Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Népszavazást akarnak az egyetemisták

Szeged - Egy évfolyamnyi friss diplomás orvos hagyhatja el hazánkat, ha nem függesztik fel a „röghöz kötő" rendeletet – írtuk cikkünkben egy hónappal ezelőtt. Pénteken a szegedi orvostanhallgatók azt jelentették be, hogy népszavazást kezdeményeznek a visszavonásáért.
Népszavazást kezdeményeznek a friss diplomás orvosokat a szabad munkavállalás jogától megfosztó rezidenstörvény visszavonásáért a szegedi hallgatók – jelentette be Mokán Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Kara Hallgatói Önkormányzatának (ÁOK HÖK) elnöke pénteken.

Az üvegpalota, az SZTE tanulmányi és információs központja előtt péntek délelőtt mintegy 40, fehér köpenyt viselő orvostanhallgató mellett az egyetem több vezető oktatója – köztük Pál Attila professzor, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetője – is megjelent a 12 kar hallgatói önkormányzatai által összehívott sajtótájékoztatón. Nevükben Török Márk, az SZTE EHÖK elnöke köszöntötte mindazokat, akik eljöttek a megmozdulásra.

Mokán Péter felolvasta: nem értenek egyet azzal a kormányrendelettel, amelynek értelmében 9 évig nem hagyhatnák el a rezidensek az intézményt, ahol állást kaptak. Vagy ha igen, visszafizettetik velük a képzésük költségeit – 6 millió forintot.

– Ami papíron diploma utáni képzés a rezidensnek, az valójában diplomás minimálbérért végzett, rendszeres túlórával megtűzdelt „gályamunka" – fogalmazott a hallgató. – A kormányzat itthon akarja tartani a fiatal orvosokat, de ehhez törvénytelen eszközöket használna. Ezért a hatodéves hallgatók fele nem fog a képzésbe belépni. A rendelet egyik célja a vidéki kórházak utánpótlásának biztosítása lenne, ehhez azonban olyan feltételeket szab, amelyeknek a kis intézmények nem tudnak eleget tenni – mondta Mokán Péter.

A hallgatók kérik, a rezidenstörvényt vonja vissza az állam: ennek érdekében a szegedi hallgatói önkormányzatok országos népszavazást kezdeményeznek.

Dobogó szív

Az úgynevezett rezidenstörvényt 2009-ben szavazta meg a parlament. Ezt követően tiltakozóhullám kezdődött: a Magyar Rezidens Szövetség felhívására 2009. november 12-én Budapesten, a bazilika előtt fehér köpenyes élőképet alkottak, egy dobogó szívet imitáltak a fiatal diplomások. Székely Tamás egészségügyi miniszter úgy foglalt állást, hogy a kifogásolt „röghöz kötés" nem egyetlen kórházat jelent, a szabályozás csak annyit mond ki, hogy Magyarországon kell a képzési időt letölteni.

Olvasóink írták

  • 2. Elendur 2010. április 09. 23:08
    „Hehe megint greg vagyok, elég nagy a hézag a rendszeretekbe. Ugrál a nick, én nem törtöm fel egyet sem. :D”
  • 1. Elendur 2010. április 09. 23:06
    „A tanulásnak ára van, de jön a fidesz és bevezeti újra a tandíjat. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elestek a Zápor tónál: a szülők jelentkezését várja a rendőrség

Egy 15 éves fiú körözött segédmotorral péntek délután fél 2 magasságában a szegedi Zápor tó körül. A jármű padló részén egy 4-5 év körüli kisgyermeket szállított. Később elestek. Tovább olvasom