Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nemzeti Vágta: öt ló indul Csongrád megye színeiben

Szeged - Öt település öt lova képviseli Csongrád megyét a hétvégi fővárosi Nemzeti Vágtán. Csongrád, Vásárhely és Szeged mellett az utolsó pillanatban még benevezett Szentes is – Sándorfalvának pedig lovat és lovast kellett váltania. A hátasok, gazdáik és hajtóik ma reggel utaznak Budapestre.
A fővárosban a Hősök terén e hétvégén rendezik meg a Nemzeti Vágta nevű „országimázs fesztivált", amelynek célja a magyar lovashagyományok bemutatása, feltámasztása, illetve a lovakat indító települések kulturális bemutatkozása. Az előbbit szolgálja a számtalan lovasprogram, -bemutató, -felvonulás – és persze a 96, négylábú versenyzővel induló vasárnapi gyorsasági és ügyességi verseny a 30 millió forintos fődíjért. Az utóbbira az Andrássy úton kialakított, kis standokkal felszerelt Vágta Korzó szolgál majd. A kétnapos, a közönség számára ingyenes rendezvényen lesznek koncertek, előadások és más kiegészítő programok is (bővebben: a www.vagta.hu-n).

Szeged lova, a dorozsmai Arany Patak jól érzi magát, a tréningeken túl van, tegnap már nem hajszolták, hogy megőrizze erejét a futamokra – árulta el az ötéves angol telivér hajtója, Tormási Gyula. A Dunakeszin élő zsoké szerint ugyanis „ha Isten is megsegíti", háromszor is rajthoz állhat majd a kancával – utoljára a döntőben. A galopplónál ugyan szerinte vannak jobb képességűek is a mezőnyben, de a pesti feladat annyira speciális, hogy a végeredmény megtippelhetetlen. Bízik a szegedi szurkolók támogatásában is – és természetesen az elvégzett közös felkészülésben.

Ilyen képet mutat majd a Hősök tere a hétvégén
Ilyen képet mutat majd a Hősök tere a hétvégén

Jellem az utolsó pillanatban mentette meg a sándorfalviakat, akiknek eredeti indulóját, Prímást baleset érte. A Szombathely melletti Sé községben élő nyolcéves magyar félvér és hajtója, Kiss József szerda óta készül csak a dél-alföldi város színeiben indulni – de másfél hete tudják, hogy beugróként helyt kell majd állniuk a mezőnyben. Mivel Jellemnek van sportmúltja – több, militarynak is nevezett, három versenyszámból álló lovastusaversenyen is eredményesen indult –, csak „fölpöccintették", noha a hajtó szerint a verseny előtti másfél hét általában a „visszapihentetés" időszaka. Az viszont ezalatt kiderült: még a vele háziversenybe állított arab telivéreket is lehagyta. Mivel a városkának nem volt elég pénze a kétmilliós nevezési díj kifizetéséhez, ezt a szponzor, a MAVIR Zrt. vállalta magára.

Babával Szentes is elindul a futamon: az ötéves magyar félvér kancát az utolsó pillanatban nevezték be – tudtuk meg Horváth Csabától, a ló tulajdonosától. Bár csak két hetük volt a felkészülésre, igyekeztek jó kondícióba hozni a hátast, „aki" még sosem versenyzett. Főleg a rajtokat gyakorolták, és az 1200 méteres pályát igyekeztek minél gyorsabban lefutni. Céljuk a tisztes helytállás, mivel a rövid felkészülési idő korlátozta a lehetőségeiket.

Szeged lova, a dorozsmai Arany Patak
Szeged lova, a dorozsmai Arany Patak

– Erős benne a versenyszellem, de jól kordában tartható, irányítható – beszélt tapasztalatairól Baba zsokéja, Vida Csaba, aki szerint már az előfutamban is erős mezőnybe kerültek. Azt viszont hozzátette: a verseny annyira újszerű, hogy bármilyen meglepetés előfordulhat az eredményekben.

