Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Nemzeti vagyon lett az SZKT, a vízmű

Szeged - Öt szegedi többségi önkormányzati tulajdonban álló, közszolgáltatási tevékenységeket, valamint parkolási szolgáltatást ellátó gazdasági társaságban fennálló üzletrész lett a nemzeti vagyon része. Ezeket nem lehet értékesíteni.
Tavaly decemberben az Országgyűlés sarkalatos törvényben rögzítette az állami és a helyi önkormányzatok vagyonáról rendelkező szabályokat, amelyek 2011. december 31-én hatályba léptek. A nemzeti vagyonról szóló törvény meghatározza az állami és az önkormányzati közfeladatok ellátásának infrastruktúráját jelentő nemzeti vagyon védelmének és a vagyonnal történő gazdálkodásnak az általános alapelveit. A törvény hosszan sorolja, mi tartozik a nemzeti vagyon körébe: egyebek között az állam vagy a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló dolgok, pénzügyi eszközök, társasági részesedések. De ide sorolja a törvény az állami fenntartású közgyűjteményeket, a régészeti leleteket és a nemzeti adatvagyont is. Nevesítve az állami vagyon körébe tartozik például a Szent Korona és az Országház is. A műemlékek körében kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősül a megyében a fábiánsebestyéni Cserna-féle szélmalom és a szegvári Károlyi-kastély.

A vízmű 51 százalékos önkormányzati tulajdonrészét nem lehet eladni, része a nemzeti vagyonnak. Fotó: Segesvári Csaba
A vízmű 51 százalékos önkormányzati tulajdonrészét nem lehet eladni, része a nemzeti vagyonnak. Fotó: Segesvári Csaba


Az önkormányzatoknak a törvény hatályba lépését követő 60 napon belül rendeletben kellett megjelölniük a nemzetgazdasági szempontból kiemelt vagyonelemeket. Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője lapunknak elmondta: a közgyűlés február 24-i ülésén már eleget tett ennek, módosította az önkormányzat vagyona feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló rendeletét. – Legfőképpen azért kellett módosítani az önkormányzat vagyonrendeletét, mert a nemzeti vagyonról szóló törvény a forgalomképtelen törzsvagyonon belül két kategóriát különböztet meg: kizárólagos tulajdonban lévő nemzeti vagyont és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont.

Előbbi kategóriába tartoznak például a helyi közutak és műtárgyaik, valamint az önkormányzat tulajdonában álló terek, parkok, vizek és közcélú vízi létesítmények – magyarázta a címzetes főjegyző. Mózes Ervin elmondta: nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonná nyilvánította a közgyűlés a levéltári anyagokat, a tervtári terv- és iratanyagokat, valamint a többségi önkormányzati tulajdonban álló, közszolgáltatási tevékenységeket, valamint parkolási szolgáltatást ellátó gazdasági társaságban fennálló üzletrészeket. Így kiemelt nemzeti vagyon lett a száz százalékban városi tulajdonú Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., valamint a többségében városi tulajdonú Szegedi Vízmű Zrt. önkormányzati üzletrésze (51 százalék), a Szegedi Hőszolgáltató Kft. önkormányzati üzletrésze (51 százalék) és a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. önkormányzati üzletrésze (75 százalék). A címzetes főjegyző elmondása szerint a kiemelt státus azt jelenti, hogy a fenti vagyonelemeket nem lehet értékesíteni.

Olvasóink írták

 • 5. deszkás 2012. március 15. 08:28
  „BÁNKI! Akkor mit hőzőngtök Simor fizujával? Majdnem 60 ezer forintos órabér! (egy gombaszedő)”
 • 4. bánki 2012. március 14. 11:39
  „Helyes ! Nyugaton ez így működik !

  Stratégiai ágazatok és szolgáltatások.

  22 év tökölés után eddig jutottunk ?”
 • 3. deszkás 2012. március 14. 08:26
  „A Vizmű kapcsán kérdem:hol a nyilvános adat a Vizmű vezérigagatójának az éves juttatásairól? (a Debreceni megfelelőjének 2011-ben: 154 961 000ft volt.) Munkabér:75 354 000+ hvi jutalom,prémium.13. havi fizetés:64 795 000+ étkezési jegy,üdölési csekk,internet,gk költségtérités,iskola kedési támogatás:14 812 000= 154 961 000ft.”
 • 2. vélemény 2012. március 13. 22:05
  „Ha a szocik maradtak volna hatalmon, akkor az országnak hitelező bankok, adósság fejében a Szent Koronát is vihették volna Országházastól . :(”
 • 1. uborka 2012. március 13. 13:12
  „Na nem a nagy eszű igazgató és társai miatt, mondhatnám maffiózó társai ellen.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a kullancsszezon

Felébrednek a kullancsok a jó időben, ezért érdemes átvizsgálni magunkat kirándulások, séták után. Három éve tilos permetezéssel gyéríteni a vérszívókat... Tovább olvasom