Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Nemzetközi lett a Simándy Józsefről elnevezett verseny

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay-hangversenytermében péntektől vasárnapig hatodik alkalommal rendezik meg a Simándy Józsefről elnevezett országos énekversenyt, amely immár nemzetközivé vált.
A három kategória döntőjére és a vasárnap délelőtti díjkiosztó gálakoncertre is várják a közönséget. Rálik Szilvia, Cseh Antal, Schöck Atala – csak néhány név azok közül, akik az elmúlt évtizedben a szegedi énekverseny győztesei voltak, és ma már befutott művésznek számítanak.

– Hatodik alkalommal rendezzük meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán az 1997 óta kétévente ismétlődő, idén már nemzetközivé bővülő Simándy József Énekversenyt. A viadal ötlete annak idején énektanáromtól, Sinkó Györgytől, a Szegedi Nemzeti Színház egykori jeles basszistájától és tőlem származott. Örülök, hogy az énekkultúra terén igen nagy hagyományokkal rendelkező szülővárosomban rendezhetjük meg – fogalmaz a verseny szervezéséből is oroszlánrészt vállaló Temesi Mária, a Magyar Állami Operaház magánénekese, az SZTE ZMK magánének tanszékének tanszékvezető professzora. – Simándy József pályája is Szegedről indult, a Vaszy Viktor irányítása alatt felvirágzó színház színpadáról. Az országban egyedülálló versennyel a legendás Bánk bán művészete előtt is tisztelgünk.

A verseny egyik ötletgazdája, Temesi Mária operaénekes, a zeneművészeti kar tanszékvezetője. Fotó: DM/DV
A verseny egyik ötletgazdája, Temesi Mária operaénekes, a zeneművészeti kar tanszékvezetője. Fotó: DM/DV

A versenyben három kategóriában a zeneiskolák növendékeitől a zeneművészeti szakközépiskolák tanulóin át az egyetemi hallgatókig és az ifjú művészekig (nők 32, férfiak 35 éves korhatárig) mindegyik korosztály részt vehet. A több mint kétszáz jelentkező közül a területi válogatókból 87-en jutottak a szegedi döntőbe. A zsűri örökös tiszteletbeli elnöke Simándy Józsefné Jutka asszony, elnöke a világhírű szoprán, Marton Éva, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora. A zsűri tagjai többnyire neves operaénekesek: Temesi Mária, Hamari Júlia, a Stuttgarti Zeneakadémia professzora, Laki Krisztina, a Müncheni Richard Strauss Konzervatórium professzora, Jakob Stämpfli professzor, a Svájci Zenepedagógiai Szövetség elnöke, az Európai Énektanárok Szövetségének alapító tagja, valamint Kerek Ferenc zongoraművész, a szegedi zeneművészeti kar dékánja.

A hazai versenyzőkön kívül Bécsből, Grazból, Münchenből, Újvidékről, Temesvárról, Kínából és Japánból is érkeznek ifjú énekesnövendékek. A város és az egyetem mellett az Oktatási és Kulturális Minisztérium jelentős támogatása tette lehetővé, hogy európai színvonalú versenyt rendezhessenek. A korábbiaknál komolyabb pénzdíjakat sikerült kitűzni, például a harmadik kategória első díja 200 ezer forint. A további támogatók – többek között a Szegedi Nemzeti Színház, a szimfonikusok, a Magyar Rádió, a Bartók Ház, a Művészetek Palotája – különdíjként vonzó fellépési lehetőségeket is felajánlottak a legjobbaknak.

Várják a közönséget

Az énekverseny nyilvános, mindhárom kategória döntőjére várják a közönséget. A legifjabbak – az alap- és középfokú oktatásban részt vevők – viadala pénteken 15.30-kor, a II. kategória – a főiskolai, bachelorképzésben tanulók – versenye szombaton reggel 9.30-kor, a legérettebbeké – azaz az egyetemi, masterképzésben tanulóké és az ifjú előadóművészeké – szombaton 15.30-kor kezdődik. A díjkiosztó gálakoncertet vasárnap 10 órától tartják a Fricsay-hangversenyteremben.

Olvasóink írták

  • 1. xD 2008. október 25. 22:51
    „xD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommunikáció, viselkedés és divat egy képzésben

Szeged - Divatelméletet, protokollt, beszédmagatartást, reklámelméletet is tanulhatnak azok a… Tovább olvasom