Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Népszerű az előrehozott érettségi

Szeged - Javában zajlanak az érettségik – ősszel is több százan maturálnak a megyében. Sokan élnek az előrehozott vizsga lehetőségével: valaki a magasabb pontszerzés reményében kísérletezik, mások a nyári vizsgák egy részét szeretnék hamarabb letudni.
Évről évre egyre többen élnek az előrehozott érettségi lehetőségével, amelyet leginkább ilyenkor, az őszi vizsgaidőszakban tesznek le. Bár a legtöbb középiskolás számára zajlanak a dolgos hétköznapok, több száz társuk órai felelések helyett ezekben a napokban maturál.

Tegnap délelőtt informatikából adott számot tudásáról néhány fiatal a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban: 8-an emelt, 11-en pedig középszinten. Többen azt mondták, a pontszámokkal sakkoznak.

– Tavaly már megcsináltam a középszintet, most emelt szinten is teszek egy próbát, mert pluszpont jár érte. Aztán meglátjuk, melyikkel járok jobban – mondta a makói József Attila Gimnázium diákja, Magyar Gergő.

19 diák tett előrehozott érettségit informatikából tegnap a szegedi Radnóti-gimnáziumban. Fotó: Frank Yvette
19 diák tett előrehozott érettségit informatikából tegnap a szegedi Radnóti-gimnáziumban.
Fotó: Frank Yvette

Persze olyanok is akadnak szép számmal, akik csupán könnyíteni akarnak a nyári vizsgaidőszakon. A Karolina végzőse, Rozs Ria is azért érettségizett tegnap, mert ezzel is kevesebbet kell majd készülnie májusra. – Persze így is tanévkezdés óta tanulok, ráadásul zavaró kicsit ez az októberi vizsga, de szerintem megéri – mondta. Mások az idegen környezetet emelték ki, mint az előrehozott vizsga hátrányát, amelynek persze leginkább a szóbelik idején van jelentősége.

Nem tudni, meddig van rá lehetőség

Korábban felmerült, hogy megszűnik az előrehozott érettségi lehetősége. Biztosat egyelőre senki nem tud az ügyben, de az tény: a NEFMI honlapján elérhető Köznevelési Törvény tervezetében nincs szó előrehozott érettségiről. Ugyanezen törvényjavaslat viszont rendelkezik arról, hogy az érettségit egy újabb jogszabály szabályozza majd.

A szervező iskolák számára is pluszfeladatot jelentenek az őszi érettségik. A Radnótiban például hétfőn nem is tudtak órákat tartani, angolból ugyanis csak az iskolából több mint százan maturáltak aznap. Persze ez nem mind előrehozott: van köztük szintemelő, ismétlő és javító is.
– A saját diákjainkat segítjük azzal, hogy vállaljuk a lebonyolítást, ezért megéri – fogalmazott Gál Béla igazgató. Az őszi érettséginek egyébként két másik iskola ad még helyet idén: a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézménye és a SzSzKSz Kossuth Zsuzsa Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye.

A tapasztalatok szerint az elmúlt években a diákok megszokták, sőt: terveznek is az előrehozott érettségi lehetőségével. Átlagosan minden harmadik-negyedik fiatal tesz ilyen vizsgát a 12. évfolyam befejezése előtt. Ehhez azonban teljesíteni kell a vizsgatárgy helyi tantervben meghatározott követelményeit – vagyis olyat kell választani, amelyet nem négy évig tanítanak, vagy előrehozott osztályozó vizsgát kell tenni. Utóbbit főleg idegen nyelvek esetében szokták választani. Az osztályozó vizsgák megszervezése persze szintén az iskolák, illetve a felkészítő tanárok pluszfeladatait növelik.

– Zömében a 11–12. évfolyamosok élnek ezzel a lehetőséggel – mondta el Ábrahám Ferenc, a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének igazgatója. – De volt már tizedikes maturálónk, sőt olyan diákunk is, aki mind az öt tárgyból előrehozott vizsgát tett. Ő az utolsó évben már csak azért járt be az órákra, hogy meglegyen a középiskolai végzettsége.

Olvasóink írták

  • 1. Gyuri_maci 2011. október 22. 08:55
    „A Radnótiban CSÜTÖRTÖKÖN nem volt tanítás, annyian érettségiztek angolból, helyette megtartották az október 23-i ünnepséget a Belvárosi Moziban azoknak, akik nem érettségiztek aznap. Hétfőn ugyanúgy zajlott a tanítás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mekkora súlyt bír el egy átlagos hajszál?

Vajon a 97 százléknyi keratintól vagy a 3 százaléknyi víztől ilyen erős a hajunk? Tovább olvasom