Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Népszámlálás a gyurgyalagoknál

Magyarország - Lakossági összefogással szeretné fölmérni a gyurgyalag (Merops apiaster) állományát idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Ez a faj életmódja és étrendje miatt is veszélyeztetett. Az egyik legszínesebb hazai madár ugyanis omladozó partfalakba vájt üregekben fészkel, csapatostul. Ezeket a lakótelepeket nemcsak a talaj omlása, eróziója, hanem az illegális homokbányászat is veszélyezteti. Másik, az emberi jelenlét szempontjából önveszélyes tulajdonsága, hogy a nagyobb repülő rovarok mellett szereti a méheket is... A madártani egyesület honlapján láthatók fotók tönkretett gyurgyalagtelepekről.


A fokozottan védett fajt még tavaly májusban megválasztották a 2013-as év madarává. Ehhez a kampányhoz kapcsolódva idén bárki följegyezheti megfigyeléseit, a talált telepek helyét, az esetleges veszélyeztető tényezőket a www.fecskefigyelo.mme.hu honlapra – tájékoztatott Szenczi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. A szervezet önkéntesek segítségével hozzáfogna az elöregedett, benőtt fészkelőhelyek felújításához, újakat is létesítene.

A gyurgyalag Magyarországon májustól szeptember végéig él, télre Afrikába költözik. Az állomány létszámát most 20-30 ezer párra becsülik a természetvédők, és úgy tapasztalják, lassan fogy. Korábban több száz párnak helyet adó költőhelyek is voltak, mostanában 20 párnál kevesebb telepeken fészkel a többség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sminkanyagok ajándékba a legendás maszkmestertől

Sommer Katalin, aki évtizedekig az MTV vezető maszkmestere volt, Bodnár Györgynek, a szegedi színház fodrászának ajándékozott egy közel 300 ezer forintot érő sminkanyagot. Tovább olvasom