Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Népdalokkal kezdte a tűzrőlpattant Marcsa, Radnay Csilla

Bájával, humorával azonnal meghódítja a nézőket a Mágnás Miskában Marcsa szerepét alakító Radnay Csilla. A Nemzeti Színház sugárzóan tehetséges, fiatal tagja – aki tavaly a POSZT-on elnyerte a legjobb 30 év alatti színésznő díját – szubrettként debütált a szabadtéri idei záróprodukciójában.
– Alapvetően egy nagyon lusta ember vagyok; ezt legyőzendő muszáj gigantikus energiákat mozgósítanom, hogy ne süppedjek a saját lustaságomba. Ilyenkor átcsapok a másik végletbe, és ez az igyekezet egy nagy energiagombóccá válik. Nem láttam korábban a Mágnás Miska filmváltozatát, és amikor kiderült, hogy Marcsát játszom majd, akkor már inkább nem is néztem meg, mert szerettem volna saját kútfőből felépíteni a szerepet. Marcsa báját, nyelvezetét, az idegen szavakat erőteljesen magyarosító, és saját ízlésére formáló paraszti megszólalását nagyon szeretem. Bár tősgyökeres pesti lány vagyok, vonzott ez a feladat, mert bájosnak tartom a figurát. Nagy örömmel és olyan bátorsággal fogtam hozzá, ami ha nem lennék ennyire pesti, talán nem is lenne meg bennem, így viszont bárdolatlan mersszel megyek neki – fogalmaz Radnay Csilla.

Népdalokkal kezdte a tűzrőlpattant Marcsa, Radnay Csilla. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Nemzeti Színház fiatal tagja Marcsa szerepében bájával, muzikalitásával, mozgáskultúrájával, humorával azokat is meggyőzi, akik a legendás filmváltozat felejthetetlen Mészáros Ágiját tartják ebben a szerepben etalonnak. Színpadi magabiztosságát annak is köszönheti, hogy tíz éven át zongorázott, három évig dobolt, majd fuvolára váltott.

– Gyerekkoromban népdalénekléssel kezdtem, sok versenyen vettem részt, és ilyen jellegű tanulmányokat is folytattam. Rengeteg népdalt megtanultam, máig szívesen énekelek. A színművészetin is zenés osztályba jártam, Novák Eszter és Ascher Tamás volt az osztályfőnököm, ami jó iskolának bizonyult. Játszom fuvolán is, szeretek gyakorolni, ahhoz pedig komoly légzéstechnikára, nagy tüdőre van szükség, ami most a színpadi éneklésben, a levegő ügyes beosztásában is segít. A zenei építkezés ismerete nemcsak zenés daraboknál, hanem prózainál is sokat segít. A ritmusérzék kifejlesztése az egymásra való figyelésben is fontos. Egy operettben különösen sokat számít, hogy az ember tudja: az adott pillanatban hova kell figyelnie, hogy a karmestert ne tévessze szem elől, mert abból könnyen baj lehet – mondja a színésznő, aki a Nemzetiben a János vitézben már játszott együtt mostani partnerével, Stohl Andrással.

Népdalokkal kezdte a tűzrőlpattant Marcsa, Radnay Csilla
 
„Élmény vele játszani"

– Bár Csilla már a próbák kezdetétől az egyik legjobb volt, Alföldi Robi erősen trenírozta, hogy a maximumot kihozza belőle. Remek prózai színésznő is, és nagyon jól énekel. Ráadásul úgy néz ki, mint a fiatal Gina Lollobrigida: mell, csípő, derék – ugyanolyan adottságai vannak. Nagy élmény vele játszani – nyilatkozta partneréről a Mágnás Miska címszerepét alakító Stohl András.

– Ő a címszerepet alakította, én voltam a Francia királylány. Még nem vagyunk régi, összeszokott páros, de nagyon könnyen értünk egymás nyelvén, mert hasonló energiákkal és jókedvvel játszunk. Így olyan, mintha nagyon régóta dolgoznánk együtt. Nekem ez az első szerepem a szegedi szabadtérin; szíven ütött, amikor az első Dóm téri próbán négyezer kék széket láttam a nézőtéren. Nem tudom, ha majd emberek ülnek ott, meg lehet-e szokni ezt az érzést. Hálás vagyok a jelmeztervezőnknek, Füzér Anninak, hogy ennyire egybevág az ízlésünk, és nekem is csodaszép ruhákat tervezett. A cselédruháim is kicsit vadromantikusak, így nem egy csapzott figurát láthatnak a nézők, hanem megvan a szépsége, bája – hangsúlyozza Csilla, aki családját, párját és a barátait is várja a hétvégi előadásokra.

– Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy a Nemzeti Színház társulatának tagja lehetek, ráadásul épp ebben az időszakban, amikor egy olyan csapat alakult ki, ami igen ritka. Nagyon szeretek bejárni, mert kivételesen jó a légkör, remek hangulat uralkodik. Hálás vagyok Alföldi Róbertnek, mert sok bizalmat kapok tőle; egyre többet és egyre nagyobb szerepeket játszhatok.

Népdalokkal kezdte a tűzrőlpattant Marcsa, Radnay Csilla. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Olvasóink írták

  • 3. JoGabor 2012. augusztus 20. 15:19
    „Őszintén gratulálok, Kisasszony, nagyszerű volt vasárnap este.”
  • 2. OkosKata 2012. augusztus 20. 01:27
    „Szuper volt az előadás és a szereplők is!!!”
  • 1. Szabadszombat 2012. augusztus 18. 22:00
    „Kellemes kikapcsolódást nyújtott a darab, Radnay Csilla pedig nagyot játszott benne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonnal lekapcsolták a baktói betörőt

Szombaton a hajnali órákban lakossági bejelentés alapján értek tetten a rendőrök egy 33 éves baktói férfit, aki a Must utca egyik családi házába akart betörni. Tovább olvasom