Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Nemzetközi ölelés a belvárosban

Szeged - A külföldi középiskolások pénteken a Szegedi Tudományegyetemen nyelvvizsgáztak magyarból. A nyelvvizsga után a fiatalok ingyen ölelés feliratú transzparensekkel vonultak végig a belvároson.
A külföldi középiskolások pénteken a Szegedi Tudományegyetemen nyelvvizsgáztak magyarból. A 17 éves Sara Zerizgi Woldeab az írásbelin 86, a szóbelin pedig 97 százalékot teljesített. A szardíniából érkezett Sarával magyarul beszélgettünk. Az olasz lány elmondta, magától tanult meg magyarul. A nyelvtant, az igeragozást nagyon nehéznek tartja, de pont ez tetszik neki, nyelvünk bonyolultsága. Sara szereti a gulyáslevest, de magyar ételeket túl zsírosnak találja. Azt tanácsolja, együnk több zöldséget, gyümölcsöt. – A túrót útálom, a tejfölt is nem szeretem – mondja, amikor az általa kevésbé kedvelt magyar ételekről kérdezem.

Jegyes-Molnár Szandra idegenforgalom szakos hallgató, önkéntesként vesz részt a szervezet munkájában. – Egy „vészhelyzet" miatt fogadtam egy thai lányt. Először csak arról volt szó, addig marad nálunk, amíg nem találnak neki másik családot, de annyira megszerettük egymást, hogy egy évig maradt.

Nemzetközi ölelés a belvárosban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Közben a Németországból érkezett David Zöllnert szólítják a szóbeli bizottság elé. A 16 éves fiú még a folyosón elárulja, tökéletes, akcentus nélküli magyar nyelven, hogy ő nem izgult annyira mint a többiek, mivel félig magyar édesanyja révén. A vizsgabizottság előtt előbb bemutatkozik, majd a németek és magyarok közti különbségről kérdezik. – Itt lazábbak az emberek, Magyarországon jobb a társaság – mondja David. A beszélgetés után egy képről kell beszélnie, majd szituációs gyakorlatként egy étteremben vegetáriánus ételt kell rendelnie. A vizsga jó hangulatban telik. Itt nem az a cél, hogy elvegyék a gyerek kedvlét a tanulástól.

A nyelvvizsga után a fiatalok a nemzetközi együttműködés és a kultúrák közti kapcsolatépítés részeként free hug (ingyen ölelés) feliratú transzparensekkel vonultak végig a belvároson és mindenkit megöleltek – aki erre igényt tartott.

Az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány az American Field Service (Amerikai Harctéri Szolgálatot) rövidítéséből kapta nevét. A szervezet 1947-ben kezdett nemzetközi szinten diákcserékkel foglalkozni. Ma a világ legrégebbi és legnagyobb diákcsere szervezete; programjai keretében több mint 80 ország 13 000 diákja tanul külföldön évente.
A programok célja – a nyelvtanuláson túl – az interkulturális tanulás: a diákoknak külföldi tanulmányuk alatt a fogadó nemzet kultúráját, szokásait, értékeit is lehetőségük van megismerni. A résztvevő diákok fogadócsaládoknál laknak, és ugyanúgy középiskolába járnak, mint itthon. Beilleszkednek fogadócsaládjukba, alkalmazkodnak annak életviteléhez.

Nemzetközi ölelés a belvárosban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Magyarországon 1990 óta működik alapítványként az AFS. Azóta több mint 1200 magyar diák tanult külföldön, közel 3000 család és 400 középiskola tanárai vettek részt a programban. Magyarországról az AFS-szel mintegy 40 országba utazhatnak a középiskolás diákok 3, 6, vagy 10 hónapos időtartamra. A diákok a csereprogramért részvételi díjat fizetnek. A részvételi díj 700 ezer és 2 millió 300 ezer forint között országonként változó.

Az AFS program középiskolás diákoknak biztosít lehetőséget arra, hogy három, hat hónapot vagy egy évet töltsenek el egy másik kultúrában. Hozzánk is 14-18 év közötti diákok érkeznek, akiknek keresünk olyan magyar fogadócsaládokat, akik vállaljak befogadásukat.

Hazánk 20 országból fogad diákokat. Különösen az ázsiai diákok körében népszerű Magyarország (Japán, Kína, Hongkong, Thaiföld) de Olaszországból, Németországból és Latin-Amerikából is sokan érkeznek hozzánk egy tanévre.

Olvasóink írták

 • 6. Lutetia 2013. június 08. 20:07
  „Gratulálok a diákoknak, és nagyon örülök, hogy jól érezték magukat nálunk.”
 • 5. THK 2013. június 07. 21:39
  „Thai lányt is valszeg sokan szívesen fogadnának be :)”
 • 4. Pandora 2013. június 07. 20:05
  „sok ember fel sem fogja, hogy ezekkel az angolul jól tudó külföldiekkel milyen jó beszélgetni.
  ingyen nyelvóra :)”
 • 3. TELSTAR 2013. június 07. 19:13
  „Csak szólok, hogy a szardínia kis betűvel a halat jelenti.”
 • 2. Falcao 2013. június 07. 18:39
  „A lányokat én is megölelgettem volna. De jól. :)”
 • 1. queenmargareth1 2013. június 07. 18:22
  „gratulálok a nyelv elsajátításához!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanna lett a könyvkirály

Kacsa-csacsacsáról és mókabálról szólt a nóta, amivel a Grimm-busz színház köszöntötte a Somogyi-könyvtár betűbirodalmát péntek délután a városháza dísztermében. Tovább olvasom