő lesz a hétvégén, strandoláshoz napozáshoz ideális, még a kertben is elviselhető lesz – medencében vagy fa árnyékában. Tovább olvasom