Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nemzetközisíteni kell a Szegedi Tudományegyetemet

Szeged - „Az universitas universitas legyen!" – fogalmazott Pál József idén januárban, amikor a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyetteseként munkához látott. Céljairól és a hivatalba lépése óta eltelt időszak tanulságairól is kérdeztük.
– Korábban is részt vett az egyetem vezetésében: a kilencvenes évek elején Róna-Tas András mellett volt rektorhelyettes, majd a bölcsészettudományi kar dékánja; jelenleg az SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék vezetője. Mi a különbség az akkori és a mostani egyetem között?
– A 90-es évek elejének egyeteme, a József Attila Tudományegyetem 3, majd 4 karú és egységes intézményként működött. Az ezredfordulón integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem viszont a mai napig magában hordozza születése körülményeit: a különböző intézmények egymás mellé rendelésével jogszabály mondta ki az universitas létrejöttét. A „centrifugális erők" rendkívül erősek voltak, a karok részéről még mindig nincs teljes bizalom egymás iránt. Ezért érzem a jelenlegi egyetemi vezetés legfontosabb feladatának a belső integráció erősítését.

– Erősödik a verseny a felsőoktatási intézmények között az országhatárokon belül és kívül is. Hogyan reagál ezekre a kihívásokra az SZTE?
– Nemzetközisíteni kell a szegedi egyetemet. Ez uniós elvárás, de önérdekünk is. Jól mérhető eredmény, ha jelentősen növekszik az idegen nyelvű kurzusok, az itt tanuló külföldi diákok száma. De minél jobban be kell kapcsolódnunk a nemzetközi kutatások élvonalába is. Lépnünk kell a tehetségek felé: az ország egész területéről minél több tanulni tudó és akaró diákot kell Szegedre vonzanunk. Az is áttörést jelent, ha a belső, valóságos intézményi integrációban előre lépünk.

A szegedi universitas kül- és közkapcsolathálója lett Pál József rektorhelyettes ügye. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi universitas kül- és közkapcsolathálója lett Pál József
rektorhelyettes ügye. Fotó: Karnok Csaba

– 63 külföldi universitassal létezik valamilyen szintű kapcsolatuk. Kell ezt bővíteni?
– A hallgatói mobilitás terén Európa első tíz egyetem közé tartozik a szegedi. A cserekapcsolatok, az uniós ösztöndíj lehetőségeket jól kihasználják az oktatók és hallgatók. A bilaterális szerződések egy része viszont csak keret, amely mögött nincs konkrét kapcsolat. Azon vagyunk, hogy ezeket élővé tegyük. Ezért is utazunk Szabó Gábor rektor úrral április elején Rómába: az ottani La Sapientia Egyetemmel intézményi, kari, illetve kari hallgatóközi szintű kapcsolatokat kötünk. Feladatomnak érzem, hogy katalizáljam ezeket a kapcsolatokat. Mert az universitas akkor valóban universitas, ha nemcsak széles körben tanítja és kutatja a tudományokat, hanem legalább ilyen széles körben rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal is.

– Belül, az intézmény egységei között milyen a kapcsolat?
– Sok a párhuzamosság. Ezek felmérése elkezdődött. Például legalább nyolc kiadói műhely dolgozik egymással párhuzamosan, miközben csak papíron létezik az egységes egyetemi kiadó, így aztán nincs együttműködő partnere a nemrég ide látogató Cambridge Egyetemi Kiadónak. Közel harminc, sokszor külön pályán futó egyetemi újság él, miközben az egyetemen történtek nagy része nem kerül be az intézményről szóló belső és külső hírfolyamba. Ezért tartom fontosnak az egyetemi kommunikáció újragondolását, a közös egyetemtudat erősítését.

Jeles napok

A szegedi universitas az idén május 11–12. közötti Báthory-ünnepségen megemlékezik a Báthory-féle alapító okirat 430. évfordulójáról. Ebből az alkalomból bemutatják A szegedi egyetem és elődei története című könyv első kötetét – az 1581-től 1872-ig tartó időszakot dolgozza föl. Október 9-én és 10-én azt ünnepelik, hogy 90 éve fogadta be a Tisza-parti város a Kolozsvárról száműzött universitast, illetve megemlékeznek az első szegedi egyetemi napról is. November 11. pedig hagyományosan az SZTE napja.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. március 31. 17:36
    „Tudom, nem kéne szavakon lovagolni, de ez a "NEMZETKÖZISÍTENI" szótól felállt a szőr a hátamon. Meg is jelent a piros hullámvonal alatta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap április 3-án az Árkádban

Szeged - Tegyen egy sétát Ön is az épülő ÁRKÁD Szeged Bevásárlóközpontban! Április 3-án a vasárnapi… Tovább olvasom