Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Népszavazás előtti plakátmustra: óriástranszparensek tengere

Szeged - A rendszerváltáskor „négyigenes" SZDSZ most nemet mond, ugyanúgy, mint a négyzetből nőtt kockával manipuláló MSZP, miközben a Fidesz „naplementésen" igenez. A március 9-i népszavazás plakátjai – a grafikus szerint – ötlettelenek és szürkék, s nem adnak iránytűt a döntéshez.
– Eltökélt vagyok: március 9-én is elmegyek voksolni, mert fontosnak tartom, hogy minden szavazáson részt vegyek – jelentette ki Bakai Csaba szegedi városatya (Együtt Szegedért), a Nemzeti civil alapprogram (NCA) dél-alföldi regionális kollégiumának elnöke.

– Nincs ingyen a leves se. Ez az egyszerű igazság a kiindulópontunk, miközben a szakma véleményére alapozódik a „nem" melletti SZDSZ-kampány – magyarázta Kenyeres Lajos önkormányzati képviselő, aki szerint szokásosan kék tónusú, agymosós plakátjuk asszociatív.

– Hatalmas kommunikációs apparátus áll a kormánypártok és a Fidesz mögött is, hogy eljuttassák az üzeneteiket, melyeket mégis mindenki másként értelmez – mondta a „négyigenes" népszavazás idején a liberálisok oldalán aktív, ma a Szegedért Egyesületet vezető Csapó Balázs. Szerinte a rendszerváltás óta egyre kevésbé hiszik az emberek, hogy érdemben befolyásolhatják voksukkal az amúgy se szakmai érvek alapján születő döntéseket.

– Nincs MDF-plakát, mert pénzkidobásnak tartjuk elkészíttetését – rögzítette Ványai Éva. A képviselő kiemelte: ők felnőttnek tekintenek minden választópolgárt, aki képes eldönteni, hogy elmegy-e voksolni.

Egy óriás, több vélemény.
Fotó: Karnok Csaba

– Az egyik az érzelemre, a másik az értelemre hat – állította Szondi Ildikó szegedi képviselő (MSZP) –, de a két nagy párt óriásplakátjai eléggé hasonlóak: nemcsak színvilágukban, hanem abban is, hogy úgy mennek el mellettük az emberek, hogy észre se veszik a nekik szánt üzenetet.

– Az előttünk álló eseményre, az ötödik népszavazásra fölhívni a figyelmet: e célnak megfelelnek az ellenzék plakátjai – összegzett Póda Jenő (Fidesz–KDNP). – A másik cél, hogy visszafogottan, de hangsúlyozzuk: nemcsak a döntésre föltett három kérdésről, hanem az ide vezető útról is véleményt mondanak a voksolók.

– Béna a fotó, erőltetett a szereplők beállítása, unalmas a tipográfia és a színvilág, semmitmondó az egyiknél a négyzetből lett kocka, a másiknál a nemzetiszínű út mögötti „narancsos nap" – mondott lesújtó véleményt a két nagy párt kampányáról Kóthay Gábor grafikus. A Tömörkény művészeti szakközépiskola tanára szerint a látványteremtésben profi szakma elfordult a pártoktól, ezért lettek jellegtelenek a mostani referendum plakátjai, melyek elvesznek az óriástranszparensek tengerében, nem mozgósító erejűek. Ellenpontként blogjában bemutatja az amerikai elnökválasztási kampány egyik Obama-plakátját, melyen egyetlen szó dominál: HOPE (remény).

Falragaszok

Az „igenek" mellett kampányoló ellenzék Szeged több pontján például a kandelábereket, illetve Tarjánban a Budapesti körút és a Szilléri sugárút kereszteződésénél álló, felújított panelház falát is teleragasztotta röplapjaival. – „Tűrnünk kell" a pártok elhelyezett üzeneteit – a választási törvény szerint –, a kampányidőszakban például a villanyoszlopokon. Ám e röplapokat a ragasztgatóknak a voksolás utáni egy hónapon belül el kell távolítaniuk. Ugyanakkor a magánházak vagy közintézmények falára, kerítésére tett politikai üzenetek miatt az érintettek a jegyzőnél tehetnek panaszt – hallottuk Szélpál Gábortól. A Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője hozzátette: mások, mondjuk koncertszervező cégek legálisan csakis a plakátolásra kijelölt 32 hengeren helyezhetik el hirdetményeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy hónap alatt háromszor ölt a heroin Szegeden

Szeged - Hárman is meghaltak Szegeden heroin-túladagolásban november óta, noha évente általában egy ilyen eset történik. Tovább olvasom