Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Nemzetközi diáktalálkozón a ságváris diákok

A szegedi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola 4. c osztályos diákjai 2013. június 26-30. között Kecskeméten Nemzetközi Diáktalálkozón vettek részt.
A találkozóra Romániából, Szerbiából, Németországból, Ausztriából, sőt Kongóból is érkeztek felnőttek és gyerekek. A kongóiak többek között beszámoltak az alapítvány ottani munkájáról, az alapítvány támogatásával működő iskoláról, közben pedig bemutatták kultúrájukat, zenéjüket, táncaikat, kézműves hagyományaikat.

Az osztály egy pályázattal nyerte ezt a lehetőséget, amelyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány írt ki, annak érdekében, hogy elősegítse a népi hagyományok felelevenítését és ápolását, erősítve ezzel a toleranciát és egymásra figyelést, valamint a gyermekek környezettudatosabb magatartását. A pályázatra, mely két részből állt, ÖKOISKOLA- ként neveztek. Az első részben a betlehemes játék megalkotása és előadása volt a cél, második részben pedig a globális környezeti problémák hangsúlyozása, annak kifejtése, hogy hogyan lehet az emberi jólét megteremtését összehangolni a környezet megóvásával. A ságváris gyerekek karácsonykor elvitték betlehemes műsorukat az idősekhez, beteg gyerekekhez, óvodákba, iskolákba, templomokba, majd tavasszal elkészítették környezetvédelmi tablóikat, és kiállították őket Szeged oktatási, kulturális és tudományos intézményeiben. A tablókon bemutatták ötleteiket a fenntartható fejlődésre, az energiák újrahasznosítására, a környezetbarát életmódra. Felhívták a figyelmet néhány környezetvédelmi problémára.

A diáktalálkozó egyik kiemelkedő eseménye volt a Parlamentben tett látogatás, ahol a gyerekek részleteket adtak elő betlehemes műsoraikból, illetve a szervezők átadták a pályázat kitüntetettjeinek a díjakat. A résztvevőket az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának képviseletében Gulyás Dénes fogadta, tolmácsolták Áder János köztársasági elnök üdvözletét is.

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola két pedagógusa is a díjazottak között volt: Molnár-Palusek Emese bronz fokozatú, Özvegy Judit arany minősítésű kitüntetést vehetett át, az általuk vezetett csoportok többéves munkájának elismeréseképpen.

A ságváris kisdiákok a jutalom-táborozás során megismerhették a résztvevő országok kultúráját, hagyományait, és velük közösen fedezhették fel Kecskemét és Budapest nevezetességeit.
Ez a lelkes szegedi kiscsapat megnyerte az egyik fődíjat is: hamarosan elutazhatnak egy hétre Horvátországba, egy tengerparti nyaralásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Down-kóros gyerekek táboroznak

Down családi tábort tartanak Deszken, a szerb óvodában. Tovább olvasom