Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Népszerű a felvételizők körében az SZTE

Szeged - Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mögött második helyen a Szegedi Tudományegyetemre adták be a legtöbben a jelentkezésüket az idén. Több mint 13 ezren jelentkeztek Szegedre.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen összesen több mint 16 ezer 600 diák kezdené a tanévet ősszel. A második legkedveltebb az SZTE, a harmadik legnépszerűbb intézmény a Pécsi Tudományegyetem lett. Utánuk a Debreceni Egyetem következik; mindhárom intézmény 13 ezer feletti jelentkezővel dicsekedhet. A 10 ezres létszámot rajtuk kívül csak a Budapesti Gazdasági Főiskola lépte túl, amely messze megelőzte a többi főiskolát.

A felvételi központ adatai alapján a legnépszerűbb képzési terület a gazdasági, ilyen szakra csaknem 30 ezren pályáznak. A keretszám csökkenése ellenére továbbra is népszerűek a bölcsészkarok (18 ezer jelentkező) és a társadalomtudományi terület (17 ezer), illetve a műszaki képzések (16 ezer).

Felsőfokú szakképzést valamivel több mint 13 ezer diák választott. A statisztikák azt mutatják, idén is több lány pályázik felsőoktatási intézményekbe, mint fiú. A jelentkezők jó része a lapok beadásakor még nem töltötte be a 18. életévét (39 ezer), de sokan kerültek ki a 19-21 éves korosztályból is (27 ezer). 22 és 26 év között viszonylag kevesen (13 ezer) jelentkeztek, annál többen voltak a 27 év felettiek (csaknem 15 ezer).

A 2008/2009-es tanévben a diplomás jelentkezőkkel együtt összesen 96 ezer 302-en akarnak továbbtanulni, közülük 5200-an a diplomások számára meghirdetett mesterképzéseken. A Felvételi Információs Központ adatai szerint közülük 1352 diák adta be hiányosan a lapját, ők július 10-ig pótolhatják a dokumentumokat. A ponthatárokat július 24-én hozzák nyilvánosságra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél év alatt 60 ezresre dagad a mikuláscsomag

Szeged - Nem éri meg kísérletezni a szegedi mikulácsomagokkal, a parkolócég ugyanis minden fillért behajt. A végsőkig elmegy, és ha kell, bírósággal vagy végrehajtóval, de utoléri a nemfizető autósokat. Tovább olvasom