Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nepálban meditáltva erősítette meg a hitét Rost Andrea

Szeged - Colours című új lemezéről is több áriát elénekel majd Rost Andrea, aki csütörtökön 19.30-tól a Filharmónia kamarabérleti sorozatában ad koncertet az SZTE JATIK nagytermében. Beszélgetőpartnere Pál Tamás lesz, zongorán Harazdy Miklós kíséri.

– Új lemezem anyagát mutatom be a koncerten, de nem mindegyik hangzik el a CD-n szereplő áriák közül. Eredetileg nem is lemezt akartunk csinálni, hanem rádiófelvételeket, közben azonban úgy döntött a rádió, hogy kiadja az anyagot CD-n, ezért újabb áriákat is felvettünk. Nem volt határozott koncepció, de utólag kiderült, mégis egyfajta keresztmetszetét adja egész eddigi pályámnak. Gounod Rómeó és Júliájának női címszerepét még zeneakadémistaként, 1989-ben alakítottam az Erkel Színházban. Az első felvonásbeli keringőt eléneklem majd Szegeden is, mint ahogyan Susanna és a Grófné áriáját is. Ezek azon a Mozart-lemezemen szerepelnek, amelyet Pál Tamás vezényletével készítettünk. Érdekes pályatükör lesz ez az áriaest – ígéri Rost Andrea, aki kedvenc Puccini-szerepeit, Liut, Mimit, Cso-cso-szánt sem hagyja ki a sorból. – Abban is bízom, hogy megvalósulnak a tervek, és jövő májusban a Pillangókisasszony-produkcióban vendégszerepelhetek majd Szegeden. Szeretem a várost, az ottani muzsikus kollégákat, a színvonalas zenei életet.

Rost Andrea estje csütörtökön az SZTE JATIK-ben. Fotó: DM/DV
Rost Andrea estje csütörtökön az SZTE JATIK-ben. Fotó: DM/DV

A lánya énekel, a fia dobol

– Lányomat felvették a Zeneakadémia magánének tanszakára. Mivel ő egy koloratúr, még az is előfordulhat, hogy egyszer majd a lányom lesz az anyám a színpadon. Énekeltük már együtt a Susanna–Grófné-duettet. Érdekes dolog egy anyának a kislányát ugyanabban a szerepben hallani, amit ő is milliószor énekelt. Ez egy gyönyörű, de sok áldozatot kívánó, kemény pálya, ezért igyekszem jó tanácsokkal is mellette állni és mindenben segíteni. A fiam nagyon jól dobol, de amit ő csinál, az heavy metal, nem klasszikus zene. Hallottam egy meglepő kifejezést arra, amiben most ő van, és ami manapság nagyon sok fiatalt jellemez: kapunyitás előtti pánik. Nem mernek kilépni az életbe, vigyázni kell rájuk – meséli gyermekeiről Rost Andrea.

Kossuth- és Prima Primissima díjas szopránunk nemrégiben Nepálban járt, tíz napra beköltözött Katmandu fölött a hegyekben egy meditációs központba, ahol teljes nyugalomban meditált. – Régóta érdeklődtem a buddhista tanok iránt, Budapesten is eljártam egy buddhista közösségbe. Egyik barátnőm már kilencszer járt Katmanduban, vele jutottam el én is. Mindenkinek el kellene mennie egy ilyen meditációra, mert helyre teszi az embert. Hívő katolikus vagyok, a nepáli út nem eltávolított a vallásomtól, inkább megerősített benne. Nem kell elhagynunk a hitünket ahhoz, hogy elsajátítsuk ezt a meditációs technikát, megismerjük ezeket a tanokat, amelyek még erősebbé tehetik spirituális életünket. Nem lettem más ember, egyszerűen csak elindultam egy úton, új dolgokkal ismerkedtem meg. A legfontosabb: kitartással, teljes odaadással, alázattal csináljunk mindent, így éljük az életünket – vallja Rost Andrea, aki az utóbbi években szinte repertoárt váltott.

– Pályafutásom elején tudatosan mondtam nemet sok olyan drámai szerepre, amelyre még nem éreztem késznek magam. Nem akartam túl korán elköszönni Gildától, Luciától. Traviatát azután is megtartottam, hogy áttértem a drámaibb, nagy Puccini-szerepekre, igaz, nem éneklek már esz-t Violetta nagyáriája végén, mert az annyira széthúzná a hangomat, hogy sérülést okozhatna Butterfly vagy Mimi szerepében. Gilda helyett is inkább Desdemonára tértem át, és elénekeltem már Richard Strauss Daphnéját is. Kértek már Tosca szerepére is, amelyet szeretnék majd megcsinálni. Kesselyák Gergővel a MÜPA-ban január 16-án Alban Berg Hét korai dalát éneklem zenekari kísérettel, Oláh Kálmánnal pedig a Zeneakadémián adunk majd dzsesszes hatású, rendhagyó klasszikus dalestet. A Wesendonck-dalokkal is megpróbálkozom, ami már egy kis nyitást jelent Wagner felé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most bejelentjük, jövőre megvizsgálják

A szolgáltató fizeti a kötelező gázkészülék-felülvizsgálatot - a lakástulajdonosnak december 31-éig írásban kell megrendelni. Tovább olvasom