Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Népszerű az EU-kártya, de nem tudjuk, mire jó

Szeged - Tavaly 400 ezren váltották ki az európai egészségbiztosítási kártyát, sokan abban a tudatban, hogy automatikus és ingyenes orvosi ellátásra jogosít az uniós országokban. Az ördög azonban itt is a részletekben rejtőzik.
A középkorú házaspár egy franciaországi kisvárosban, este ment be a kórház sürgősségi osztályára, mivel a férj olyan rosszul lett, hogy az eszméletvesztés határára került. A nemrégiben, ismeretségi körünkben történt szerencsés kimenetelű esetnek az a tanulsága, hogy semmire se mentek az úgynevezett EU-kártyájukkal. Felmutatták annak rendje s módja szerint, de az orvos félreérthetetlen jelét adta: nem foglalkozik vele.

A férfi még aznap este EKG-vizsgálaton esett át, és vért is vettek tőle: ezért 20 ezer forintnak megfelelő eurót fizettek. Másnap visszamentek az MRI-vizsgálatra, amely megnyugtatta őket, hogy nincs semmi baj. De csak erről kaptak részletes számlát: 80 ezer forintjuk bánta. Mivel szerencsére volt utasbiztosításuk is, a biztosító itthon megtérítette az MRI-vizsgálat árát.

A történetet elmondtam Molnár Barbarának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtószóvivőjének. Azt a választ kaptam, hogy ilyen esetek alapvetően nem fordulhatnak elő, ha a külföldi szolgáltató szerződött az ottani társadalombiztosítóval. Viszont ezt utólag már nem lehet ellenőrizni. De mit tegyen az, aki hirtelen rosszul lesz, és bemegy az első orvoshoz vagy a legközelebbi kórházba? Hiszen nem azzal van elfoglalva, milyen szerződéssel rendelkezik az intézmény. Molnár Barbara szerint mindenre fel kell készülnünk: ahogy egy nyaralóhelyen az első napon tájékozódunk arról, milyen üzletek, éttermek találhatók a közelben, ugyanúgy feltehetjük a kérdést a legközelebbi kórházban is, hogy ellátnak-e bennünket az EU-kártyánkkal.
Az európai egészségbiztosítási kártya különben egyre népszerűbb. Információink szerint 2009-ben több mint 400 ezer kártyát adtak ki, míg a korábbi években mindössze átlagosan 360 ezret. Az EU-kártya jelenleg 3 évig érvényes – a korábbi egy év helyett.

A kártyával sem lehet biztosra menni. Illusztráció: Schmidt Andrea
A kártyával sem lehet biztosra menni.
Illusztráció: Schmidt Andrea

A kártyát az uniós tagországokon kívül Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Horvátországban fogadják el, de csak a sürgős ellátások, beavatkozások esetében. Tudni kell: mindig az adott ország biztosítottjaira vonatkozó szabályok érvényesek a magyarokra is. Az ellátásért nem kell fizetni, a költségeket később a magyarországi és a külföldi biztosító rendezi egymás között. De ha az adott országban valamiféle önrészt kell fizetni – például a több uniós országban létező recept- vagy vizitdíjat –, akkor az a magyar állampolgároknak is pluszkiadást jelent. Arról sem árt tájékozódni, hogy a különböző országokban mi számít alapellátásnak, és mi az, amiért az ottani állampolgároknak is fizetniük kell.

A nyaralóhelyeken jellemzően magánorvosok praktizálnak, akik viszont nem szerződtek a helyi egészségbiztosítási pénztárral, így a díjukat eleve nem lehet a kártyára elszámoltatni. Ezért javasolják a szakemberek: megéri utasbiztosítást kötni, ami a betegség- és balesetbiztosításon túl a poggyászkárokat is megtéríti.

