Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Népi rock az egykori KISZ-táborban

Körülbelül 30-40 néző előtt lépett föl a Romatikus Erőszak nevű együttes vasárnap hajnalban a szegedi Eko-parkban. A Fiatal Baloldal által szélsőségesnek és társadalomra veszélyesnek tartott programon néhány kopasz, bakancsot viselő , és több, hovatartozását rovásírásos pólóval hangsúlyozó fiatal vett részt.
A Romantikus Erőszak egy csepeli fellépésen júniusban
Elmosta az eső a Szögedi Gyepű Ünnepet. Szabó László önkormányzati képviselő délelőtt úgy tíz-tizenöt fős hallgatóságnak tartott előadást a Szögedi Védegyletről, Újszegedről, Csongrád vármegyéről és Trianonról – az egykori szegedi KISZ-táborban. A hallgatóság fele nagy, fekete bakancsot viselt, hajuk feltűnően rövidre volt nyírva. A megfogalmazásokkal bánjunk óvatosan. Szabó képviselő ugyanis rögtön hangosan üdvözölte a sajtó megjelenő képviselőjét, így a teremben a viszonyok azonnal tisztává váltak mindenki számára. A tervezett kulturális programok egy része elmaradt, de az esti koncerteket megtartották. Lapunk újságíróját beengedték a rendezvényre, de fotóriporterünket gyakorlatilag kihajították, képeit töröltették.

Átlagos hajhossz

Az este nyolcra hirdetett koncertek tíz óra előtt kezdődtek el. Először a Libra együttes kezdte, a gothic metal stílusban játszó zenekarnak sok politikai mondanivalója nem volt, a méteres hajú gitáros srác pedig a teremben tartózkodók átlagos hajhosszát közelítette a magyarországi átlag felé.

Utánuk a Tritonus lépett színpadra. Balladájukat hallgatva két kopasz srác sörrel a kezében keringőt lejtett a jóformán üres teremben. A népies rockegyüttes az öt-tízfős küzdőtéri közönséget lázba hozva játszotta az „Édes Erdély itt vagyunk, / Érted élünk és halunk, / Győz a szittya fergeteg, / A rohanó sereg" refrénű indulót.

– Vesszen Trianon! Vesszen Trianon! – skandálták néhányan a teremben. A dalosabbak félóránként belekezdtek a székely himnuszba, egyszer-egyszer egy „Mocskos zsidók!", „Fehér Magyarországot!" kiáltás is becsúszott. Közben a Romantikus Erőszak nevű banda tagjai a vendéglőben söröztek. A Fiatal Baloldal pénteki sajtótájékoztatója szerint zenéjük szélsőségessége miatt a társadalomra veszélyes, bár a közösség elleni izgatást nem éri el.

Zsinóros farmernadrág

– Magyar zenekar vagyunk, magyar zenét játszunk a Kárpát-medence egész területéről. Népdalok rockosított átdolgozása mellett mondákat dolgozunk fel – mutatja be az együttest Sziva Balázs. Az énekes „civilben" gondnokként dolgozik az egyik pesti egyetemen, háromgyermekes apa. Nem tagadja: köze volt a bőrfejűekhez.

– A szkinhed szubkultúrában korábban megfordultam, de akkor ez még nem azt jelentette, mint most. Kommunistaellenes mozgalom volt, nem úgy indult, mint ahová most fajult. Ma nem soroljuk magunkat a szkinhedzenekarok közé, közönségünk is más – magyarázza. Sziva farmerére kék zsinórból vitézkötést varrt, bő magyar ingben, posztómellényben lép föl, amelyet egy idős bakonyi bácsi a Kossuth-címerrel díszített.

A zenekar tagjai az alapítás óta folyamatosan cserélődtek. Ki vegyésztechnikus, ki üvegműves, ki szobafestő a civil életben. Vannak köztük autentikus népzenét játszók és rockzenészek.

Sziva úgy érzi, eszköznek használják őket egy szegedi helyi politikai játszmában. A Fiatal Baloldal által a sajtó képviselőinek kiosztott Szkinhed című daluk szövegéről elmondja: legelső lemezükön jelent meg, és nem is saját szerzeményük. Dalaik többsége a magyar történelem és mondavilág köréből meríti témáját.

Tarsolyosok, bakancsosok

Már hajnali fél egy volt, mikor a Romantikus Erőszak színpadra lépett. Ekkor leltárt készítettünk a nagyrészt hímneműekből álló közönségről: körülbelül fél tucat bakancsos, kopasz vagy fölnyírt, oldalra fésült hajú, húsz év körüli ifjú mellett a zöm hétköznapibb, sötét ruhába öltözött. Hovatartozásukat egyértelműen jelölő („Délvidék", „Szeged") rovásírásos vagy magyar feliratú fekete pólóba bújtak. Ők többnyire a szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai, történészhallgató is akadt köztük. A közönség többi része „civilben" jelent meg, itt-ott tarsoly, vagy fehér „Magyarnak maradni" pólóval azért jeleztek...

Az énekes ironikusan, talán hogy jelezzen a média egyetlen megtűrt képviselőjének, bekonferálta a harmadik számukat: – Most következzen egy szélsőségesen irredenta dal Erdélyről...


Képtelenség

Szombat este megtermett kopasz fiatalok vették körül lapunk fotóriporterét. Munkatársunk a külső és a belső őröknél, a bejáratnál bemutatkozott, és bement a nagyterembe. Miután csápoló, tomboló fiatalokat is fotózott, a szervezők fenyegetően felelősségre vonták, és közölték vele, hogy ez magánterület. Bár nyilvános rendezvényt hirdettek, fotók nem készülhetnek. Tiltásuknak nyomatékot adva követték, föltartóztatták a távozó fotóriportert, hosszabb huzavona után a digitális felvételek törlésére kötelezték. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig dzsessz

Tegnap délelőtt érkezett meg a szegedi Dóm hotelbe George Benson. A turné menedzsere, Billy Heaslip… Tovább olvasom