Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nemzetközi ifjúsági kamarazenekar a Korzóban

Szeged - Vasárnap este 7 órakor a Korzó Zeneházban koncertezik a Közép-Európa és a Balkán Ifjúsági Kamarazenekara elnevezésű nemzetközi együttes, amely 2011-ben alakult.
Egy 1990 óta Párizsban működő humanitárius alapítvány, az Enfants Planete Esperanza hozta létre, hogy – az alapítvány általános céljaival egyezően – a Közép- és Kelet-Európában élő gyermekek és fiatalok, különösen a hátrányos helyzetűek felzárkózását segítse az együttes muzsikálás, illetve a közös munka művészi eredményeinek több európai helyszínen történő bemutatása által. Románia, Moldávia, Bulgária, Macedónia, Montenegró – bizonyos mértékig Szerbia és Magyarország fiataljai is – nyugati társaiknál kevésbé jártasak a nemzetközi együttműködésben. Az alapítvány számos programjának egyikeként a nemzetközi kamarazenekar a hivatásos pályára készülő muzsikusok képességeinek kibontakozását, szakmai horizontjuk szélesítését, kommunikációs készségeik fejlesztését és számukra karrierlehetőségek megteremtését célozza meg, másrészt a régióban és Nyugat-Európában tartott hangversenyekkel a közönség figyelmét szeretné felhívni arra, hogy ezek az országok milyen gazdagok zenei tehetségekben. Mint kiadványukban megfogalmazzák, a sokféle kulturális hátterű fiatalok lelkes együttműködése kontinensünk jövőjére nézve a remény üzenetét hordozza.

A nemzetközi ifjúsági kamarazenekar idén Romániában ült össze, és Mischa Katz oroszországi születésű, kiváló francia karmester irányításával igényes műsort dolgozott ki, amelyet három-három romániai, illetve franciaországi hangversenyen mutat be. Magyarországon egyetlen alkalommal, Szegeden lépnek fel, tőlünk Avignonba és Orange-ba utaznak, hogy a világ legnagyobb presztízsű fesztiválhelyszínei közé tartozó pódiumokon lépjenek fel. Az ingyenesen meghallgatható szegedi koncerten Vivaldi két gordonkára, illetve Bach két hegedűre és zenekarra írott versenyműve, valamint Dvorák Vonósszerenádja hangzik fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncünnep: porzott a színpad a Hegyen-völgyön lakodalom bemutatóján - galériával

A Kárpát-medencéből verbuvált népi együttesek szórakoztató, humoros és látványos lagzit csaptak a három szintes színpadon. Tovább olvasom