Utasbiztosítás 5–30 ezer forint között

Amikor biztosítást választunk, érdemes megnézni, mekkora az a maximális összeg, amit a biztosító kifizet betegség vagy baleset esetén az orvosi ellátásra, és mennyi a poggyászbiztosítás felső határa. Hihetetlen, de egy 4 tagú család esetében 7 éjszakás nyaralást már 5100 forinttól lehet biztosítani, az összeg különösebb extrák nélkül akár 29 ezer forintig is elmehet. Sok bankkártyához jár utasbiztosítás, de érdemes indulás előtt tájékozódni, hogy pontosan mire nyújt fedezetet és mekkora értékben. Fontos tudni azt is, hogy a búvárkodás nincs benne az utasbiztosításban. Az extrém sportokra kiegészítő biztosítást kell kötni.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. flexsnake 2010. július 31. 07:27
  „egyszerűbb utazási biztosítást kötni és olcsóbb is.”
 • 24. flexsnake 2010. július 31. 07:26
  „pénzkidobás.”
 • 23. Quantumleap 2010. július 28. 17:35
  „Én Amszterdamban élek két éve. De csak idén jutott eszembe megkötni a biztosítást. A következőképp jártam:Regisztráltam magam egy biztosító oldalán, és vártam az első levélre tőlük. Pont ekkor kapott el egy fertőzés, amivel egy hétre kórházba mentem, nem műtöttek, de infúzióval nyomták belém az antibiotikumot. Majd tudatták velem, hogy mivel nincs biztosításom, így 3175 (!) euróval lógok. Befizettem belőle kétezret, majd ekkor megjött a kártyám a biztosítótól, meg a többi dolog, és kiderült, hogy hivatalosan akkortól vagyok biztosítva, hogy regisztráltam magam, vagyis még a betegség előtt, csak visszamenőleg is fizetni kell. Így tehát visszakaptam a pénzt a kórháztól, mázlim volt, szépen kicentiztem. Ha valaki külföldre megy dolgozni, és még nincs EU-s kártyája, csak javasolni tudom, hogy ne várjon, hanem rögtön, ahogy talál munkahelyet, kösse meg.”
 • 22. vehanga 2010. július 28. 14:59
  „Arra is jó, ha a jó minőségű magyar tajkártya véletlenül el merne szakadni, vagy netalán az a nagyon jól nyomtatott számsor rajta picikét kopna, esetleg véletlenül netalán meggyűrődne, akkor van egy plasztik kártya, amit max. eltörni, vagy ellopni/elhagyni lehet.”
 • 21. keresztény 2010. július 28. 06:09
  „Kedves dublini! Ezen a nyomon haladva akkor miért kér a fodrász, a cipész, a szabó, a gyógyszerész, stb. pénzt az általa nyújtott szolgáltatásért? Mert ugye abban egyetértünk, hogy a gyógyítás is egyfajta szolgáltatás, és az ilyen szolgáltatást nyújtónak is meg kell élnie valamiből. Az egészségüggyel kapcsolatos "szent tehén", hogy a gyógyítás és a pénz nem fér össze valamiféle "szocialista" csökevény. Mi köze a Hippokratészi eskünek ahhoz hogy az orvosnak az általa nyújtott ellátásért valamilyen formában fizetni kell? Mert hogy az uniós kártya is fizet! Igaz nem a polgár zsebéből jön elő a pénz közvetlenül, de a FIZET szón a hangsúly. Semmi sincs igyért kedves dublini, még az egészség sem! Arról már nem is szólva hogyan bánnak itt az emberek az egészségükkel?!”
 • 20. dublini 2010. július 28. 01:32
  „Csak kérdezem, vita nélkül....
  Amikor valaki orvos lesz, letesz valami Hippokratesi-esküt, amiben nem nagyon van szó az anyagi ellentételezésről, csak olyasmiröl, hogy a legjobb tudása szerint megprobál meggyógyitani.”
 • 19. adamantium 2010. július 27. 23:17
  „17. hozzászólás Mignon 2010.07.27. 21:25 először is nem az ellátást tagadta meg, hanem az ingyen ellátást, szaladj be te is a sima Krankenversicherungoddal a kórházba és verd az asztalt, hogy téged mégpedig ingyen lásson el a Priv.Doz. vagy Prof. Dr. rangban levő orvos, majd meglátod ha sikerül. Egyébként a jelen esetben leírt esemény külföldön történt és sehol nem írja, hogy államilag szerződött intézményben.

  Másodszor az 500 euró az a pénzbüntetés minimális mértéke és feltételezi, hogy semmilyen sérülést nem okoztál neki, magyarán csak verbális erőszak. a fizikai erőszak az már buntetőjogi eset, és simán jön a börtön, persze a sérülés mértékében fájdalomdíj és kompenzálod a kiesett keresetét, és rögtön több 10 ezer eurós lesz a tétel.

  nem fizetsz te több száz eurót betegbiztosítást mert akkor nem Krankenversicherungod hanem Privatversicherungod lenne.
  Sajnálom ha ilyen ember eljut németországba, az egy civilizált nép, nem hinném, hogy az ilyen pofán vágom az orvost mert az nekem jár egy civilizált emberre vallana.

  A 2. hozzászólásod meg akkora baromság, hogy egy negyedikes is röhög rajta: piacgazdaságban vagyunk, hacsak nem te vagy a tulajdonos akkor bizony el kell számoljál a munkáltatódnál: ingyen láttál el valakit akkor te fizeted a költségeket. ilyen alapon akkor a BMW-ben a munkás ingyen legyárt egy M6-ost nekem mert humánus? gondolkozz már”
 • 18. Mignon 2010. július 27. 21:30
  „Nem ertem en az orvosokat!

