Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Nemzetközi biblikus konferenciát rendeznek Szegeden

A Biblia és a gazdaság címmel nemzetközi biblikus konferencia kezdődik csütörtökön a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán.
Benyik György főiskolai tanár, a tudományos tanácskozás igazgatója elmondta: a Hit évében megrendezendő konferenciára gazdasági témát választottak a szervezők, a tanácskozás mintegy negyven előadója a többi között azt vizsgálja, milyen a szegények és a gazdagok helyzete a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban.

A háromnapos tanácskozáson felszólalnak a katolikus mellett a református és az evangélikus egyház tudósai a Kárpát-medencéből, Európa más országaiból és távoli kontinensekről, ugyanakkor a huszonötödik alkalommal meghirdetett konferencia a vallásközi párbeszéd fontos helyszíne is, így zsidó és muzulmán kutatók előadásai is gazdagítják a programot.

A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia az elmúlt negyedszázadban Kelet-Európa egyik legnagyobb teológiai tanácskozásává nőtte ki magát. A tudományos seregszemle 322 előadására több mint három és fél ezren voltak kíváncsiak, az elhangzott referátumok alapján pedig 18 konferenciakötet jelent meg. Az eddigi összes előadó csaknem fele, 141 professzor érkezett külföldről. A szervezők minden neves külhoni magyar biblikusnak lehetőséget adtak az előadásra és a publikálásra, hogy a hazai közönség is megismerhesse őket. Az előadások szövegét tartalmazó köteteket pedig a kisebbségi magyar területekre is eljuttatták.

Joachim Gnilkáról, az Újszövetség-kutatás egyik legkiemelkedőbb kortárs szaktekintélyéről 2010-ben díjat neveztek el, amelyet minden évben olyan kutatók kapnak meg, akik a legtöbbet tették a magyarországi biblikum fejlődéséért. Az idén az elismerést a tanácskozás keretében tartandó pénteki ünnepségen Jutta Hausmann, a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem doktori iskolájának vezetője, és Peres Imre, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezetője veheti át.

Olvasóink írták

 • 4. NP1 2013. augusztus 21. 14:21
  „"..milyen a szegények és a gazdagok helyzete a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban." - mindannyian jobban járnánk, ha inkább napjaink szegényei felé fordulna az egyház.”
 • 3. rózsakert 2013. augusztus 20. 20:17
  „tehát a lényeg, a misepénz befektetési lehetőségei, beleértve a Mussolinis pénzeket is , a vatikáni bank valós pénzeinek, vatikáni valutára(ISTEN FIZESSE MEG ! ) VÁLTÁSÁNAK ESÉLYEI-LEHETŐSÉGEI-KERETEI.....”
 • 2. északmagyar 2013. augusztus 20. 12:36
  „S a magasba emelé Szent Attila a kézigránátot és mondá: >>Ó Uram, add áldásodat a te kézigránátodra, mellyel ellenségeidet ficlikké tépheted nagy kegyelmedben.<< És elégedett vala az Úr, és ők lakmározának bárányt és lajhárt és málét, sós ringlit babbal és orángutánt és zsenge gyökereket és gyönge szekereket...”
 • 1. pachakuti 2013. augusztus 20. 11:21
  „MÓZES 5. 7/ 2 : És adja őket az Úr, a te Istened a te hatalmadba, és megvered őket: mindenestől veszítsd ki őket; ne köss velök szövetséget, és ne könyörülj rajtok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenfős stáb rögzítette a jubileumi István, a királyt

Szegeden még soha nem látott technikai arzenált vonultatott fel a 40 fős stáb, amely a szabadtérin rögzítette az István, a király főpróbáját és premierjét. Tovább olvasom