Vásárhely és Csongrád is jelen lesz egy-egy lóval a versenyen. Vásárhely a nyolcéves telivér kancával, Tűheggyel indul, hajtója a húsz éve versenyző Hegyi Zsolt. Napi másfél órát edzenek, legkisebb céljuk, hogy bejussanak a középdöntőbe. Theseus, a tízéves magyar sportló Csongrádot képviseli a különleges derbin, de mivel a városnak nem volt forrása a nevezési díjra, azt a gyümölcslégyártó Sió-Eckers Kft. állta. A pej korábban díjugrató versenyeken indult, az elmúlt hetekben óvták társaitól – és zsokéja, Bánfi Attila a kisvárosban lovagolt vele heti kétszer, hogy szokja a pesti nyüzsgést és zajt.

Drukkolhatunk

A rendezők százezer vendégre számítanak a kétnapos rendezvényen, a lóversenyt a tribünökön és kivetítőkön harmincezren követhetik. A 16 középfutamot délelőtt 10-től 15 óráig tartják, a Csongrád megyeiek a harmadikban Szentesnek, a hatodikban Szegednek, a nyolcadikban Csongrádnak, a tizenkettedikben Hódmezővásárhelynek, az utolsóban Sándorfalvának drukkolhatnak. A középfutamokra fél 4 és fél 5 között, a döntőre este 6 és fél 7 között kerül sor. Ez utóbbit élőben közvetíti az RTL Klub is.

Olvasóink írták

 • 9. kupec 2008. június 01. 21:20
  „Csak,ha már korhűek,akkor nem az angol telivérekkel kellett volna ,versenyezni,menő zsokéknak,meg lovasdinasztiáknak,hanem,pl, nóniusz,Lipicai,Gidrán,Hucul,stb, katonalovak,szerintem!”
 • 8. sfalva-fan 2008. június 01. 20:15
  „Az RTL-en mutatott citerások a SÁNDORFALVIAK voltak.
  A települések közül vitathatatlanul a mi sátrunké a legtöbb televiziós másodperc :)))”
 • 7. ZS 2008. május 30. 15:13
  „Na most az omnibusszal kapcsolatban irt locitromszorok hozzászolnak e?Ezek a lovak biztos kiizzadják!Vagy már a hátaslovaknak is kitalálták a lopelenkát?”
 • 6. szkeptikus 2008. május 30. 13:08
  „Az udvaribolondok mindíg is az udvartartás "szerves" részét képezték!”
 • 5. samu 2008. május 30. 11:13
  „Kétségtelen, szarul megírt egy cikk.

  " A rendezők százezer vendégre számítanak a kétnapos rendezvényen, a lóversenyt a tribünökön és kivetítőkön harmincezren követhetik. A 16 középfutamot délelőtt 10-től 15 óráig tartják, a Csongrád megyeiek a harmadikban Szentesnek, a hatodikban Szegednek, a nyolcadikban Csongrádnak, a tizenkettedikben Hódmezővásárhelynek, az utolsóban Sándorfalvának drukkolhatnak. A középfutamokra fél 4 és fél 5 között, a döntőre este 6 és fél 7 között kerül sor. Ez utóbbit élőben közvetíti az RTL Klub is. "

  B+ ! Nehéz lett volna odaírni, hogy VASÁRNAP !”
 • 4. F.O.System 2008. május 30. 09:42
  „Zavaros a cikk, valószinüleg azért mert sorok közt kell kiolvasni a
  lényeget,mint az átkosban.Tehát az önkormányzatok nem mozdultak rá a dologra és, hogy ne legyen beégés mint tavaly a sponzorok fizettek az önkormányzatok helyett.Igy kötelezően ajánlott az indulás. Ez a módszerváltás után 18 évvel szégyen. Csak remélni tudom, hogy a Cpg-t nem akarják ujra lecsukni?!”
 • 3. mz 2008. május 30. 09:20
  „Reméljük Geszti a bevételből rendezni tudja a több tízmilliós adótartozását az Apeh felé!
  De lehet neki majd nem kel?”
 • 2. hellócsaj 2008. május 30. 09:19
  „Hajrá Hajrá Szeged!!! :) :)

  (kétmilliós nevezési díj? az se rossz egynek.:D)”
 • 1. boka 2008. május 30. 07:33
  „Hajrá Arany Patak!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők is mások és mégsem mások

Szeged - Sajátos nevelési igényű tanulókat, mozgássérülteket, autistákat, halmozottan sérült… Tovább olvasom