  Ha en orvos lennek, es mert egy humanus ember vagyok,
  en annak örülnek, ha mindenki beteg lenne!!!!!!

  Igy, meggyogyithatnek mindenkit!
  (es, jol is keresnek mellesleg megjegyezve)

  Na.”
 • 17. Mignon 2010. július 27. 21:25
  „16.

  adamantium!

  Nehogy mar azert fizessek havonta több szaz euro betegbiztositast (Krankenversicherung) egy
  egeszsegügyi intezmenynel, hogy ha kakiban vagyok nyakig,

  akkor egy hülye orvos megtagadja az en ellatasomat...!
  Milyen okbol kifolyolag????

  En, biztos a fejebe vernem a jogszabalyokat felhaborodasomban!

  Tudom.

  Közfeladatot ellato szemely elleni eröszak itt 500 euroval lesz büntetve.
  ( utoljara frissitve ez a törveny 2010. aprilisaban)

  De!
  Akkor is.”
 • 16. adamantium 2010. július 27. 21:06
  „14. hozzászólás Mignon 2010.07.27. 19:32 hát akkor börtönbe is kerültél volna vagy 10 évre, mert ott nem lehet azt megtenni mint magyarországon”
 • 15. Kolja 2010. július 27. 20:14
  „"az első napon tájékozódunk arról, milyen üzletek, éttermek találhatók a közelben, ugyanúgy feltehetjük a kérdést a legközelebbi kórházban is, hogy ellátnak-e bennünket az EU-kártyánkkal."

  Általában az ember az üdülésen fog ajándékot venni és enni is fog. De nem tervezi, hogy valami baj éri. Ezek után javaslom, hogy érdeklődjünk az után , hogy hol van a rendőrség, a konzulátus, az utazási iroda kirendeltsége, az autó szerviz, a bankautomata, a halottasház, a ....
  Jó nyaralást- ha még lesz rá idő!”
 • 14. Mignon 2010. július 27. 19:32
  „Nekem is nemet EU-kartyam van, 5-evig ervenyes 2015-ig.
  Itt nem kell igenyelni vagy kerelmezni!
  Küldik ingyen!!

  A cikkhez:

  Pofan is vagtam volna az orvost, ha a hozzatartozomat vagy engem nem latott volna el...!
  (ma, ö szorulna "kartyara", az mar biztos)”
 • 13. Mike3 2010. július 27. 18:22
  „Tavaly a kisebbik gyerek görögországban lett rosszul, simán elfogadták a kártyát. Ingyen és bérmentve 3 napig volt kórházban.”
 • 12. SP 2010. július 27. 17:43
  „""".....Molnár Barbarának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtószóvivőjének.""

  A szerződött intézmények listája, link elérhetősége hasznos lett volna. Nem kellene nyomozgatni idegenben bambán a dokik után.

  """"""".........első napon tájékozódunk arról, ..........feltehetjük a kérdést a legközelebbi kórházban is, hogy ellátnak-e bennünket az EU-kártyánkkal."""""""""”
 • 11. Moolnaar 2010. július 27. 15:32
  „1. m3l

  A svéd is muködött Szegeden a klinikán!”
 • 10. Dema 2010. július 27. 13:36
  „Miért mentek ti arra a szemét nyugatra? :D Menjetek az Oroszokhoz, Ukránba, meg Mongóliába. Ott ellátnak kártyaizé, meg bizé nélkül is rendesen! Amennyire tőlük telik. Mert legjobbat a külföldinek, hátha vissza jön, és költi a pénzét. Az Osztrák is keleten javíttatja a fogait, mert olcsóbb, és jobb minőségű! :D”
 • 9. majdénmegmondom 2010. július 27. 13:22
  „a bankártyás biztihez meg csak annyit, hogy az illető bankos kis HŐLGYIKE nem tudta "aktiválni" a biztimet
  ezért megkötöttem ugyanannyiért mint a kártya éves díjja
  értitek?”
 • 8. majdénmegmondom 2010. július 27. 13:20
  „izé és honna ntudja az unijós DOKI, hog ynekem van esertlleg betegbiztim?”
 • 7. majdénmegmondom 2010. július 27. 13:18
  „azbeszt”
 • 6. liongate 2010. július 27. 12:40
  „Mi is Olaszországban voltunk és ott biztos,hpgy jó az EU-s kártya és igen le a kalappal előttük minden tekintetben!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehengerlő lótuszlátvány

Szeged - Hatalmas rózsaszínű szirmok borítják a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének kis tavát… Tovább olvasom